跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 小朋友學琴 (媽咪 Part 2 交流會)

Zoey,

其實我一路都有上來睇大家既留言,不過因為早個排個女練琴仍然令我幾頭痛(一首好簡單幾歌仔覆琴覆成四次),所以咪冇咩心機搭咀囉.呢兩個禮拜叫做好D,希望佢堅持到.

先更正,應該係"弊傢伙,巫婆靚靚唔見左".今年佢地會係聖誕期做呢齣劇既拉闊版.我諗應該過兩個禮拜有飛賣.

至於兒童粵劇,佢地有個網址,www.chadukchang.com,可以去睇下.了解下佢地做D咩,(小朋友可以參加地既粵劇團架)不過資料唔係太新.暫時未有下次演出既消息.不過我幫佢地填過問卷,俾左個醫貓地址,有新料應該會通知我.到時我可以向大家報告.或者個網址都可以留低聯絡方法,等佢地通知你.

男爵府

Blythemia,

Thank you 妳話我知佢地 X'mas 有劇上, 頭先我上佢地網址都搵唔到有關將會上演既兒童劇目, 我會開始留意下, 今個 X'mas 應該會去捧場 !

妳女女係未仲係鍾意作曲多過練曲 :-P ?
『我們既有這許多的見證人,如同雲彩圍著我們,就當放下各樣的重擔,脫去容易纏累我們的罪,存心忍耐,奔那擺在我們前頭的路程,仰望為我們信心創始成終的耶穌。』
(希伯來書 12 章 1-3 節)

別墅

Zoey,
搬左part 2, 唔該晒你呀.

Ms.ChanChan ,
我個女彈都係彈sad birds, 都係無sad feeling囉, 老師話要再執,但呀女話唔知點sad喎!!
上左小一真係少左練琴, 次次上堂都係勉強交功課, 唯有顧掂d 學校test / exam 先啦.

大宅

Zoey,

個女叫做作少左曲喇,不過始終練琴既時間唔多,但係又唔怪得哂佢,因為我地一日既時間實在好緊迫,如果一個星期練到四次,每次有十五分鐘我已經謝天謝地咯.

唔記得答你個蛋糕添.佢都有份搞兩下既,佢好鍾意入廚房架.尤其鍾意爭洗碗.但係我次次整餅都整到十一二點,佢淨係可以搞兩下就要去

大宅

Blythemia,
你整d蛋糕好靚丫, 我係"買左個新焗爐,點用呢?",一次過 睇哂你地所有既messages @,@, 你真係好勁丫, 而家睇埋係新post 既相就更加口水都流埋.... 你個女同老公真係有口福~~
我突然好想去左食dessert buffect :idea:

sorry, 離左題添。

其實我想問下有關校際音樂會節既鋼琴比賽既琴譜, 我個仔既琴老師話如果小朋友識背譜, 比賽時就唔駛帶譜, 咁就唔駛買正版既琴譜, 係唔係呀??

珍珠宮

好媽媽勳章

cottontail,

係呀,識背可以唔駛買譜呀

男爵府

cottontail,

係呀, 所以 Miss 一路都冇叫我地買譜, 佢亦都唔想我地帶譜出去彈嫁.

Winky媽媽,

Maggie 都係彈 Sad Birds, 但都係一 d 都唔 sad, Dec gathering 既時候, 等佢地三個交流下點彈法先會 sad :-( !

『我們既有這許多的見證人,如同雲彩圍著我們,就當放下各樣的重擔,脫去容易纏累我們的罪,存心忍耐,奔那擺在我們前頭的路程,仰望為我們信心創始成終的耶穌。』

別墅

Zoey 寫道:

Winky媽媽,

Maggie 都係彈 Sad Birds, 但都係一 d 都唔 sad, Dec gathering 既時候, 等佢地三個交流下點彈法先會 sad :-( !

Hi! Zoey,

Tiffany都係彈 Sad Birds ah! Her piano tutor is teaching her how to play sad, by face expression & the way she moves her hands. But.........lucky we still have 3 mths to pratice.Dec gathering 既時候, 等4 of them交流下點彈法先會 sad d.

男爵府

ZOEY,

Maggie好活潑好主動,我覺得佢好可愛o窩!

阿RACHEL CHEUNG一路彈我一路諗,如果由佢彈SAD BIRDS一定好好好好聽,我諗一首好簡單的歌佢都可以表達得好好。 當然要加埋果部好正音色的琴喇。

Tiffmummy,

你女個老師好正O窩,教埋表情手勢!

