自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

仔女都有責任
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

公爵府

雖然係同一個家庭出生,但感覺上我係外人一個,做任何野都得唔到父親認同,家用當然有比,但仔比家用,就覺得仔有幾孝順,細個個陣,有乜事都打女先,身上疤痕到現在仲係到,試過打到皮開見骨(手背),當年仔失業,一句說話都冇講,冇比壓力個仔,但身為女既我,18歲個年失業一星期,已經比父親起脚踼,對比太大……不過供養父母係應該,無論有乜唔公平對待,都要盡仔女既本分

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:父母唔係大家有份咩,點解女唔洗俾家用,一

原帖由 060905 於 13-10-14 發表
父母唔係大家有份咩,點解女唔洗俾家用,一年去兩次旅行,仔要俾家用,屋企電器壞咗都唔買住,要慳!父母家 ...
唔係喎,幾兄弟姊妹都有比喎

珍珠宮

因人而異。好多做女的,就算FTM or 失業,都會俾家用父母。

禁止訪問

回覆:點解養父母一定係仔,女無責任?

珍珠宮

梗你仔同女都有責任養父母啦,但我識嘅身邊人,九成以上都係個女主力比家用。

象牙宮

我掉轉,我比錢多過哥哥,阿媽話哥哥係男人要養家,我搵係自己使,佢都痴根,我老公有錢養到頭家我使鬼做咩 我哥哥而家單親,所以我先無得出聲

大宅

原帖由 060905 於 13-10-14 發表
父母唔係大家有份咩,點解女唔洗俾家用,一年去兩次旅行,仔要俾家用,屋企電器壞咗都唔買住,要慳!父母家 ...
個人問題,每個家庭都唔同,有人屋企調返轉,女比家用,個仔冇比仲要父母養返。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

個人問題,其實冇分仔女……

禁止訪問

引用:呢個問題我都想問!因為我老公係獨子兼老么

水晶宮

我識好多人,包括我自已都係咁,我同妹養父母多囉,
又陪得多…
我爸媽以前勁重男輕女啦,講到明女係潑出去嘅水,
但有事又係揾我地d女,
係而家好d…
其實有時唔好太計教,盡力就ok,
能力以外算,孝心係唔駛同人比,就算對方係兄弟姊妹

首頁