烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有無人識用fissler隻鑊呀?

之前係永安買套裝(連高速煲),但用親都痴底,請問有伙人可以教我點用呀?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 有無人識用fissler隻鑊呀?

所有不锈鋼鑊都要先落油再燒熱鑊見到有油紋才可以落食材, 當中還要留意火力因為燒熱鑊之後隻鑊會很熱, 試多幾次就無問題架啦...

男爵府

其實fissler同Lagostina, 邊隻牌子鋼水好啲, 實用啲?
我想買個高速煲, 有冇特惠套庄賣架

男爵府

論鋼水Fissler肯定好過Lagostina,而且個煲口寬點,又有160年歷史,100%德國製造。但外型就睇個人喜歡,Lagostina輕

男爵府

yhlmami,

等我再去比較下先, 因為咁貴, 驚買錯呀, 唔該晒

大宅

我屋企而家用緊一套不锈鋼煲具, 鋼水超好, 係用18份8的不锈鋼, 有三層, 中間係用碳晶鋼, 所以傳熱好快, 而且用低溫就可以煮, 省唔少煤氣架, 仲用好少甚至唔一定要落油添, 最好係永久保用架...............
joly --
http://jolyleong.spaces.live.com/

禁止訪問

子爵府

火石,

ok, 咁我再試下啦! 但隻鑊好熱時是否要較細火呀?
火石 寫道:
我用fissler隻鑊煎年糕、煎蛋、煎魚等等... 都冇問題呀 你等隻鑊好熱先落野呀

禁止訪問

子爵府

明白哂!我會照你教的方法試下,真係唔該哂你呀!
火石 寫道:
你等隻鑊好熱先落野呀, 而落野前 將火較細, 否則食物好快燒焦, 你試下煎蛋先啦, 煎多幾次, 你就會明白, 又掌握得到了,
我每天開始用時, 落油後, 會等3分半, 至4分鐘, 先較細火落野, 就完全冇痴低啦,

首頁

尾頁

跳至