論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

e 家 完左約ga工人,係hk係米好易找到新僱主!

別墅

Re: e 家 完左約ga工人,係hk係米好易找到新僱主!

香港現成完約工人就係咁揀摘,聽agent講,佢地就算舊僱主應承同佢地續約,都會提早三幾個月搵新僱主,搏到個"條件更好"+"無王管"+"無野做"家庭就發達!

一來佢地經agent搵工,就算簽晒約毀約(好似我11月經"得成"10日內被兩個現成印傭毀約)都唔駛賠$$......

二來佢地諗住有香港兩年完約+湊B經驗,會好容易搵工......

佢又可以藉住搵新僱主同你討價還價,講條件,所以你對工人幾好都無用!

如果佢無心留響你屋企,你續佢第二個約就危機重重,因為我好多同事朋友見第一個約OK都同工人續約,但到第二個約就問題多多,工人要求亦越來越多,僱主要捱多兩年......

所以,就算你決定唔續佢,都咪咁快同佢講,費事佢做野無心機,或者玩野......

禁止訪問

男爵府

焯嵐媽咪,

我印傭成話佢d朋友完約後好容易找到工,仲話一日有3個僱主interview,見第一個僱主就請左佢朋友,所以我個印從來沒有擔心過。

焯嵐媽咪 寫道:
我個工人就完約,我仲考慮用唔用佢or請過另一個!
但我工人同我講佢都試下搵唔搵到新僱主!我奇怪,依家佢地好容易搵到工咩,竟然考慮個個係佢唔係我?

禁止訪問

男爵府

首先差不多無一個半個完約賓理過我,只因我屋企經常有人
再問有冇態度好D既賓呀, 只會換來冷笑回應~~

Anyway, 我呢個完約印,好有規舉,好主動,煮餸好叻
一日已全自動波, 乜都唔駛教, 仲識格價買餸買日用品
當然唔算醒目但很用心,  
好多謝佢前僱主, 一定好嚴對佢, 操得佢好fit.

另多謝有幾個BK媽咪推介工人俾我,謝謝~
工人做得好,我都會對佢好好,謝謝支持   :-P
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

大家不如用心諗下, 如果一個完約的工人 (經驗:照顧小孩, 初生, )...完約後點都會同BB發生感情..但點解都要搵個份新工呢..

我地都係打工仔...都明白佢地的心態...就係自己有經驗了..所以希望搵到更加舒服的工作, 仲可同你講條件...當中請完約工人都有好處, 就係唔洗教, 但做得好唔好就要睇彩數了..

而自己的睇法就係, 如果工人本人做得好, 你一定對佢好..而佢都開心..佢又洗乜搵個份新工呢....? 如果真係我有個好的工人, 而我又唔能夠同佢續約, 我一定同佢搵新傭主..所以係Agent搵到的完約工人我暫時都有保留呀..

所以如果有僱主想請完約工人照顧小孩就要小心佢地的離職原因, 最好可同前僱主聯絡...

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

焯嵐媽咪,
我印印話只要佢地系香港完約就好容易搵到新僱主同新 agent wor ,。我覺得你個工人噤講,估計佢都系騎牛搵馬,無心同你續約,又或者想吊高黎賣、同你講條件。就算佢而家話同你續約,一日未同你簽約,只要比佢搵到個佢認為更好

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

我工人咪又係, 問佢續唔續, 佢話要諗下 (其實我地都係問下, 都唔諗住同佢續, &預咗佢咁講), 我地都冇留佢, 自己搵agent $6xx介紹費搵過個新工人好過, 後來我聽我朋友講 (佢工人係我工人既姨甥), 係我朋友介紹我工人黎打工), 我工人有個新僱主請佢, 不過佢"嚴"人地有bb要湊, 所以reject咗, 你話啲印姐幾大牌

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

焯嵐媽咪,
想請問幾時要問定工人續 5 續約 gar?等我都要預計下先。

複式洋房

My agent also said that the bunbun finished the contract is easy to find a new job now.My bun bun the first contract is good, but the second contract change very bad, too much request and very lazy.

男爵府

焯嵐媽咪,

我個印姐同妳o個個一模一樣. 其實佢仲有半年先完約, 早排傾開計佢同我講話未決定同唔同我續約. 不果佢同我亞媽講話佢想試吓出去搵d淨係照顧老人家的,因無咁辛苦, 又唔使做咁多家務. 仲有我地住離島, 佢想出市區做. 其實佢都好錫我亞b, 因佢係由細湊都大. 不果同妳一樣, 佢唔鍾意有個人日日係屋企睇住佢(因我亞媽星期1至5會係我度湊b), 印姐主意做清潔同執頭執尾.
焯嵐媽咪 寫道:
工人都話佢d朋友都係照顧老人家,所以舒服好多,我自己覺得佢係度做都好好啦,只係照顧我個囝同我,都無咩野做,佢都話考慮,我必先發制人,請另一個,如果到last個月,佢先同我講唔做,我米大獲,你地都講得對,第二份約,大有可能會變衰!!

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

請問有冇6月完約BUN可介紹

珍珠宮

yes, very easy to 找到新僱主 !!

I just employed a 完約 bun bun. before she did the interview with me, she received about 30 phone calls asking her for interview

首頁

尾頁

跳至