自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

調查結果: 近年港男多娶內地女子

【明報專訊】香港女士難找伴侶成為近年經常談論的話題,統計處最新的數據顯示,與10年前比較,06年迎娶港女的港男人數減少8.6%,6萬名新婚的港男當中,46%是娶內地女士。另外,15歲以上的未廣告婚女性,也在10年間勁升31%,增加22萬人。

數據同時顯示,港人愈來愈遲婚,男士初婚年齡由96年的30歲,升至31歲;女士亦由27歲增至28歲。

中期人口調查結果顯示,在扣除外傭後,06年每1000名女士,只有961名男士,即「女多男少」,而在96年,每1000名女士,則有1037名男士,顯然仍是「男多女少」。

未婚女性大增31%

統計處指出,從統計分析,本港15歲以上未婚男女數目,在06年相當接近,各有約96萬人,但值得注意的是,未婚女性人數在過去10年,由74萬升至96萬,即10年多了22萬人(增加31%)。

統計處長馮興宏說,未婚男士會與平均年輕3歲的女士結婚,比較這兩個組別,整體上是女多於男,而年長年齡組別女性較男性多,未婚女性一般教育程度較高。

港女嫁內地人增兩倍半

另一項值得注意的是,港男娶內地女的趨勢愈來愈普遍。06年約有6萬名港男結婚,但當中只有3.2萬娶港女,較10年前少3000人。最新的趨勢是,港男申請內地女士來港註冊,所以申請俗稱「寡佬證」赴內地結婚的人數,由96年的2.2萬,減至06年的1萬人,但迎娶內地女士的男士卻有增無減。

近年港女嫁予內地人的數目亦有所增加,由96年的1821人增至06年的6500人,增幅257%。

對於港男多娶內地女子,以及適婚人士中女多男少,會否影響港女覓情郎,令未婚女士人數大增。統計處長馮興宏表示難以評論。副統計處長梁錦滔說,數字反映港女有機會在港找到男伴,但能否成為佳偶,則要視乎雙方是否情投意合。

別墅

Re: 調查結果: 近年港男多娶內地女子

香港女仔質素、學歷愈來愈高,
唔再好似傳統咁,一定係男主外,女主內,
d男仔上晒大6 娶老婆,無非可以係佢地面前認下叻,
我覺得香港男仔真係愈來愈無用~~

禁止訪問

子爵府

望就望佢地唔會家變, 唔係一陣條佬又走番大陸識過第二件, 又搵過件又青春又好濕柴~ 本身既內地大婆+生埋幾件呢個包伏又留番比香港人呀

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

究竟大陸女人有乜優勢呢?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

禁止訪問

子爵府

樣靚身材正,要幾青春有幾青春,超級忘年戀都唔係問題∼
不過最緊要我估易媾卦,so far真係無聽過唔受媾喎??

Giant 寫道:
究竟大陸女人有乜優勢呢?

複式洋房

中國大陸剛好相反,新生代男多女少,男人愈來愈難娶老婆。
現在大陸經濟向好,有條件的大陸女孩根本不愁在本土找不到好對象,加上傅媒資訊發達,她們都知道有本事的香港男人用不著回國娶妻。所以真正條件好的大陸女孩(有美貌和學識的),是不會恨嫁港男。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

咁又講真呀........作為一個香港土生土長既女人... 好清楚香港地無錢咩都唔掂呀?? 講愛情之餘.. 仲要置頭家, 搵地方住, 生兒育女.... 樣樣no money no talk ah??

呢D唔係要求高&大女人, 係"計劃"?? 佢地唔係香港生活, 根本無可能體會到?? 有邊個唔想咩都唔水煩, 日日食訓玩, 最緊要有錢駛; 完全唔水動氣, 溫柔點對老公??

我覺得香港女人係實務型, 永遠都會咁長青架

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實我就覺得大陸女人比香港女人要求仲高啦, 我哋會願意公一份婆一份, 做雙職媽媽; 大陸女人就一心要張身份證, 落嚟之後根本就冇諗過要工作, 只會終日打牌、shopping、做facial...
可能男人就是喜歡一個學識少、冇主見、萬事以他為中心的小女人...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

EVA222 寫道:
e家好多男人給公司派往國內長駐,在當地結婚絕不出奇,我朋友叔仔條件好好,身居要職落地生根做埋上海姑爺,返大陸娶妻不一定是勞動階層......

係呀, 林順潮醫生都係娶內哋人為妻, 而家真係唔只勞動階層.

子爵府

咁多大陸人嫁落黎生仔(生女通常未出世已唔要),セ唔係應該好快男多女少咩

禁止訪問

禁止訪問

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我覺得係香港男人自悲,好老實咁講如果搵得幾千蚊一個月係香港就更係唔好洗啦,返大陸就唔同,大陸女人以為自己搵到件好野,當然就會好溫柔對你促住男人既心,好啦結左婚申請埋落黎香港至知個男人唔店,到時就會鬧反,再慘既米發生家庭慘劇囉,香港女人就腳踏實地,唔店米公一份婆一份,好少會好似大陸女人只識得洗 $ 做懶精或離婚再搵過第二件

香港男人醒下啦,不如努力增值自己好過啦,下下都大男人,又要係女人面前扮威,死要面
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至