自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 大家有冇朋友成日不停讚自己個小朋友醒架??

我都有個同事成日讚到自己兩個囡有幾叻, 其他同事都話聽都聽到煩, 佢仲要話妳唔好恨呀, 我老公話下次佢再叫妳唔好恨時, 妳就答佢我唔恨女過喎 :tongue: :tongue:

民房

w_y 寫道:
bk 大把.

我前日同屋企人開年飲茶重攪笑,老豆有個對朋友(二公婆)一齊黎,見我囡囡(4歲)向度,就係咁不其然讚佢自己個孫女,又話佢2歲幾識背三字經等等又幾叻,我都好好品架啦,一句都無出聲,由得佢地老人家向到自吹自擂,點知我老公重向度加把咀..擦多佢2擦,到佢2老人家走左,我咪同老公講有無攪錯,你係有心定無心,定係你覺得自己個女差呢!! 我同佢講,小朋友你肯教佢咩野佢都可以朗朗上口,你咁鐘意可以教佢念乘數表架,佢一定會識架,但係佢識左成為「念口黃」,跟本就唔知內容點解,完全唔明箇中意義,得個死背有物為,係咪咁就係叻呢?? 最大幣處係佢念識左,第時要佢認真去學點解佢就唔會有心機學,因為佢覺得自己巳經識哂,唔會了解箇中意思。

sorry,大發勞騷添!!! 可能我係一位反傳統教學的家長,所以完全不同意咁樣既教學方法囉,真係離哂題

其實大部份老人家的心態都係咁,覺得自己個孫勁叻,有時真係想嘔

子爵府

?-( ?-( ?-(

複式洋房

我都識得呢d家長 :tongue: 講到自己個仔有幾叻幾叻 :tongue: :tongue: 冇用呀 :tongue: :tongue: :tongue: 皆因無個人修養 聽完一次就算 再聽二次 ?-( 鬼啋佢

大宅

w_y 寫道:
bk 大把.

複式洋房

其實我覺得老人家讚下自己個孫, 都無可厚非既, 始終佢地仲張d孫同自己既仔女比, 咁就梗係叻好多喇 但係我朋友都係咁就真係難頂d囉, 仲成日暗示人地d仔女冇佢o個個咁醒o

有次大家講開生仔, 佢又發功, 佢講佢細女出世時唔駛吸又唔駛夾既, 又真係寜捨醒d 喎 我心諗, 咁個個開刀生既咪實係資優囉 ?-( 佢真係無時無刻搵機會讚自己個女, 我地個個都冇晒反應都唔醒水, 個女似佢就弊囉

我都係平時費事出聲, o係bk借個位講下咋, 大家唔好見怪喎 :mrgreen:
http://image155.poco.cn/mypoco/myphoto/20090825/00/51675785200908250043013987997108794_000.gif

複式洋房

我都想讚囡囡,但讚唔落

複式洋房

俗語有云:人怕出名 豬怕肥 做人都係低調d好 內涵先至最重要

珊瑚宮

好媽媽勳章

梗係無la,未得嚟比人笑同瘀過咩 况且醒唔醒唔係自己話嘅

男爵府

唔係化! 咁都得 出生時用vacuum 同forcep會影響醒唔醒架咩 你個fd 真係得架啦 為左讚自己個女, 咩common sense都冇晒

sosochui 寫道:

.........................有次大家講開生仔, 佢又發功, 佢講佢細女出世時唔駛吸又唔駛夾既, 又真係寜捨醒d 喎 我心諗, 咁個個開刀生既咪實係資優囉 ?-( 佢真係無時無刻搵機會讚自己個女, 我地個個都冇晒反應都唔醒水, 個女似佢就弊囉
.........
[img align=left]http://www.fx-word.com/img1/20070115/1168850504I.gif[/img]

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

讚自己個小朋友無可厚非, 我有個friend, 係讚佢個小朋友之餘仲勁話我個仔點點點我就好嬲! 成日問我個仔識咩未, 又話佢個女果陣時好早就識d咩咩咩啦, 真吹漲

複式洋房

catnapper算吧啦,你個friend只係fan(風扇∼吹得就吹) 屬於憎人富貴厭人貧嗰隻

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

洋房

我62仲奇怪,大家已經好少見面,一見面,就讚佢個姪既仔(今年7歲,同我個仔咁大),讚個小朋友好醒目,細細個就識爬窗花, 過馬路吾洗拖住亞媽 識駁嘴
真係吾明,呢D點會叫做醒目,似無家教多D

子爵府

好媽媽勳章

我都好想讚下自己個女..都係讚唔落手

大宅

我識得個朋友都係咁, 不過, 佢囝囝真係好叻, 學邊樣都好掂, 好出色

別墅

我都唔明點解而家咁多家長咁鐘意有意無意讚下自己既小朋友,...其實,其他人都會有眼睇,下下都要做阿媽既講到出口,自己個仔 / 女點好點好,都無用喇。做人都係謙虛少少比較好~~~

複式洋房

有,我老公個邊D人囉,62,99等長輩

成日讚個孫:佢乖,叻,好好...... (而家小四)

佢[真係]讀書叻,品行好都無話可說

我覺得佢[最叻]係 : 駁咀,每餐飯食at lease 食1 hour(讀咗小学先開始學自己食飯,之前一直要餵),左耳入右耳出(快到你唔信個隻),講大話,無做人基本礼貌同家教,目無尊長,打機可以打到电腦壞......最強就係自己做緊乜都唔知(除了打機&睇TV), ......太多不能盡錄,我就覺得人地D幼稚園小朋友比佢更有規矩同自律囉 (簡單來說可用魔童形容 )

呢D就係-係唔係都讚,做啱做錯都唔教之成果囉 :evil:
最好嘢係個細佬真係以為自己超叻,好勁同啱囉

大家放心,個仔不是我的 (其他家人的)

大宅

好媽媽勳章

如果適當地係大眾面前稱讚下都無錯, 可以增加小朋友自信心.

洋房

我有個朋友成日話個女幾唔掂....
科科得果90幾分, 點同其他d 同學仔斗....

呢d叫讚定晒命?

首頁

尾頁

跳至