自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Re: 有車既家長請留意!

宏媽...
我前兩日係太古吉X島見有喎,
係最高嗰層,賣浴室用品嗰邊,
佢有一行賣汽車用品既。

男爵府

畀面勳章

我係屯門jusco買過,係賣車用品果度,40令蚊.

大宅

sagloria 寫道:

我2個囡囡bb時都有比佢地坐car seat的, 依家大個左(都6&8歲了), 固然可以纜安全帶, 但我都覺得都存在危險的, 因為小朋友既高度, 身上條安全帶會貼住佢地既頸位, 好多時佢地會將身前的帶跨過坐位的後枕位, 唔洗前面條斜帶箍住項位, 但就變左得番個腰位有安全帶繫住, 其實都覺得好唔安全囉.

我個仔4.5歲,用緊小童car seat,即係比bb的car seat簡單好多,只係好似有張椅墊高咁,所以可以用到seat belt,
仔仔都好鐘意坐,因為可以睇多d野!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

eyan,

好多人都係咁諗,咪安全意識低囉,
衡量幾百蚊同個仔女既安全相比呢?
如果幾百蚊,係千鈞一髮當時,
可以換來命仔一條,你覺得值唔值?
意外無人想,亦唔望有用著car seat 救命,
比著我唔食都要佢安全喇,係咪?

大宅

麟媽媽 寫道:
eyan,

好多人都係咁諗,咪安全意識低囉,
衡量幾百蚊同個仔女既安全相比呢?
如果幾百蚊,係千鈞一髮當時,
可以換來命仔一條,你覺得值唔值?
意外無人想,亦唔望有用著car seat 救命,
比著我唔食都要佢安全喇,係咪?

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

eyan,

屯門jusco...賣車用品果度......請問邊層樓? 附近賣乜?THX!

eyan 寫道:

水晶宮

我女都有用 car seat
由幾個月大用到依家 快4歲半
都仲坐緊, 都係時候要換小童 car seat
唔該 麟媽媽 提醒 可以揀用 小童安全帶~~

我地用果款 chicco car seat 幾好架
可以由幾個月大可以用到 幾歲
阿女未出世就己經睇定

講真, 咩都安全要緊呀~~

我女有時都唔肯坐舅父車
佢會話 : 舅父車 冇 bb位 (即係 car seat)

禁止訪問

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我老公早半年至買車, 佢話, 個仔已經2歲幾, car seat好快唔arm, 唔駛買, 俾我哦到佢九彩
結果, 一不做2不休, 我地去chicco買左個小童car seat, 講明2歲以上用, 用到6,7歲

麟媽媽, 多謝報料, 等我去買條belt先

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢樣又係好牙煙!嚇死人!
萬一出事,大人一定無事,
只因坐係佢前面既小朋友,
已經做左佢厚厚既防撞人肉褥…

mocha 寫道:

不過要提提大家,千其唔好同bb或小童共用一條安全帶..咁會重危險

禁止訪問

好媽媽勳章

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實如果立例,
Car seat 成為必需品,
Demand 多左自然supply 多,
到時價錢自然會回落一點。
好似係加拿大,car seat 都唔貴既,
一家兩架車,好多人都一架一張,
唔使次次拆,之後又再安咁煩。

大宅

我冇車gei~
因為養架車實在係太貴la~
所以出入通常都係坐的士,
但要用埋car seat,真係有d難度,
所以只有抱實d(如果唔係都唔知有咩solution...)

但有次我地2公婆同bb坐後面,
99坐車頭,個囝係要99抱,
我話唔俾bb坐車頭,等落車先啦
個囝大喊,99黑面黑左幾粒鐘....

激c我 仲要好似我唔著咁.....!!

有d人係講唔明ga!!!
希望bk媽咪有車既買番個carseat
冇車gei~~千萬不要同bb坐車頭

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

小朋友好鐘意坐前面既,
我仔如果坐巴士,都想坐上層最前,
次次比我話唔比,太危險了!
有次亞仔仲好細,佢要坐車頭,
老公將成張car seat 安係前座,
哈哈!比個警察見到話唔可以,
如果放前座只可Rear Facing,
亞仔當時腳長長唔可以Rear Facing,
佢見警察好驚喎…自此都乖乖坐後面。

大宅

麟媽媽 寫道:
小朋友好鐘意坐前面既,
我仔如果坐巴士,都想坐上層最前,
次次比我話唔比,太危險了!
有次亞仔仲好細,佢要坐車頭,
老公將成張car seat 安係前座,
哈哈!比個警察見到話唔可以,
如果放前座只可Rear Facing,
亞仔當時腳長長唔可以Rear Facing,
佢見警察好驚喎…自此都乖乖坐後面。

麟媽媽:

咁小朋友幾大個可以坐前面?
我意思係小童,唔係bb

男爵府

畀面勳章

sweetcouple 寫道:
響香港, 買架二手車都至少幾萬, 養車一個月閒閒地幾千, 做乜要慳果一千幾百o既bb car seat喎.....

我bb未出世, 我就買定左一張combi car seat俾佢, 可以由初生坐到四歲以上, 雖然要三千蚊, 我都覺得安全緊要d~~~

2手車吾一定要幾萬蚊,幾千蚊都有架,我以前架'雅閣'買番黎都係五千幾蚊,不過car seat就人地比.

男爵府

畀面勳章

honeyBB 寫道:
eyan,

屯門jusco...賣車用品果度......請問邊層樓? 附近賣乜?THX!

[quote]
eyan 寫道:
[/quote]

係浴室用品再入dd,係買狗糧付近.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

呢樣我又唔知,
亞仔而家8 歲都有坐車頭,
當時佢坐car seat 約3 歲左右,
個警察話BB 可以將car seat rear facing,
但亞仔成3 歲又向前唔得喎,
可能怕個Air bag 啩?

seven7 寫道:

麟媽媽:

咁小朋友幾大個可以坐前面?
我意思係小童,唔係bb

男爵府

畀面勳章

麟媽媽 寫道:
其實如果立例,
Car seat 成為必需品,
Demand 多左自然supply 多,
到時價錢自然會回落一點。
好似係加拿大,car seat 都唔貴既,
一家兩架車,好多人都一架一張,
唔使次次拆,之後又再安咁煩。

所以咪攪到好似富裕d既家庭先會用car seat 0廿囉,如果係大眾價錢,政府立例,0廿就好好多,起碼多d人用先.
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至