自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 大家有冇朋友成日不停讚自己個小朋友醒架??

w_y 寫道:
bk 大把.

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我都好似試過tim
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

大宅

我有呀,我同事成日讚自己個仔,讀書又叻,又孝順自己,做嘢又細心,又乖又.......真係唔抵得佢!
但睇住佢個仔大,又真係難怪人哋呀媽咁自豪,有個咁好既仔,真係忍唔住唔讚.肯做家務唔在講,又識煮飯,佢亞媽唔使做架啦.上年會考考26分喎,功課從來唔使佢亞媽頭痕既;今日又整咗'了結糖'返嚟比我哋食啦!
生倒哩D仔,可能係要前世積咗福至得.

男爵府

畀面勳章

讚吾緊要,但讚到個仔錯都覺得自己岩先大問題!重要所有人都要認同佢個仔0廿叫做岩,真係 !!

珍珠宮

我絕對唔會係其他人面前讚阿女, 亦都唔需要, 叻唔叻唔係自己講, 要她自己努力做出來比人睇.

只係有時會同我老公兩人一齊時暗地裡才讚囡囡, 因阿囡好多時d答案好攪笑又天真.

別墅

有, 我個朋友每次提起佢個仔,
都話"我個仔好醒.....其他小朋友都好似舊飯咁.
.... 人人都話我個仔叻."

另外見過一個bk媽咪每次個仔(1 歲左右)學識做小小野, 
開始行路,甚至出左幾只牙,佢都會開topic(多過一版)讚自己個小朋友

我不是說她們什麼, 只是我不會這樣做.
我會常常對仔仔說鼓勵的話.
但我很少在朋友面前讚自己個小朋友可愛,叻
可不可愛,叻不叻, 他都是我最疼的兒子.
我犯不著四處替他賣廣告, 這樣太hardsell了

禁止訪問

洋房

我就好老實ge, 個仔值得讚ge, 我一定讚, 吾會係吾係都讚,

禁止訪問

男爵府

如果真係值得讚,我都只會同自己父母講,其他的都絕少

複式洋房

有呀, 成日讚架
不過, 係夜欄人靜
同老公兩個不停講 jar

男爵府

睛靈勳章

多d讚賞小朋友係可以比到佢地提升自我形象,但是家長緊記要言之有物。比喻家長將孩子的好行為講述一遍,讓小朋友知道做了什麼事,才算是叻等等。千萬不要讚到個小朋友都知道你係到「吹水」。
該用戶已被刪除

大宅

其實每個小朋友都有其强項, 有些媽咪個囡一 有少少叻野就不停講, 難道我地個囡唔叻嗎???? 不過, 我地有品唔潤咋, 佢又唔知,

睇完晒你地回應, 我明白一樣嘢, 所以我從上個月開始同所有人講, 我個囡讀書好唔掂, 樣樣都唔識要重讀 K2, (in fact, it's not) 自此無媽咪再同我講佢地個囡點叻點叻。和氣一場。
[size=x-large]大家同意我做法嗎????

ChristyBBmama 寫道:

我都有朋友係咁架, 佢個女既唔好野佢唔覺有問題喎, 一有少少叻野就不停講, 人地有品唔潤咋, 佢又唔知

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

吾少人成日讚自己 d 仔女, 例如話個仔(5歲)全班最醒目啦.........我個仔乜都識...............我個女(8歲)吾駛點溫書架, 默英文又吾駛點串, 次次都90幾100分...............我個女(3歲)最好記性, 識背晒 d 廣告歌, 成段廣告講乜都可以背晒出黎..................我個女(3個月)人見人愛, 車見車載, 正呀.............我個女(4歲)吾知幾靚(其實位妹妹有少少鬧雞, 而且600多度散光+老花, 要帶凸透鏡)...............我個女(5歲)已經咁叻, 將來吾知點好, 有 d 驚添...............

我明白父母對子女有期望, 但有時讚得太誇張了.

