親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 出境証件問題??

請各位有心人幫忙告訴給我知??

請問我要帶一個2歲半的小孩回國內,
我是否只需要帶有特區戶照、出世紙和回鄉咭,就可以出境香港和入境國內??
因為小孩只有特區戶照而沒有回港証, 因為當初申請戶照時他們說有特區戶照就不用申請回港証, 但是最近我有些朋友又說回國內必須要有回港証才可以??
因為我明天就要起程出發, 現在很擔心我小孩的証件有問題,請有心人可以幫忙告知??
萬分感謝!!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: BB 出境証件問題??

不用回港証! 我既小朋友從無申請回港証, 我亦打過入境署hotline問, 回港証並非must, 只係for一d唔夠時間申請passport, 又想外遊既人用既
明白未?

子爵府

小朋友回國內只需要帶passport+身份証(申請passport 送o既, 亦同出世紙no. 一樣)+回鄉咭便可. 亦不須其他副件啦. 若帶小朋友到其他國家, 我只係帶passport 同身份証only咋.

ps.: 有時d 人申請回港証係貪佢夠快取到証咋(好似即日得). 但有passport 就無須申請回港証.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

複式洋房

Jennie,

好清楚, 明白晒啦!!
多謝!!

複式洋房

Charlotte_mom

好清楚, 明白晒啦!!
多謝!!

大宅

但係申請回鄉證唔係一定要有回港証先至可以申請咩?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

(1) 在香港出生,具有中國國籍的香港永久性居民。未滿18歲的申請人,須在合法監護人陪同下(具體要求請依照本《須知》第五項"注意事項"第2點提交資料)遞交申請,須交驗本人出世紙、香港永久性居民身份證、香港特區護照及父或母之身份證明文件;如申請人無身份證及有效的香港特區護照,則交驗本人的出世紙、回港證及父母其中一方之身份證及回鄉證或特區護照等有效的中國國籍證明文件。18歲或以上的人士,須交驗本人香港永久性居民身份證和有效的香港特區護照或其他中國國籍證明文件(如出示父或母之中國國籍證明文件舉證本人中國國籍身份的,則須交驗列有父母姓名的出世紙或蓋有學校印章以及列有父母姓名的學生手冊等關係證明)。
QUOTE FROM:http://www.ctshk.com/zhengjian/gangao.htm

首頁

尾頁

跳至