想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

輸卵管做影問題

hi,

我是新手, 其實都試過做人超過兩年不成功, 今日m又來, 我諗住今個月去做輸卵管做影, 但我想知如果我m后照, 呢個月會吾會影響我排卵及可吾可以有bb?

有無人可以分享做完輸卵管做影的感覺...謝!

民房

Re: 輸卵管做影問題

我剛剛才照完輸卵管,過程很快。OK!放心啦!
醫生話剛剛照完輸卵管,要休息1個月才可以努力"造人"......

大宅

吓∼唔係休息一天就得咩?

民房

因為醫生話D藥水會形响BB,所以suggest暫停1個月"造人"計劃。

別墅

好似唔駛停架啵,有d sis照完就有左, 都ok!

我都啱啱照完, 希望快d成功啦!

複式洋房

醫生都冇叫我停左"造人計劃"呀~
應該可以照dodo架~

男爵府

I also 照完就有左!

別墅

吾該哂咁多位...看到你地做完之后都ok我就安心...因為我都好鬼驚...
我今日去了威爾斯e院排人工受呀...自己感覺吾係好開心...去到見到好多大肚婆...個心諗自己吾知幾時會有呢? 其實我都試左差不多3年, 係頭一年都採取順其自然, 但過年幾, 自己都好心急, 之后去睇過普通家庭e生, 開始探體溫同食排卵藥, 食了大半年都無反應, 停了幾個月無食排卵藥(但有探體溫), 因為我個朋友介紹左個專科比我, 所以要停藥給個e生睇無食藥的情況, 點知 :cry: ...個e生睇完我個體溫圖后話我無排卵, 要靠食排卵藥到有為止, 又食了3個月排卵藥 (都無bb, 但有排卵), 於是, 我叫e生寫信轉介我去睇威爾斯, 其實咁耐我都想放棄 :cry: , 因為我覺得每個月知道排卵后要等個14日係好緊張及害怕, 害怕係到第15-16日嘅體溫下降, 當看到體溫下降即刻情緒低落(真係喊左出來), 每個月都是如此, 真係想放棄 :-( , 不過我都會努力, 不過係呢到講出來好舒服d, 希望大家吾好兼我煩..大家都要努力

別墅

另外, 我想問下你地係邊到做輸卵管做影? 男定係女e生做架?

大宅

goldpig,

我都試左差不多1年,但我三個月前開始無量體溫了,因為朝朝量體溫真係好大壓力,又驚排卵後體溫唔夠高,又驚M前見到體溫下降,所以我而家只用d仔check排卵,希望令到自己無咁緊張

我星期一會去照輸卵管,係醫生寫紙我去化驗所照,未知係男定女醫生幫我做,希望一切順順利利啦 :mrgreen:

大宅

咩叫輸卵管做影呀

別墅

favour,
其實我個時個家庭e生都寫左紙比我去影, 但我怕痛, 所以無去到, 而家個專科叫我試多幾個月先去照, 我想早d照想知道自己有無問題, 所以我諗住攞返之前e生寫比我張紙去照..

係呢, 你而家係咪都睇緊專科?

大宅

=輸卵管x-ray, 睇下輸卵管有無阻塞...通常要醫生寫紙轉介去化驗所照, 要M完&排卵前照 (around day7-10), 價錢 $12xx - $2000不等.

ilapril 寫道:
咩叫輸卵管做影呀

大宅

明白晒喇,thank you, babyling

大宅

goldpig,

係呀,我睇緊不育專科

大宅

babyling,