親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

帶bb去台灣旅行要帶什麼?

我想帶1歲BB去台灣4天旅行要帶備什麼? 尢其解決食飯的問題, 因我的BB每天吃2餐奶2餐飯仔.
如想帶印傭去要有什麼手續?

大宅

Re: 帶bb去台灣旅行要帶什麼?

我係剛過去的x'mas假期就同左我的小bb(1歲多d)去左日本,果時我帶左奶粉,飲用的水一枝(因為我個bb係飲mineral water的),少量的尿片同足夠的衣服.
點解要帶咁多野,因為唔知道係果邊有冇得買囉,雖然日本係一個咁update的國家,有d野都可能會冇得買架. :mrgreen: 所以帶定係會安全d囉.
至於食野方便,因為我個bb好鍾意食拉麵,所以問題都唔係太大,只要在晚上瞓覺前比番枝奶佢飲就ok架啦.....

以上係我的小小經驗,希望可以幫到你啦.

別墅

smallping, 謝謝你的意見. 你1歲大的bb不怕坐長途車嗎? 坐長途車有什麼法寶令BB乖乖? 其實我都擔心bb會水土不服, 你帶了幾多水去?去了幾多日?

大宅

我去左日本5日,水個方面我就帶枝1.5L去,因為主要用黎開奶同飲果汁. 另外都會比d其他野佢飲的,不過就唔好太多囉,只不過係等佢可以過下引囉
至於坐飛機的時候,我地就等到差不多起飛既時候先開始比水bb飲,咁樣用黎減低d氣壓,等bb唔好咁辛苦囉. 另外坐車方面,因為通常都係地面上,所以大部分時間都有風景睇,咁bb冇咁悶之餘,又唔會太扭計. :wink:

別墅

thanks for your advice smallping!

首頁

尾頁

跳至