跳至

首頁

尾頁

大宅

登記QE, 第一次檢查係 7月?

我本身會去浸會生, 只不過登記QE防保險,點知第一次APPOINTMENT係QE檢查居然係 7月? 9 月生得喎!!!

有D人真係 SUPPORT唔到私家醫生費($400一個月一次),就唔知BB生長情況好慘! :-(

禁止訪問

畀面勳章

Re: 登記QE, 第一次檢查係 7月?

大宅

i registered on Jan 30, my first appointment with QE will be Apr 2. i already found that it is very late. of course i do regularly with c+ lar

別墅

我1月尾去登記, 都要等到5月尾.
所以唔睇私家點得, 呢D都係多得d大陸人

大宅

2019新春慶豚圓

我都係呀,年初四去登記,第一次見醫生要排到5月11日,姑娘都叫我每個月要去私家醫生check下先至得!唔知大家去QE生的媽媽,有沒有去登記埋做oscar呢?因小妹都係第一次唔知點樣去登記呢?

大宅

我係年二十九打電話問! 真係話7月先有 QE檢查, 之前APPOINT係門診街症!

QE話35歲先可以登記埋做oscar, 俾錢都唔得喎!?

禁止訪問

畀面勳章

別墅

Prince of wales 都好full, 我諗你要快D book
再唔係某D私家醫生都有得做oscar

複式洋房

我第一次QE登記係16/2, 28/2抽血.當日人山人海, 淨係等抽血都等成2個幾鐘. 下次覆診要等到5月尾至正式有得做檢查.

別墅

我3/3登記,即日下午抽血,之後排到5月尾 1st check-up!我2月尾打电話book埋PWH oscar,都幾full,要book快手。

複式洋房

adacc 寫道:
我係年二十九打電話問! 真係話7月先有 QE檢查, 之前APPOINT係門診街症!

你係咪make appointment at L Block呀, 唔同架, L Block都會叫你去健康院做check up住先, 到L Block有期先叫你番去, 就算依家打去book婦產科(QE but not L Block), first appointment 都係四五月, 唔會七月咁遲架...重有QE冇OSCAR做架, 就算高0都只有做抽胎水咋...

大宅

我最初都係想去L BLOCK 做產檢, 但打電話去時個姑娘話最快個期都要5月尾 (果時係2月頭), 咁佢就叫我先去街症睇住先, 而在L BLOCK 都約左5月尾, 咁佢同我約2月8日先睇街症 (即普通婦產科, 其他大肚婆一齊睇) 果次都只係抽血同有姑娘同我做左登記 (無見E 生, 無留小便等), 但佢約我下次產檢都要4月尾 (街症), 個姑娘都叫我去C + 睇住先呀!!

可能我4月尾做完果次產檢, 之後就去L BLOCK 睇啦...

CSJ安樂窩 寫道:
[quote]
adacc 寫道:

你係咪make appointment at L Block呀, 唔同架, L Block都會叫你去健康院做check up住先, 到L Block有期先叫你番去, 就算依家打去book婦產科(QE but not L Block), first appointment 都係四五月, 唔會七月咁遲架...重有QE冇OSCAR做架, 就算高0都只有做抽胎水咋...[/quote]

子爵府

大廚勳章 畀面勳章

Hi all,

I'm also booked QEH on 1/2, the first appointment (meet the nurse ) on 6/3, and then the next appointment ( first meet the doctor) will be 1/6 la! At that time, my baby will be 24 weeks la!

And the first appointment in Block L will be on 27/6 (also booked on 1/2)

子爵府

乜Block L唔係公務員/醫管局員工等等既人睇架咩(我都係聽人講)...

複式洋房

係呀, L-Block 只for公務員, 但太多人, 所以通常book 到好後, 佢會叫你到普通婦產科睇住先.

子爵府

哦...
原來係咁...

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

我下星期就會去QE第一次睇醫生啦, 我記得上次助產士同我講過叫我帶o係私家醫生影o個o的超聲波相俾QE醫生睇, 係咪即係佢唔會同我照超聲波架? 咁唔照而去睇QE又有乜意思? 如果我真係無錢睇私家又點?

首頁

尾頁

跳至