單親天地

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

希望你地唔好覺得我好煩啦...

請問....我成日都會自己亂諗野...
例如...我成日諗如果老公死左,我點算.
仔仔有咩事..我點算?之後就會自己喊,
喊左1分鐘就會同自己講>痴左線牙,又諗怪野
但我就係會成日諗,出街又諗下自己比人殺會點...
成日覺得自己有病E唔好會幾時死
(我有朱古力瘤,E左半年都未好返.
唔想做手術,1個月痛1個星期倒)
成日諗無錢點算好,
(銀行得返2千蚊,下個月頭唔知點比錢媽咪)
夜晚唔訓係度計下d錢得返幾小
(我同老公分開住的,唔想多提,只是分開住,5年只返過黎3次)
佢每個月都會比錢我,但佢每日早上8點返學,9點半放學
10點返屋企食個面又出去返工,返到夜晚11點返屋企
再做功課,做到2點都未訓,1個月放2日假..
我覺得我累左佢,搞到佢好辛苦.佢對我好好
所以我更加覺得自己係衰人...
我有朱古力瘤企得耐小小都痛,隻腳風濕關節炎
返工我真係頂唔倒..好痛...每個月花2000食中藥
但都無咩效.覺得自己錢又搵唔倒,仲累人累物
我有個仔,1歲7個月,我湊佢唔掂,焗住返呀媽度住
(有屋可以比我同仔仔兩個人住,但我驚黑.咩都驚)
我怕所以返呀媽度住,比得小錢呀媽,$2500一個月
成日比佢鬧,呀爸又係,成日叫我唔鍾意就走
話如果我唔返佢地度,個仔一定湊唔大
話我無用.話我黑心唔理個仔,話我餓死
話我出到去難命一條賤過泥.無人要無人理
我好唔開心,佢地2個老人家其實心地好好
但把口好衰..我知佢地好錫我個仔,都對我已經好好
佢地係大陸人,唔知傷人個心,但我真係好唔開心
我個肚好痛..我真係好無用.點解我要有病...
佢地只係話我1兩句我已經好辛苦會喊...由個仔出世開始
我已經日喊夜喊.又同老公講我想走..但我又怕事
我驚1個人睇唔倒個仔..我驚我個肚痛會忍唔住打個仔..
我同老公好窮..真係得2000蚊...無其他...
下個月我真係唔知點好...我唔可以比香港知我無錢拎政府野
因為我老公係美國搞緊我同個仔去住,(老公係美國搵錢)
比佢知我地拎香港政府錢佢唔比我同個仔去美國,
我好想走..但我又怕事..我覺得自己好無用
想出去做野搵錢,但個仔又無人湊...
請工人我無資格,比其他人湊我又覺得佢地會對我個仔唔好
怕會有人想殺我個仔..因為由有左到仔仔出世大家都好反對
老公媽咪到依家都末見過我,佢想我落左個仔
到今時今日都無見過我同個仔,又話要驗dna,又話我呃佢個仔
雖然依家已經無講d咩,但我仲會諗住,,一諗又好唔開心.
結婚咩都無,簽個字又算,相都無影過,因為根本無錢
我係咪要去睇e生?但我無錢,..真係無,...
我唔想再浪費老公d錢...其實我係咪有病?
我當個仔係我命根...佢有事我一定陪佢去死!
我只係得返我個仔陪我嫁咋...
我知自己諗野有問題嫁..但我控制唔倒呀..
有無人幫下我呀??
我同老公都係得21歲

洋房

Re: 希望你地唔好覺得我好煩啦...

