自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人知有咩方法醫失眠呀?

近來日日都失眠,唔食安眠藥就睡不著,但又唔想依賴
安眠藥,因為怕上隱,有無人知有咩方法醫失眠呢?

男爵府

Re: 有無人知有咩方法醫失眠呀?

咁要首先睇

大宅

睇中醫我覺得都ok o架

別墅

我自己都唔知點解,自問應該無咩壓力,但一上床就睡不著,我自己都唔知點解。

[quote]
Japenese 寫道:
咁要首先睇

別墅

我又無時間煲藥,又唔知邊個中醫好。

yy02 寫道:
睇中醫我覺得都ok o架

男爵府

ryan-mame 寫道:

我又無時間煲藥,又唔知邊個中醫好。

如果連煲藥都冇時間咁都幾忙啦,有時有d壓力唔一定好明顯,你留意

大宅

ryan-mame,

有一種茶叫"金菊茶"是有效的, 以前我經常失眠, 朋友介紹喝這種茶, 在百佳或東海堂有得賣, 每晚睡前兩小時喝上一至兩杯, 整晚會睡得比較好, 我個人就比較喜歡東海堂的, 味道較濃, 好似$29一盒. You try it.

Tungtung

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我以前試過因工作緊張而失眠,
我就會睡覺之前睇下書,
等自己有d[中眼訓],
之後至上床,
通常唔駛5分鐘就訓著.
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

臨瞓前睇書同埋瞓覺時唔好諗嘢, 有時半夜醒咗就更加唔好諗, 因為越諗就越瞓唔到, 眼光光到天光.

別墅

DoReMi媽媽 & 一位媽咪,

唔該哂,可能我真係愈諗愈睡不著。

tungtung131,

多謝哂,我會試飲下的,不過我想問下係即飲定係要
沖 / 煲o架? 咩味道o架? 同埋要飲兩杯會唔會多得滯呢?

tungtung131 寫道:
ryan-mame,

有一種茶叫"金菊茶"是有效的, 以前我經常失眠, 朋友介紹喝這種茶, 在百佳或東海堂有得賣, 每晚睡前兩小時喝上一至兩杯, 整晚會睡得比較好, 我個人就比較喜歡東海堂的, 味道較濃, 好似$29一盒. You try it.

Tungtung

大宅

ryan-mame,

金菊茶係一種茶葉, 好似普通茶葉感沖黎飲, 味道甘甘地, it make you have a good sleep. 如果兩杯你覺得多, 就沖一杯啦. 我通常由8點左右開始飲第一杯, 跟住9點再飲第二杯, 然後大概11點半睡覺, 一睡便睡到天光.

Tungtung

洋房

去藥房買日本白x牌快眠精, 幾有用, 我是長期失眠者, 都是靠它慢慢改善, 純中藥成份, 但效果慢,我最嚴重時食了大半年, 不過真是幾貴:一樽差不多$300 (如果無記錯!), 食1個禮拜。 你預左失眠係要慢慢醫架了。

民房

我都失眠,等我都試下先。

大宅

浸浴啦,我試過浸完未吹頭未著衣服(當然只著浴衣)便訓了

別墅

eggwhite & tungtung131,

唔該哂,我會逐樣試下睇下邊樣對我有幫助的,
many thanks.

大宅

hehe 我都係成日失眠嫁, 夜晚亂諗嘢, 愈諗愈精神, 訓唔著.

你試吓訓個時唔好look嚟look去, 試吓唔好"旭", 唔好唸太多嘢, 試吓有規律慢慢深呼吸, 將注意力放係呼吸到, 10分鐘到訓到嫁喇.

大宅

ryan-mame ,

我講果間中醫係有藥粉同煲都有既,如你試了其他方法都唔得,我先pm果中醫名比你啦,不過你預在睇呢個醫生要等成2粒鐘o架,但佢d藥費就唔貴law

複式洋房

tungtung131 寫道:
ryan-mame,

金菊茶係一種茶葉, 好似普通茶葉感沖黎飲, 味道甘甘地, it make you have a good sleep. 如果兩杯你覺得多, 就沖一杯啦. 我通常由8點左右開始飲第一杯, 跟住9點再飲第二杯, 然後大概11點半睡覺, 一睡便睡到天光.

Tungtung

多謝您, 我都試吓買回來飲,

禁止訪問

大宅

如果係試花草茶,不妨試試複方的,介紹少少配方給你們...

菩提+洋甘菊(放鬆及鎮靜神經,幫助睡眠)
如有薰衣草亦不妨加入,薰衣草可以安定情緒,改善失眠及舒緩頭痛.
每250毫升熱開水,可加入5-6片菩提,2-3茶匙洋甘菊,半茶匙薰衣草,沖泡 3-5 分鐘便可.

*注意:洋甘菊及薰衣草都有催經作用,孕婦不宜.

首頁

尾頁

跳至