自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珊瑚宮

060905 發表於 13-10-14 14:00
父母唔係大家有份咩,點解女唔洗俾家用,一年去兩次旅行,仔要俾家用,屋企電器壞咗都唔買住,要慳!父母家 ...
子女都養公平些, 但有時都要看大家收入同負擔, 可能個女有俾, 但唔話你地知呢? 我覺得盡自己能力而為, 唔好去比較。

係兩老向你地要求全部要你地支付, 定係你老公覺得自己係仔有多啲責任呢?

禁止訪問

禁止訪問

回覆:點解養父母一定係仔,女無責任?

男爵府

引用:睇人架咋wor+,+我係大女,屋企野大部份都我

原帖由 someone123 於 13-10-14 發表
睇人架咋wor , 我係大女,屋企野大部份都我負責
孝順由心

公爵府

外嫁女有冇野做~如果係FTM咁就冇可能比到啦

大宅

引用:我唔係話個仔唔洗養父母,只係順覺得父母大

原帖由 060905 於 13-10-14 發表
我唔係話個仔唔洗養父母,只係順覺得父母大家有份,唔係“個個“都要供養父母咩?

純討論,不喜勿插!
你吾好唸添, 下一代未必養父母。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fra924wong 發表於 13-10-14 16:06
我家都係咁,仔唔駛野的…
好在我三姐妹, 不過你話父母冇偏心o既就一定呃你

大宅

係家教, 能力, 考順, 你父母自家帶落的覌念問題。未必係姊妹問題, 可能自細父母帶出的覌念, 女係外嫁女。。。

大宅

真係好睇人,屋企所有野都係我攪掂!!!我係大女!!!

侯爵府

引用:呢個係個人問題,我係女,我好顧家㗎

原帖由 milktealai 於 13-10-14 發表
呢個係個人問題,我係女,我好顧家㗎
x 2

珍珠宮

真係睇人,唔關仔定女事

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

只要有人不以不供養父母是為羞恥, 就會做出不養父母的行為。

呢個社會大把! 甚至以不用比家用為榮!

別墅

我呀媽生咗9個仔女、8個係女、第六果個一出世送咗比人、出院後冇帶過回家、最後終於追到、生咗我細佬、可是、細佬冇養過佢!最後呀媽由家姐負責供養!!(恨仔概父親係細佬六歲時有病起了)

男爵府

回覆:someone123 的帖子

男爵府

我識親嘅都係女養嫁喎

珍珠宮

我係女,我好顧家

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我地屋企大家share! 個仔一家大細係媽咪住, 但"家用"同我地嫁咗出去的女, 還有家庭的女一樣數目!

大宅

我父母得我一個女,我一定會養佢哋!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當然仔女都有責任啦

男爵府

我見養家通常係女。。

世界上有許多事情必須做,但你不一定喜歡做,這就是責任的涵義<<馬克思>>

首頁
45678...9

尾頁

跳至