我諗叫妳睇開d都幾難、係妳本身個人思維性格問題、妳真係要揾社工同心理醫生幫幫手、妳再這樣落去好易有抑鬱。妳身邊有無d樂天思想正面的朋友?多d同這類人傾下計。

大宅

nikinokb:
不如你揾社工幫幫手,睇下幫唔幫到你,如果唔係你長此下去會有抑鬱 0架
nikinokb 寫道:
請問....我成日都會自己亂諗野...
例如...我成日諗如果老公死左,我點算.
仔仔有咩事..我點算?之後就會自己喊,
喊左1分鐘就會同自己講>痴左線牙,又諗怪野
但我就係會成日諗,出街又諗下自己比人殺會點...
成日覺得自己有病E唔好會幾時死
(我有朱古力瘤,E左半年都未好返.
唔想做手術,1個月痛1個星期倒)
成日諗無錢點算好,
(銀行得返2千蚊,下個月頭唔知點比錢媽咪)
夜晚唔訓係度計下d錢得返幾小
(我同老公分開住的,唔想多提,只是分開住,5年只返過黎3次)
佢每個月都會比錢我,但佢每日早上8點返學,9點半放學
10點返屋企食個面又出去返工,返到夜晚11點返屋企
再做功課,做到2點都未訓,1個月放2日假..
我覺得我累左佢,搞到佢好辛苦.佢對我好好
所以我更加覺得自己係衰人...
我有朱古力瘤企得耐小小都痛,隻腳風濕關節炎
返工我真係頂唔倒..好痛...每個月花2000食中藥
但都無咩效.覺得自己錢又搵唔倒,仲累人累物
我有個仔,1歲7個月,我湊佢唔掂,焗住返呀媽度住
(有屋可以比我同仔仔兩個人住,但我驚黑.咩都驚)
我怕所以返呀媽度住,比得小錢呀媽,$2500一個月
成日比佢鬧,呀爸又係,成日叫我唔鍾意就走
話如果我唔返佢地度,個仔一定湊唔大
話我無用.話我黑心唔理個仔,話我餓死
話我出到去難命一條賤過泥.無人要無人理
我好唔開心,佢地2個老人家其實心地好好
但把口好衰..我知佢地好錫我個仔,都對我已經好好
佢地係大陸人,唔知傷人個心,但我真係好唔開心
我個肚好痛..我真係好無用.點解我要有病...
佢地只係話我1兩句我已經好辛苦會喊...由個仔出世開始
我已經日喊夜喊.又同老公講我想走..但我又怕事
我驚1個人睇唔倒個仔..我驚我個肚痛會忍唔住打個仔..
我同老公好窮..真係得2000蚊...無其他...
下個月我真係唔知點好...我唔可以比香港知我無錢拎政府野
因為我老公係美國搞緊我同個仔去住,(老公係美國搵錢)
比佢知我地拎香港政府錢佢唔比我同個仔去美國,
我好想走..但我又怕事..我覺得自己好無用
想出去做野搵錢,但個仔又無人湊...
請工人我無資格,比其他人湊我又覺得佢地會對我個仔唔好
怕會有人想殺我個仔..因為由有左到仔仔出世大家都好反對
老公媽咪到依家都末見過我,佢想我落左個仔
到今時今日都無見過我同個仔,又話要驗dna,又話我呃佢個仔
雖然依家已經無講d咩,但我仲會諗住,,一諗又好唔開心.
結婚咩都無,簽個字又算,相都無影過,因為根本無錢
我係咪要去睇e生?但我無錢,..真係無,...
我唔想再浪費老公d錢...其實我係咪有病?
我當個仔係我命根...佢有事我一定陪佢去死!
我只係得返我個仔陪我嫁咋...
我知自己諗野有問題嫁..但我控制唔倒呀..
有無人幫下我呀??
我同老公都係得21歲

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

nikinokb:
唔好亂唸野啦.....check pm~

大宅

其實我都唔識點講好....但你好似我生完細仔之後個段時間咁......一得閒就亂諗野.......不如多d時間同你個bb玩下啦....唔好諗咁多.........bb訓左ga時候你就休息下訓下.....聽下歌睇下電視..........咁你心情會好好多.........

別墅

點解你唔捻開心既野,
而一味埝d 負面既野呢??

禁止訪問

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

多謝各位既安慰,我已經成日同d開心既朋友一齊
但好似都無咩用,社工我唔會搵喇,^^

螞蟻人:
我老公係美藉人,我老公月入萬3
$5000<<老公供車,車保險,佢屋租,返工入油,還錢
$2000<<我每月睇e生既錢
$1500<<我個仔用既奶粉等等既錢
$2500<<我住媽咪比既屋租
$500<<我1個月搭車出去買野既錢
$500<<買呀仔d3,沖涼果d野
$500<<呀仔唔舒服時睇e生既錢(一時時)

由美國過錢過黎要$300手續費
1個月我都仲有$200草既^^

禁止訪問

伯爵府

魅力王子

nikinokb
your husband"s salary more than my husband la,
and i also a young mami,
also have one son....
but i"m happy because when i think my life have my son aready sweet....
ps:young mami also can to be happy good mami~!work hard~!^0^
and you have your sick really tired...have anyone help you take care your son?
take care all~!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

