自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大家點睇凸手呢一句

今日我睇am730頭版話因人口老化關係, 會在2015-2016年的人口老化比例迅速惡化, 至2030年, 人口老化更會超過4分一. 又話香港而家d後生唔肯生. 而學者引述曾凸手話, 香港因這問題將會把內地孕婦來港產子的方向是{來者不拒}, 話偷渡又好, 申請又好, 最緊要後生. 香港又唔係無錢咁話, 最緊要解決人口失衡問題.

凸手呀凸手呀, 你估我地唔肯生嗎? 係你地同地產商鉤結, 樓價又高, 淨係供樓都差不多一半, 仲有其他開支呢, 我地還有父母要供養, 你吾係吾知香港物價幾高企呀, 你要我地d小市民生多d, 咁你有無效法下人地外國生一個的福利呀, 香港就什麼都無, 有都比曬d內地人. 你對得住香港人嗎?

伯爵府

Re: 大家點睇凸手呢一句

生左唔駛養ar, 唔駛教咩? 我夠想生多幾個啦, 政府又唔見對我地肯生既好d?!! 財政問題, 教育問題, 香港人乜都要用者自付, 真係想生多個都難.

複式洋房

請你們小心閱報,特首並沒有這麼說。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

生1個唔好話好似李麗珊個廣告要幾百萬, 就算慳慳地幾十萬就冇走雞, 試問一個普通家庭, 平均每年收入約廿十萬, 又要供樓, 又要食用, 都所剩無幾。家陣養1個細路都唔易, 又補習, 又參加乜班物班, (可能有人會話, 駛乜參加其他野or補習, 剩係返學咪夠囉!), 試問下家陣既社會, 就算大學畢業都搵唔到野做, 仲唔增值自己, 真係c 路1條咁滯。

謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

講得啱, 我哋唔係唔想生多個, 但係要”自付盈虧”架!邊有d大陸人咁幸福, 生完唔駛養, 政府仲會倒貼丫?
之前單在浸會出世的豬BB共16人, 4人是香港B, 12人是大陸B。 死未!
係囉, 倒不如出通告, 接收晒大陸D殘障BB啦, 要幾多有幾多, 又或者叫大陸人賣BB落嚟丫,每名100萬, 到時香港人的平均年齡就會大大年輕化的了。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩啲咪叫本末倒置囉! 係邊個營造哩個社會環境令到有知識o既人唔想生, 甚至唔敢生? 只怕特首打錯如意算盤, 啲後生o既增加唔到社會生產力, 反而仲加重社會負擔, 到時就真係唔衰攞嚟衰.

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Giant 寫道:
講得啱, 我哋唔係唔想生多個, 但係要”自付盈虧”架!邊有d大陸人咁幸福, 生完唔駛養, 政府仲會倒貼丫?
之前單在浸會出世的豬BB共16人, 4人是香港B, 12人是大陸B。 死未!
係囉, 倒不如出通告, 接收晒大陸D殘障BB啦, 要幾多有幾多, 又或者叫大陸人賣BB落嚟丫,每名100萬, 到時香港人的平均年齡就會大大年輕化的了。

咪係, 連關卡都唔好要, 鍾意隨時落黎都得, 唔好話生幾多個, 多到踩"淋"香港都得呀!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

畀面勳章

佢都吾係香港人,佢係大陸人,呀爺個孫,佢點會幫自己頂撞呀爺丫,容咩易連尼個位都無得做0家,你睇佢而家皮笑肉不笑就知佢衰啦,香港已經有成7百萬人,重要0廿多人口做咩,食都吾夠食,個個都低收入家庭,一層樓成百幾萬,根本就吾係攪好香港,佢只係逗呀爺開心之痳,對佢我完全無望,佢既心地重衰過老董,完全吾係為香港付出,佢係為自己付出.

伯爵府

2019新春慶豚圓 熱血勳章

佢有無咁講過我唔知, 我只知應'重質不重量", "貴精不貴多".

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至