跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

前4後6 or 前2後8?

我諗住前2後8, 再放2星期annual leave, 你地呢?

大宅

Re: 前4後6 or 前2後8?

我都係諗住前2後8, 不過唔知到時辛唔辛苦?

伯爵府

我係0605 mami~ 路過的~
以我經驗睇....放前2後8係最好...
有得選擇最好放前0後10~~~

複式洋房

我諗緊前1後9,可以

大宅

唔知最後幾個星期會唔會個肚大到行唔到架?

大宅

我公司規定最負前2, 前面一定要超過14天 :cry:
天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

My due date is end of May but I'm planning to have an operation in Mid-May. So 前2後8 has been changed to 前0後10

But I will take 1 week annual leave before the ML

大宅

我同你一樣~:cry: ,先前都諗住如果可以就放前0後10~

mimimomo6 寫道:
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

mimimomo6 寫道:

ling_piglet 寫道:
我同你一樣~:cry: ,先前都諗住如果可以就放前0後10~

me 3. 我公司都係規定至少前2後8.
上一胎仔仔早了9日出世, 我希望今次小b都係差不多咁就好了. 不過, 我在bk見人講話如果第一胎早, 第二胎就會遲.

洋房

我都係諗住前2後8, 再放1星期annual leave. 己經口頭通知咗公司, 都應該無問題. 但我大老闆話我第一胎怕我辛苦想我早d放. 我話我想生完之後用多d時間take care bb, 佢話佢明白. 但如果我有需要佢可以比我放早d (多過10 weeks) and he doesn't mind pay me in full. 你地話佢講d野信唔信得過?

洋房

我都係諗住前2後8, 再放2星期annual leave

男爵府

前2後8的那兩個禮拜我諗住訓多d, 養肥自己同阿b, 諗住佢出世大隻d, 好湊d.

但係你地會幾時遞產假紙比老闆呢? 有無人已經遞左?

may2007

really?係的話你老闆對你都唔錯!

大宅

我一早已申請
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

ling_piglet 我同你一樣預產期都係5月15日,我選了前二後八,我都怕個肚到時好大行路會好重好辛苦,我想像不到放前二的時候是否會悶到顛定還時驚多d呢?到時好似每日係度等生咁。仲有你係咪四月中先準備個入院袋呢?(預產期一個月前準備)

大宅

開心吸收勳章

我預產期3/5/2007, 申請左前3後7及申請放多2星期大假(即後9) !!嘻~~ 放便餵人奶嘛!!

別墅

前3後7, 再放2星期annual leave! ha ha!!

民房

我預產期18/05,我會01/05開始放,因為方便計糧;原本諗住7月中返工,不過我老闆想我7月或者早d 可以返,佢話會計番錢比我,但我同佢講到時睇情況先再決定。
不過我想問下,夾住d 公眾假期係咪唔計?(聽人講話唔計)

男爵府

聽BK媽咪講,產假是放十星期,已包括那十星期內的公眾假期,所以如你01/05開始放,就蝕了一日哪!

男爵府

咁如果產假係no-pay leave, 點放好?
我仲未諗掂..

民房

welcome 寫道:
聽BK媽咪講,產假是放十星期,已包括那十星期內的公眾假期,所以如你01/05開始放,就蝕了一日哪!

哦!我老闆好好人,蝕少少冇所謂啦,Thanks! :-P

首頁

尾頁

跳至