^~螞蟻人~^:
我老公得只係讀到中三.佢係美國只係做餐廳仔嫁咋
佢試過返過黎香港住過5個月,搵倒最高既人工都係得7千蚊
佢又細,又讀得書小,又無一技旁身,所以係香港係死路一條
佢無時間比佢學,因為呀仔一日一日長大嘛,

我老公用既錢真係係必須先用,出去食個飯都唔捨得
會留返比我用.所以我更加覺得自己累左佢....

shah:
好多謝你既鼓勵!我會+油嫁喇,同左你地傾個心舒服左d
因為起碼會有人聽我講,我對住自己既朋友我唔想講
我唔想dfd覺得好嫁得唔開心,我想佢地覺得我老公係好好
^^

大宅

點解唔諗住做手術呢?其實只係一個細手術,可以微創做,定時check 住就可以啦!又唔使自己咁辛苦!ovarian cyst 好痛架~我阿媽都做左...

禁止訪問

大宅

我諗bk好多媽咪都唔會怕人煩,怕只怕有人.....
其實我都唔係第一日見你話自己點冇錢,點慘....
但有點奇怪,我在其他topic見到的你,又不是那麼慘...
你一月時先話自己要移民,在bk出讓一層2百幾萬的樓...
你有心情花錢買DHC,仲話有得抽獎好抵...
有人放LV,有人sell去搵醫生做彩光加磨皮,我見你都好快回應...
你知道自己生咗朱古力瘤先諗住買保險claim,梗係唔得啦...
就算你買果時唔講,到你要claim錢人地都會查你架.

唔駛咁多野諗啦..搵醫生做咗手術先最實際,粒瘤一去到5cm咁上下就需要切除架喇.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

b肉兜兜:

原來你甘留意我ga!~kaka
其實係甘既,如果問過我樓既野會知道係媽咪嫁,
我有諗我依一世都唔會有200幾萬!
媽咪供,不過無甘多錢還,係先前佢比人哄黎買左
依家仲差60幾萬要還,不過唔洗我比錢既^^
我只係幫佢推下~

^~螞蟻人~^:
嗯!我已經打算辛苦多4,5個月
比呀b讀幼兒園,我就係中間既時間返下工
甘樣會好好多

我前幾個回應講左嘛,我老公係美藉人,
我唔可以拎香港政府既野,如果唔係我過唔倒美國嘛~
當然去得美國唔係一定要有錢嫁,
因為我老公我所有家人都在美國^^

dhc!我是一個21ages女仔,一定會買搽面的野喔!
當然沖完涼,一定要搽野的呀!!而且我也會化妝的!

其實點解我唔做手術呢,係因為我生呢個仔時係開刀的
緊急開刀,我生完之後既日子我在家暈低左不下3次..
同埋有個e生同我講,我依家生朱古力瘤係人為
我生的位置是我開刀既位,係好高好高的位置
所以我用手已經摸倒,佢話我生返既機會好高
我唔想做手術,因為驚佢真係人為,我唔會去私家做嘛
甘政府我唔想去我生果間,唔可以走到甘遠麻煩屋企人
我依家住在沙田的媽媽家.

其實我希望大家睇返我第一個講既野.因為我一開始
到依家我都係想講我既精神問題好辛苦..希望有人幫下我
唔係講我屋企有幾錢既問題.我怕會令大家誤會
唔想搞到大家會唔開心~唔該哂呀...^^

伯爵府

魅力王子

nikinokb,
now your baby 1yr 7months old,
and my son aready 2yrs 2 months old~this 2yrs only me take care him(i"m full time mami),
sometime also feel tired,but can see him healthy and happy ,i also happy low~!

