跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章

你地有無食葉酸 ?

民房

Re: 你地有無食葉酸 ?

上一胎我睇開個位醫生初期有開葉酸, 到後期就開鈣片.
好似初期食葉酸, 有助胎兒腦部成長

禁止訪問

醒目開學勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

有食呀
係去普通醫生check & confirm有孕時, 醫生主動別我幫襯佢買
1日1粒
好似初期食葉酸, 有助胎兒腦部成長
我都有問醫生使唔使食鈣片
佢話無醫學文’hin’ 指出食鈣片係有幫助
but有醫學文’hin’ 指出食葉酸係好o既

anyway, 我遲D會去私家婦產科醫生 (not confirm who yet)度再check
到時再問問佢

民房

我第一胎有食, 今胎都係睇同一個婦科醫生, 所以都會食, 一日一粒, 唔記得一粒有多少mg.

初期我一個月睇佢一次, 佢會一次過俾一個月既藥.

政府醫院就無藥俾

CHKWAN 寫道:
mon1234

你有無食 ? 是否一定要食 ?

大宅

我個婦科醫生話由你開始想要BB就可以開始食葉酸, 作用主要是BB的神經系統成長時不可多得的東西, 但聽其他sister講好似只是頭幾個月食, 之後BB可能需要其他營養了.....

洋房

Hello ! I'm first time pregency, only 5-6wks. My doctor give me to eat 葉酸 5mg & multi-vitamin & Utrogestan everyday. :wink:

別墅

我個醫生都有開俾我食,早晚各一次,食葉酸同multivit(MV2)。睇書話葉酸對bb腦部發展好有幫助架,仲話要有bb前3個月可以食架啦!我上次睇書(唔記得邊個國家)話政府要求係平時的食物入面加入葉酸,確保所以國準媽媽都可以吸收到足夠的葉酸,避免bb的腦部發展有乜問題呢!

我上次問醫生是否需要食鈣片,佢話3個月後先開始食,e家(9wweks)唔使食住。

男爵府

我由想要bb已經開始食~ 希望對bb腦部發展好d~
三個人, 一 條心

大宅

老婆唔飲孕婦奶粉,有冇其他辦法或途徑吸收葉酸?

男爵府

hin_w
食多d綠色蔬菜如西蘭花, 菠菜. 我個c+醫生就有開葉酸同鈣片我食.

大宅

我1月頭去睇普通 e 生時 (果次因為腸胃炎), e 生知我想要 b b, 就開左 2 個月葉酸(唔知幾多 gm)比我食, 叫我食到有左 3 個半到, 就可以轉第 2 樣 (唔記得係乜).

點知, 我跟住已經 bingo 左喇, d 葉酸一直食到 3 月頭, 就睇而家個婦科 e 生, e 生開多一個月比我, 早晚各一粒 5 gm.

點解我未需要食鈣片既

複式洋房

我在第一次產檢(約6weeks),醫生開了葉酸給我,每日5mg,
而且老公買了安滿奶粉給我!! 我向來是不飲奶的,但都味道okay,我竟然接受到,而且每晚飲一杯!!
http://hk.myblog.yahoo.com/warmwing_b

大宅

warmwing

一杯夠唔夠架?? 我朋友叫我早晚都飲一杯呀 !!

大宅

THANKS,
咁菜心呢?

首頁

尾頁

跳至