跳至

首頁

尾頁

大宅

有無bb只飲奶唔食粥??

我個女係o甘家, 唔知點算好, 會唔會唔夠營養呢?

大宅

Re: 有無bb只飲奶唔食粥??

我個仔都一樣, 只肯飲媽媽奶, 唔肯食糊仔粥仔......

大宅

Mrs. 利﹐
聽講人奶裡面冇鐵質俾BB﹐BB體內reserve可用4-6個月﹐所以6個月之後一定要加固體。如果你阿B真係唔肯食其他野/ formula﹐就要問醫生攞 iron drop 食喎。

複式洋房

我個仔都一樣, 只肯飲奶, 肯食糊仔but唔肯食 粥仔, i prepared the congee everyday and tried very hard..but he not yet accept it.... headache!!

男爵府

澄澄因為之前勁嘔粥, 所以最近兩星期左右都無食粥喇, 停左....依家1日都係食4餐奶(5-6安)+1餐糊仔(4-5安奶開--希), 我都怕佢唔夠營養,因為最近""運動量""好大, 成日四圍走""坐學行車""
hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

糊仔都係食2安開希咋, 食多一安都唔肯.

傻太太 寫道:
澄澄因為之前勁嘔粥, 所以最近兩星期左右都無食粥喇, 停左....依家1日都係食4餐奶(5-6安)+1餐糊仔(4-5安奶開--希), 我都怕佢唔夠營養,因為最近""運動量""好大, 成日四圍走""坐學行車""

侯爵府

BK Milk勳章

晞晞會食, 不過唔多, 試過食左碗糊仔要搵奶食, 都唔知點算, 但佢食奶都7安:-( :-(
prutong 寫道:
糊仔都係食2安開希咋, 食多一安都唔肯.

[quote]
傻太太 寫道:
[/quote]

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我個囝之前都唔肯食粥仔, 剩係肯食奶同糊仔, 但我99就唔放棄, 日日煲, 結果佢發覺, 只要將d米浸耐d (例如一朝早浸定, 下晝煲), 煲既時候落d瘦肉, 大概煲一個鐘, 煲到好似糊仔咁, 囝囝就肯食, 佢宜家仲可以一餐食到一大飯碗, 鍾意過食糊仔呀, 你地可以試下.

年初二個日我第一次親手煲粥仔俾囝囝食, 雖然依足99方法, 但始終係我咁大個女第一次煲粥仔, 心情又緊張又擔心囝囝唔肯食, 好彩最後囝囝一啖一啖咁食晒成碗粥仔, 仲好似嫌少咁, 真係覺得好開心, 好感動.

珍珠宮

Kyle最初都唔肯食粥架,姐姐日日試不同款的粥,終於試到Kyle鍾意食用魚吊味的粥仔,仲要唔好太稀,要好似d爛飯仔咁,佢就食得好快。

早前病,Kyle突然又唔肯食粥,到昨日先開始食返咋~

大家加油,試多d唔味和質感的粥仔

不過我都頭痛,點樣可以幫仔仔戒少幾餐奶,原本戒到一日三餐奶,依家病完,食少一支奶都嘈到拆天

首頁

尾頁

跳至