大宅

與其在別人不停數落自己的孩子(我最近不經意地經常跟朋友數落他,他應該也聽到。),兩者比較,如果不是太囂張和故意貶低別人,在別人面前讚美孩子,總好過不停數落孩子吧?

中國人不習慣稱讚自己的小朋友,由bb開始,就在別人面前不停貶低孩子,bb好醜樣,bb抵打等(雖說這是一種有含意的"傳統"),別人讚下自己個小朋友,家長一定話,佢乖乜乖呀,曳到死,蠢到死.....雖則這是部分人中國人的"傳統",但是,孩子明白的話,他們可能會無晒自信。
(聽教書的朋友說,學校老師見家長時,會睇下D家長會否講一些懂得欣賞孩子的話,還是全都往壞方面去看,從而決定是否接受孩子入讀該校...)

有次我和仔仔搭lift,有個阿媽抱著個小bb,鄰居婆婆不停在我地面前話個bb好醜樣,好抵打....那時我個仔約兩三歲吧,佢皺著眉,好奇怪地望著個b和個阿婆。.....我真係無言以對,唔知點解釋。

d專家話,你話個仔係舊飯,佢就真的變左舊飯。

我成日同人講阿仔畫畫好差,唔鍾意畫畫,咁,果真,之後,阿仔更抗拒畫畫,成日話佢討厭畫畫,每逢有畫畫的功課,佢就好拒抗。

又有一次,我忍唔住話佢,咁都唔識咁無用架。佢馬上就話,是的,我是無用的,係咁無用架喇﹗我馬上dou返話,「阿媽不應如此說的,你不是無用的,我只是氣言,你也不要真的覺得自己無用,只要你覺得自己係有用,就真係有用,別人的說話不代表你就是如此,如果連你自己都話自己無用、蠢、醜,那麼,你就真的變成那樣。」

現在,如果有人讚他叻,我會告訴別人,因為他之前很努力。
好讓他不要太過自傲。

其實我敢肯定,撇除一些過份吹噓和表現驕傲的人之外,其實所有父母,若孩子很有成就或有很叻叻的表現時,都希望與別人分享,只是礙於擔心因此會遭別人話show-off、話懶認叻,又或怕招妒忌或別人不悅,所以盡量低調,不去說出來。

要在別人批評自己孩子負面的東西,真是容易得多了,別人的耳朵聽下去也舒服多了。

這真的兩難。

我有一個朋友,她孩子(s)取了什麼獎,考了入大學等等,都會有意無意的告訴我。比著以前的我會覺得有點反感,只是,當我知道她沒有多少人可以給他分享喜悅時,又我覺得她並無意要向我炫耀時,她孩子考入大學,卻礙於不敢告訴別人,自己谷著谷著的確不是味兒。我便試著替她感高興。如果我的孩子得什麼獎,也很想有人一起分享不是嗎?

的確,想與別人保持良好關係,說孩子或自己負面的事情,要較分享喜悅或成就容易得多。說不幸或負面的事可以得到別人的同情,說快樂的通常較容易得到負面的反應。真的很矛盾,這是學習人際技巧的一門功課吧?

不知道這是人類社交必然的事,還是在中國人的社會才如此?

炫耀和分享,兩者如何分辨?
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

複式洋房

其實如果朋友同我分享孩子成就的喜悅,我是非常樂意的, 我自己有時都會 不過我個fd 多數都只係o係大人面前讚自己個女(我估佢都會o係個女面前讚既), 似乎唔係想提升個小朋友既自我形象囉 而且只係不停話個女超班....好醒...好smart之類既字眼, 真係言之無物左d囉, 聽得多(由佢個女0歲到現在6歲), 真係幾悶下架 我也希望佢唔好有意無意踐低人黎抬高自己個女, 有時聽到都幾反感架

http://image155.poco.cn/mypoco/myphoto/20090825/00/51675785200908250043013987997108794_000.gif
該用戶已被刪除

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至