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

其實你 husband 响邊個洲?據我所知一個 waiter/waitress 都搵到最少 US$2000﹣2500/month

同埋你話佢一個月可以用 HKD$5000 去供車 + insurance + gasoline + rent + debts, 我覺得好似係無咩可能!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

shah:
其實有時見仔仔可愛果陣,心好甜嫁~
攰時就想打佢嫁喇不過...佢好唔乖的...
不過佢係我個仔,我一定唔會唔理佢嫁,
依家開始n1佢讀呀~~你bb好可愛呀!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我老公一個月搵9K...阿仔食日本奶粉,唔肯食飯仔果d...一箱奶粉一個月清晒...又要供電單車$1000,又要屋租$1200又要咩費咩費(上網呀,電話呀)....每個月得番$3000係我同佢一齊用...老公又要入油一個月又幾百,又要食lunch,佢都已經成日食麵包算但始終都會食野家嘛有時,一餐又要$20...我差唔多個個月重要叫奶粉$1200/箱...
如果真係冇錢既...咪唔好買野搽囉~我都唔查野架...真係用完洗面膏就算,但我又覺得OK喎...當一個人冇錢時係咪重要顧住自己個樣靚唔靚....我真係冇喇...我咁大個女除左註冊結婚果日化妝之外我真係冇化過妝...可你覺得你得姐,我唔得...咁就真係係冇野講喇~我都係一個得20歲既女仔,我18歲已經有左,阿仔都已經16,7個月喇~ :wink:

其實你住o係媽咪度唔開心...咁但係你冇能力或者你自己疑神疑鬼唔敢自己一個住咁就真係冇得講,冇得怨架~
我依家都係同我老公d屋企人住緊...人家都唔like我...我老公一唔o係度就成日果d說話呀...ke ke kam kam呀...同佢地同一時間出房...如果佢地係想要用沖涼房而我又想多數都要比佢地先,唔比咪又一輪唔知咩野聲音出現囉~
我個仔日日就只可以困o係房,日頭d人番晒工我先會放佢出房玩下...如果唔係人地鐘意咪伶你個仔黎玩下唔鐘意覺得你阻住佢...我覺得我唔慘呀,個仔慘d,日日只可能o係張啤人床度行黎行去...床尾重要擺左個電視機o係度...
我地3個晚晚都係訓一張3尺既單人床喳...係一個大男人加一個唔係瘦到條柴咁既女人加多個勁反訓既bb

其實你既case唔算好差姐...你自己諗野有問題...你明知自己思想有問題就唔應該比自己繼續咁樣落去...

有冇聽過咩野叫做"低處未算低"?
其實我意思唔係想話你咩野呀,只係想話你知,好多野要靠自己,如果冇能力真係做唔到怨都冇用...我以前成日同老公講...我地般啦,但我其實自己知道我地冇能力...般咩丫?
咁咪唯有等囉,終有一日會派到公屋離開呢度唔駛再見到佢地既...只係依家重未係時候,咁係怨怨怨怨怨,又有咩用?

有d野...始終要靠自己...真架...比心機啦...唔係成日覺得自己最慘....好似你講咩野成日得閒就諗下自己會點點點會唔會死...我直d得罪講句...好無聊囉~
咁你諗完之後又點丫?有咩得得著呀?冇丫嘛...自己諗完又要驚一輪...好好玩咩?唔好玩家嘛~

我話你知我之前都係咁,我老公成日話我係諗黎做咩?我答佢,唔係呀,一諗就諗起呢d野我想既咩.....我老公就會話我...佢講得岩架,咁係咪成世諗呢d野就得架喇?然後再o係度自怨自艾...覺得呢個世界好灰呀好點點點~你估我想既咩你估我想既咩?你都識講係你自己諗架啦,咁即係你有能力去改變佢啦~個自主權o係你度呀!!!
有d野始終要接受現實既...你點解要同你媽住,你又話佢點點點唔好,但問題係.你可以走不過你驚...如果真係唔想住o係果度,一個人同個仔都要般開住架啦,你明唔明呀?

唔好成日諗野咁灰,唔好覺得身邊發生既野全部唔好...
你覺得自己累左個老公...咁係做咩唔離開佢?咁你地大家都知道清楚係愛對方既...做咩要咁諗?
你又唔會同佢分開咁你成日諗係累左佢咁又點先...有幫助咩?

希望你明我講咩啦...你唔駛回應我架喇~比心機湊大個仔啦~冇人係唔得架!!

伯爵府

魅力王子

nikinokb
thanks,your son also lovely~!^^
now he aready study n1 la?very fast woo!
my son this year september will study k1~~
nikinokb 寫道:
shah:
其實有時見仔仔可愛果陣,心好甜嫁~
攰時就想打佢嫁喇不過...佢好唔乖的...
不過佢係我個仔,我一定唔會唔理佢嫁,
依家開始n1佢讀呀~~你bb好可愛呀!!

首頁

尾頁

跳至