自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

有車既家長請留意!

好多人係車都係抱住BB,
但好細既BB 都應該坐Car seat 的,
只要將car seat rear facing,
便可大大減低意外對BB 做成傷害!
Car seat 一定要從小習慣,
只要佢坐慣,唔會唔肯坐的!
我亞仔坐到3 歲幾,安全最緊要,
香港人安全意識低,見人抱BB 坐車頭,
睇到我打冷震!BB 係人肉air bag?!

新 聞 資 訊 研 究 組
汽 車 兒 童 安 全 椅 實 屬 必 要

三 個 月 大 嬰 孩 在 滅 門 車 禍 中 慘 死 , 令 人 關 注 是 否 需 立 法 強 制 幼 童 乘 車 時 必 須 使 用 特 定 安 全 座 椅 。 曾 任 法 醫 官 的 香 港 汽 車 高 級 駕 駛 協 會 副 主 席 蒙 海 強 稱 , 使 用 兒 童 安 全 椅 實 屬 必 要 : 「 以 時 速 70 公 里 造 成 撞 擊 , 等 於 由 六 樓 跌 落 , BB 單 靠 家 長 手 抱 , 冇 可 能 得 到 保 護 。 」

宜 參 考 外 國 法 例

現 行 法 例 規 定 兩 歲 以 下 幼 童 在 前 座 必 須 使 用 合 格 束 縛 設 備 , 惟 後 座 則 只 需 戴 安 全 帶 。 立 法 會 交 通 事 務 委 員 會 主 席 鄭 家 富 認 為 , 政 府 應 參 考 外 國 幼 兒 汽 車 座 椅 的 相 關 法 例 , 研 究 立 法 的 可 行 性 。
英 國 去 年 9 月 實 施 新 例 , 孩 童 乘 車 時 需 使 用 適 合 其 年 紀 及 體 重 的 汽 車 安 全 座 椅 , 違 者 可 罰 款 約 7,500 港 元 。 台 灣 04 年 強 制 執 行 1 歲 以 下 嬰 兒 必 須 置 於 後 座 嬰 兒 床 , 違 者 罰 款 約 125 港 元 。
汽 車 配 件 店 負 責 人 莊 小 姐 稱 , 一 般 汽 車 兒 童 安 全 座 售 約 700 元 , 座 椅 本 身 設 有 安 全 帶 , 並 可 供 汽 車 安 全 帶 將 座 椅 扣 緊 , 至 於 供 手 抱 嬰 兒 用 的 嬰 兒 籃 則 極 少 人 買 : 「 好 多 家 長 覺 得 BB 大 得 快 , 用 唔 得 耐 , 唔 會 花 錢 買 。 」

大宅

Re: 有車既家長請留意!

帶bb坐的士咁可以點做呢?
係咪無car seat坐的士就犯法???

水晶宮

香港係無法例一定要car seat,
所以咪要提大家自己要顧及BB 安全囉。
好似我D 親戚由外國來港,
佢地既手提BB 籃係可作car seat 用既,
始終如果出事,可能受傷既係自己BB。
如果要坐公共交通工具無法子的話,
自己揸車都扣安全帶,
BB 咁重要,點可以靠亞媽人肉安全帶呢?

imchristy 寫道:
帶bb坐的士咁可以點做呢?
係咪無car seat坐的士就犯法???

禁止訪問

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Thkx, 麟媽媽.

I had an appropriate one already.....and my car only has 2 doors......my girl can't even try opening the door herself.

So, I also want to remind those members with kids pls make use the kid lock @ the doors appropriately.

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

其實4-10 歲小朋友用安全帶都唔係太安全的,
因為安全帶為成人高度而設,
如果細路仔用,安全帶剛好係頸既位置,
如果出事衝力大,咪條頸食晒力?!
所以而家有D 小童輔助安全帶,
扣係車安全帶上,可以拉低安全帶既位置,
我係Jxsco買左,咁樣咪安全得多囉。

PS︰袋定一條係手袋,
亞仔坐人地車又好,
坐的士又好,都用得著架。

大宅

麟媽媽 寫道:

PS︰袋定一條係手袋,
亞仔坐人地車又好,

幾多錢呀? 幾多歲開始可以用呀?

