自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

好唔開心, 得我一個冇BONUS

我初初仲以為未出,
點知今日開工問同事,佢哋個個都已經出左成個月糧,
只係得我一蚊都冇....
大肚婆都蝦,冇陰功呀 :-(
雖然之前都覺得係會咁(我之前通知佢我有左時,隔左兩日佢就比左封Warning我啦)
好唔開心,生完唔做啦...
唔想派利事比d同事呀~~
特然覺得全部都衰人,蛇鼠一窩

珍珠宮

醒目開學勳章

Re: 好唔開心, 得我一個冇BONUS

咁可惡, 唔出bonus, 我同你都差唔多, 不過係人人都有人工加, 我就冇, 係舊年既事, 超唔開心, 心諗使唔使呀, 一兩百都好呀! 唔通就係請個temp返嚟頂我就唔加, 唔好唔開心, 費事bb都唔開心, 笑番晒

男爵府

好媽媽勳章

若果妳已經做滿3個月就可以享有勞工法例, 妳可以告公司.

我覺得又唔關d同事事的, 若d同事全部都衰人,蛇鼠一窩的話, 他們可以話無出姐. 因出唔出俾妳係公司決定.

另...雙糧每間公司計法唔同. 有d公司係12月截數, 若妳1月才滿3個月的話就可能無.

若有問題應該問清楚

伯爵府

樓主我好明白妳感受, 唔好唔開心啦, 妳唔開心bb會知嫁, 佢都會唔開心, 真係好唔明掂解d公司會咁不近人情, 生兒養女係好正常事, 係要攪人肚婆 , 不過, 我估妳d同事唔會係蛇鼠一窩, 事關機會平等...人人有份.
ag0442 寫道:
我初初仲以為未出,
雖然之前都覺得係會咁(我之前通知佢我有左時,隔左兩日佢就比左封Warning我啦)

子爵府

聽到你咁講真係好唔開心.

別墅

新年流流唔好唔開心啦,都過左去咯,開心d,個bb先會開心~~ :-P

洋房

我公司冇雙糧架,得bonus(不過會有成個月糧或多過..),所以冇得告架..
佢可以話我表現唔好唔出比我,
我哋新黎果個都有成個月糧(佢黎得四個幾月)
我遇左會少,但估唔到一蚊都冇...成萬蚊架~~ :-(
不過算,我仲有一個月倒就放產假,生完就唔做!!

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

ag0442 寫道:
我初初仲以為未出,

公司warn 你乜呀,大唔大件事先?如果公司那麼不近人情,不做也罷
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

男爵府

ag0442 寫道:
我公司冇雙糧架,得bonus(不過會有成個月糧或多過..),所以冇得告架..
佢可以話我表現唔好唔出比我,
我哋新黎果個都有成個月糧(佢黎得四個幾月)
我遇左會少,但估唔到一蚊都冇...成萬蚊架~~ :-(
不過算,我仲有一個月倒就放產假,生完就唔做!!

你做左幾耐呀, 佢出warning letter比你, 係warn咩野呀??

男爵府

可能唔啱聽, 不果會唔會係妳工作表現有問題呢?

洋房

封warn大致上話我態度唔好,好多人投訴我lor,
我唔簽佢又唔比我走,我咁大個女都未收過warn既,咁我咪以為一定要簽,加上我又急住走(之後果日我要去台灣,仲未執野),佢衰到喺我仲有三個字收工果時先叫左我入房,不過都傾到成20:00先放人(我收18:00).
番去同老公講,佢話可以唔簽,仲比佢話我豬 :-( ,
攪到我成個trip都好唔開心,仲偷偷地喊,老公見我咁都叫我唔好做,但我又唔甘心呀,咁咪中佢計!!
之後番香港我咪入房同佢嘈,
我問佢點樣態度差,佢又答唔出,只係話總知好多人投訴我.不過我都估到(我做purchaser,好多時要black&white,但d人嚴我麻煩)
咁我咪每個同事投訴番佢哋轉頭,仲要攞埋d證據出黎,跟住同佢講"態度差係d好主觀既籍口,我又冇講粗口,而且好多時係佢哋冇禮貌,不過我諗住解決件事就算,唔想變左是非精咁,但係估唔到會調番轉係我問題..."
之後叫佢比番封warn我,佢又唔肯,咁我咪又同佢講"我覺得公司今次咁做對我係種侮辱,我做咁耐野,仲要間間都係大公司,都未試過咁樣,所以唔好怪我先小人,.如果你因呢件事抄我,我一定去平機會同勞工處告你哋"
之後佢都減少左我workload,我諗果時佢係想試我la,
其實喺果一刻開始我已經諗生完唔做,
因為封warn喺佢度,佢可以等我生完先抄我又唔洗補,
不過估唔到佢真係衰得咁設低.一蚊都唔比

大宅

樓主唔好唔開心,其實都唔明公司點解要甘樣對下屬,我都係今年生左BB,會計啊姐講明生左仔花紅一定出少,因為已經攞左前4後6福利喎,佢又唔諗做左5年幾,幫公司賺左甘多年錢又點計先,所以唔好話我地點解對公司無歸屬感,而係真係搵唔到一個好老闆. 

首頁

尾頁

跳至