想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

IUI details

我同老公自己試
喜樂的心, 乃是良藥 :-P

複式洋房

Re: IUI details

咁乜野係IUI ??????

大宅

IUI 即係人工授精

大宅

如果問題係你先生的精子唔夠,真係無謂自己試la, 淨係食排卵丸都解決唔到問題, IUI係其中一個可以幫助精子活動力不足或數量較低的couples懷孕的方法, 價錢由幾千至一萬, depends on 醫生及所需的藥物. IUI的成功率約15%, 不會比一對正常的couple每月懷孕的機會高. 至於醫生點知你有無排卵 ? 係咪同你驗過血ah? 信你的醫生la

大宅

sarahlin,

1) mark 體溫都睇唔到你排卵有冇問題喎,最多咪睇到你有冇排卵。咁醫生有冇幫你照陰道照聲波or驗荷爾蒙?因為依我所知,照陰道照聲波可以照到卵泡,驗荷爾蒙可以知排卵有冇問題。
2) 以我而言,我check過排卵冇問題,所以醫生都冇俾排卵藥我食,當然可以唔食我都唔想食,因為食得多排卵藥唔多唔小都會有副作用。
3) 我都好似你咁,之前從未食過排卵藥,但上次做IUI 先係第一次食(一連食5日),仲係我主動問醫生駛唔駛食,佢話我可以食可以唔食,不過食左會剌激卵泡生長,有機會生孖胎。
4) 做IUI要幾多次成功真係因人而異喎,我剛剛第一次做就失敗左。

你照過輸卵管未?做IUI前最好去照左輸卵管先,因為如果輸卵管塞左,做IUI都冇用!

我都35歲喇,所以我好明白你心急既心情,但生仔既

別墅

多謝 favour!

醫生提議我做的都做哂, 包括照輸卵管 (仲記得真係好痛!).

大宅

我在仁安做,大約$2800(未計醫生consultation+驗血+照超聲波+排卵藥+放卵針)

別墅

我都同老公試了差不多兩年, 除了有一粒子宮肌瘤外, 照過輸卵管後知道右邊有些黏連, 再加上老公的精子不太精壯(醫生講的), 綜合所有令我一直都不能成孕.
1) 其實我都mark了兩年體溫, 知道自己係有排卵. 但足以影響生育的多囊卵巢症需要做u/s或驗血才知的.
2 & 3)我亦是從上一個cycle的day 3至day7開始食醫生開的排卵藥, 以準備做iui. 其間分別於day7,9,11,12共打了4針排卵針去令兩邊都排多些卵.
4)我而家都唔知可唔可以成功, 對第一次iui不感抱太大祈望, 明天就夠期check bingo.
生仔就好似做緊一單大project, 不停投入精神, 時間同金錢, 但卻並非有同樣回報. 老公可能會認為老婆過度緊張, 老婆又可能覺得老公唔夠體諒自己. 有時更會想只是付出一粒精子的人怎能這樣對我, 我要不停打針食藥, 我亦覺很辛苦.
但若果連這些少事兩公婆都不能平心靜氣去解決, 將來仲點可以有共識去教育子女. 而且心情是非常影響受孕的, 不要被不開心的事影響到自己.

男爵府

我想知total 用左幾錢??因為我都想做.

別墅

Momopig, exactly... d 男人總係懶懶閒, 把口就話想生, 睇

大宅

係呀,男人有時就係咁自私,又唔了解我地女人既感受

我想問你照完輸卵管,係咪第二日就可以dodo架喇?

別墅

照完輸卵管同dodo 應該無乜關係喎~ 不過如果照完之後覺得好痛, 可能係照的時候弄傷了, 咁如果有傷口, 最好都係過幾日先啦! 醫生點同你講呀?

洋房

Sarahlin, 我老公D態度同你老公一樣, 真係激死我.

永遠都好似係我自己一廂情願咁, 但佢自己就任由天命, 又唔落力, 但又想要BB, 究竟佢地係想點?

我地試左都兩年啦, 都無BB, 一月時做左第一次IUI, 結果都失敗. 好唔開心呀, 亦同時發現老公D精子有D問題, 正常人例如有100條精子裏面應該有15條強壯, 老公得5條, 所以BINGO機會又細好多...

我下個月會試第二次IUI, 希望有好消息啦.

大宅

sarahlin,

醫生冇同我講,不過我會問

大宅

feifei17,

我老公初初都係咁,懶懶閒,但後來見到身邊好多朋友都大肚,佢先心急起來 :lol: 而家佢朝朝都肯自動自覺食維他命丸同戒飲涷飲 :mrgreen:

洋房

Hi, Favour,

你就好啦, 我老公真係好唔合作, 晚晚飲一罐可樂, 又睇波, 又唔夠瞓...

查實醫生話佢若早D瞓, 睡眠充足, 佢D精精會強好多..

算啦, 我真係無佢乎...自己努力好過...

三月準時見醫生, 準備第二次IUI算數.

BTW, 我之前都有照過輸卵管, 都幾驚, 有小小痛..
照就好快, 係等好耐先同我照LOR...
不過好彩結果OK, 兩邊都無塞...

GOOD LUCK TO YOU ANYWAY!

大宅

feifei17,

咁你煲多d補湯俾你老公飲

首頁

尾頁

跳至