WINKYMA,

佢地咁細真係好難表達個SAD MOOD,我其實作了個故事話比阿女聽隻雀仔點解咁SAD,但都唔知佢明唔明

男爵府

[quote]
Blythemia 寫道:
Zoey,

個女叫做作少左曲喇,不過始終練琴既時間唔多,但係又唔怪得哂佢,因為我地一日既時間實在好緊迫,如果一個星期練到四次,每次有十五分鐘我已經謝天謝地咯.

唔記得答你個蛋糕添.佢都有份搞兩下既,佢好鍾意入廚房架.尤其鍾意爭洗碗.但係我次次整餅都整到十一二點,佢淨係可以搞兩下就要去

別墅

Ms.ChanChan, Zoey,Tiffmummy,
哈哈, 到時真係要睇下佢地點'sad' :-P :-P
Winky 就sad 到d 動作好跨張, 彈完重要係到笑.....激死我 :-x

大宅

zoey, sindy,

唔該哂你地丫, 咁又可以慳番d 喇. :-P

男爵府

開心吸收勳章

Zoey

謝謝你安排上星期五的音樂會,Aaron下半場已睡了覺,幸好聽到Rachel Cheung表演,他覺得很好聽。他對音樂會好像興趣不大,或許時間比較長,又不懂欣賞,下次也不敢叫他,但如果輕鬆一點的音樂劇又可以考慮。亦很高興認識其他媽咪和小朋友,有機會再約出來。

民房

各位媽媽您好,

我是新會員,請問可否把我女兒的資料加上您們的namelist.

我個女是跟大陸的老師學琴,不知這裡有無人和我一樣是用大陸的教學方式或跟大陸老師學 ?

小朋友資料:
BeautyBB / Besca / 女 / 6 歲 /1年多/ 2 級 / 上老師家中學

謝謝!

beautybb

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

Zoey,

這兩天很忙, 現在才有時間講聲Thank you. 星期五要妳幫我湊女重買糖佢食. Thanks, Thanks, Thanks........!!!!!

Maggie好活躍, Cherry好鐘意同佢玩, 重問點解咁夜佢重可以係地鐵走來走去, 一啲都唔眼訓喎. 有時間叫Maggie打電話比Cherry啦.

csk,

Cherry都係中場休息完已無心機聽, 不過佢第一次聽可以捱到咁耐我覺得已經算好好. 佢都係最鐘意Rachel Cheung果部份, 重話好想好似佢咁叻. 我話佢知Rachel點樣練琴法嚇得佢即刻怕怕. 我從來無唸過佢要幾叻, 只要佢自己鍾意, 現在的小朋友都無得迫o架.

男爵府

beautyBB,

妳的資料已放進首頁名單內, 歡迎妳 :-P !~

cherryma,

Maggie 個日回家途中, 見佢已經好似想約妳女去街咁款! 我都有 d surprise 原來佢真係可以咁主動同唔怕羞 ! 我諗佢地 X'mas 又會玩餐飽嫁喇 :-P !~

csk,

下次有話劇上既話, 睇下班長 Aaron 出唔出黎睇!~ Quite interesting !!

男爵府

各位參加 Dec gathering 既媽咪,

唔好意思, 由於想 confirm 好我地今次 gathering 既 menu 之後, 才通知大家有關入數既安排; 但因一直仍未收到, 所以要大家再待一會了! 明天我會嘗試再聯絡餐廳那邊, 一有消息就會 pm 大家 .

侯爵府

Zoey,

有野要幫手的話就call我啦!!

侯爵府

Ms.ChanChan,

睇左美女與野獸啦, 好好睇. 囡囡好鍾意睇, 睇到連眼都唔眨. 做得好之餘連佈景都好靚. 全長3個鐘, 有兩次15分鐘中場休息. 如果唔好睇3個鐘會好辛苦. 下次再有此類演出記住話我知喎. 不過返到屋企成11點, 重要check囡囡功課, 攪到佢成12點先訓. 希望佢起到身返學啦! :-P :-P

男爵府

Cherryma,

我地今晚去睇,好興奮! 嘩,成三個鐘咁耐我驚係我瞌著呀!
我女今日,明日無端端多了兩天假期,今晚睇完唔駛咁趕!
:-P

首頁

尾頁

跳至