複式洋房

麟媽媽 寫道:
好多人係車都係抱住BB,
但好細既BB 都應該坐Car seat 的,
只要將car seat rear facing,
便可大大減低意外對BB 做成傷害!
Car seat 一定要從小習慣,
只要佢坐慣,唔會唔肯坐的!
我亞仔坐到3 歲幾,安全最緊要,

我2個囡囡bb時都有比佢地坐car seat的, 依家大個左(都6&8歲了), 固然可以纜安全帶, 但我都覺得都存在危險的, 因為小朋友既高度, 身上條安全帶會貼住佢地既頸位, 好多時佢地會將身前的帶跨過坐位的後枕位, 唔洗前面條斜帶箍住項位, 但就變左得番個腰位有安全帶繫住, 其實都覺得好唔安全囉.

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

yes ah......like the one I used when pregnant gor D kam, could be fixed flexibly on any car gar.

麟媽媽 寫道:

PS︰袋定一條係手袋,
亞仔坐人地車又好,
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

Well, even for adults.....I once know a colleague whose car crashed with another (head on and it was the other car collide on his....) and his neck was hurt by the safety belt......a long and wide (as the belt) red mark across his right shoulder to chest ah !!!! His car wasn't too seriously damaged gor jor wor......
何謂不誠實使用電腦??

水晶宮

我亞仔4 歲開始用了,
短短地6-7 寸長左右喇,
一邊扣在安全帶上,
另一邊扣著鈄安全帶(將之拉到心口位置),
咁樣安全帶唔會係頸度囉。
我係吉X島買,好似七-八十蚊,
好多汽車用品公司都有架。

sweetheart 寫道:

幾多錢呀? 幾多歲開始可以用呀?

大宅

麟媽媽 寫道:
我亞仔4 歲開始用了,
一邊扣在安全帶上,
另一邊扣著安全帶(將之拉到心口位置),

收到, thank you, 等我今晚同老公一齊去搵下先 :-P

複式洋房

麟媽媽 寫道:
我亞仔4 歲開始用了,
一邊扣在安全帶上,

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

sagloria 寫道:
[quote]
麟媽媽 寫道:
我亞仔4 歲開始用了,
一邊扣在安全帶上,

[/quote]

是否搭巴士都用倒架?

水晶宮

其實點解唔將car seat 都立例呢?
如果我地唔扣安全帶犯法,
點解BB 反而唔需要呢?
BB 係父母最寶貴的,
唔怕一萬至怕萬一,
外國早係N 年前已立例,
香港咁多交通意外,成日後知後覺!

男爵府

麟媽媽 寫道:

我最怕見到d人抱BB 坐車頭,
哈!唔知點解呢類人永遠都無比差人捉到。
因為d差人都安全意識低

我哋係個女出世巳用,
用可提嘅手籃,有堅固安全帶果種,
再扣車上安全帶。
四五個月用全張安全椅,
後有弟弟再買張半椅嘅;
一人一張。
佢哋都習慣晒,
依家唔使用,用番車嘅就得。

水晶宮

巴士如果有安全帶既位都用得,
但如果無咁當然唔得喇。
呢條小童輔助安全帶,
只適用於斜帶既安全帶上,
如果有D van 仔係橫置安全帶,
咁就用唔著架喇。

小豬嘜 寫道:

是否搭巴士都用倒架?

男爵府

畀面勳章

其實car seat真係太貴,普普通通都要6~7百蚊,而且又吾係成日坐,所以好多人都吾會car seat,而有car seat果d bb車一般都要成2千幾蚊,吾係成日坐既話又係好吾方便,因為好大舊,好重,最好d入口商揾下有無d2~3百蚊又安全又實惠既car seat比香港市民,0廿就好人都會去買,因我自己都覺得太貴吾會買,一個月又坐吾到幾多次車.

另外,有一隻set位係比d 吾夠高既細路,可以攝高個位,0廿安全帶就可以cool 番好似大人0廿.

別墅

兒童seat belt邊間吉X島有得賣呀? 應該去邊個部門找?
先謝!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題