自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

回覆:點解養父母一定係仔,女無責任?

個人問題,我同我哥已經有自己家庭,仍有俾家用媽咪,不過如此話平時照顧媽咪,或陪下媽咪關心媽咪,我好肯定我會多過我哥好多好多好好多囉。

伯爵府

我屋企同你相反
女比家用+供樓+照顧父母
仔好似入聚左比外母果邊甘,冇比家用比自己父母+冇份供樓但霸左住,仲唔比父母上去+一個月都唔揾父母一次,外嫁仔

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

我只可以答睇人..我屋企..係女養父母..

男爵府

引用:家家唔同,我得一個細佬,雖然冇講到明,但

原帖由 SmileFoReVeR 於 13-10-14 發表
家家唔同,我得一個細佬,雖然冇講到明,但我哋分工合作得天衣無縫。

我細佬做到好高級,人工高但勁忙,好 ...
你兩姊弟真好!

我哋俾錢,姑奶都唔會陪奶奶,記得有一年奶奶跌親,無人肯陪奶奶睇醫生,我姑奶無做嘢都唔陪,我當時返工請唔到假,最後係老爺陪,唉…

大宅

引用:呢個問題我都想問!因為我老公係獨子兼老么

原帖由 babyhowie 於 13-10-14 發表
呢個問題我都想問!
因為我老公係獨子兼老么,
佢对上个d家姐講到明,
可能有d父母咩都比仔先咁要養父母時d女咪要仔養父母,我家就大家夾冇咁好環境果d咪比少d盡自己能力

大宅

引用:父母唔係大家有份咩,點解女唔洗俾家用,一

原帖由 060905 於 13-10-14 發表
父母唔係大家有份咩,點解女唔洗俾家用,一年去兩次旅行,仔要俾家用,屋企電器壞咗都唔買住,要慳!父母家 ...
我屋企同你剛剛相反

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都唔想第時靠仔養,但無奈我生2個都係仔

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

子爵府

咁我又覺得睇對父母係咩人,有d父母表現出第二時瓜左d嘢會留比邊個,咁有d人會覺得都未必有得分既所以就會咁,有d唔計較或無諗咁多既就會舒服d,總之都係要睇由細到大既家庭教育,所以誰是誰非好難講!

大宅

樓主, 其實你只係針對個位外嫁的姑9無比家用, 你老公另一位姊妹都有比, 你個題目同事實不付. 有人做衰嘢唔通我地又跟住做? 如果你要問點解, 應該問做衰嘢嗰位.

男爵府

好媽媽勳章

可能以前既父母比較重男輕女........
嫁咗就係人既心抱....

禁止訪問

男爵府

引用:+樓主,+其實你只係針對個位外嫁的姑9無比家

原帖由 mfund 於 13-10-14 發表
樓主, 其實你只係針對個位外嫁的姑9無比家用, 你老公另一位姊妹都有比, 你個題目同事實不付. 有人做衰嘢唔 ...
我唔係針對任何人,只係討論啫,邊個俾唔俾,我無得用槍指住叫人俾,我只係想知係我想法錯誤,定係一般人都係咁諗,外嫁唔洗俾,仔既無錢都要俾呢個觀念啫

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

睇人同睇你點教

伯爵府

心唔舒服的話就公平d 夾番一份。

男爵府

回覆:060905 的帖子

唉…唔通我叫人哋唔好去旅行,留d錢俾老爺奶奶咩,見奶奶五十幾歲人朝朝五點幾起身返工,真係辛苦!

象牙宮

我係獨女,什麼都係我

男爵府

引用:+樓主,+其實你只係針對個位外嫁的姑9無比家

原帖由 mfund 於 13-10-14 發表
樓主, 其實你只係針對個位外嫁的姑9無比家用, 你老公另一位姊妹都有比, 你個題目同事實不付. 有人做衰嘢唔 ...
我自己同老公唔本事,慳到盡都一定俾家用4大長老,見奶奶五十幾歲仲要朝朝五點幾返工,都係賺得唔多,如果外嫁女去少d旅行,個個月俾下家用父母,會唔會奶奶唔洗咁辛苦呢!

大宅

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

bearclub 發表於 13-10-14 14:27
咁你自己有無俾家用娘家?

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

首頁
23456...9

尾頁

跳至