心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

已有 2 個女嘅媽咪,會否有同樣想法

雖然老公話唔介意,但始終個心都係希望生番個仔。
見同事意外有咗(第三件),佢特登花錢去驗性別。佢話呢胎係仔就要(佢又係有二個女),令我心情好起伏。
但香港養小朋友真係要好多錢。佢老公女女全部係澳門,當然可以啦,生活指數低,佢怕呢胎又係女,比人話。
唔知結果係唔係比佢追到個仔呢?

侯爵府

Re: 已有 2 個女嘅媽咪,會否有同樣想法

仔女何必介懷啦, 好的係女都好啦, 還會多左半邊仔

仔, 娶左個吾好的老婆, 就無埋個仔

況且, 你懷住想生仔的心去prepare 有bb, 萬一之後又係女, 你會點? 落左去? 生埋佢出黎, 你會吾會更加吾開心, 失望? 到時果個係'氣'性品, 何必?

侯爵府

呀..........岩岩先看到topic, sorry, 我一個女, 一個仔, 但當初prepare有第二個的時侯, 都無諗住一定要生仔的心態去prepare, 只係想比多個伴個女...............

大宅

I have 2 girls too. I am considering having another. when I look at my girls, I feel so grateful that I have 2 girls instead of 2 boys. Girls are more considerate and pretty.
My hubby like boys better, but he also love our girls very much. He is 潮州人。
I plan to have a Rat next year and hope that it would be a boy. But if it turns out that it's still girl, I would not 怕比人話because I like girls much better than boys. I only hope that my husband can also get what he wants. He wants to have one more baby, even it's a girl, so I am willing to try.
我又唔係好似李嘉誠大把生意等仔接手,其實仔女都無妨。
I will never consider taking abortion to pick boys. So cruel.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我老公係潮州人, 我都係得1個女, 佢好鍚個女, 冇話要生番個仔喎, 佢話人有我有就算, 家陣既環境, 邊有能力養咁多個, 我99, 62都冇叫我生, 剩係叫我地攪掂目前既生活已經好好啦!!

如果大把錢, 生完又唔駛我湊我教既, 我生多多都冇所謂。家陣得1個女都教到我嘔電, 睇見都怕怕!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

洋房

我兩個仔,如意外有咗,是仔是女我都唔會唔要佢,天意。

但問我追唔追個女,我就唔會啦,時時有人問我,我都答弟弟咪追番來的,唔追啦!

公爵府

他們是你的兒女, 為什麼要在乎他的性別呢???
若你真的愛你的兒女, 你什麼也不在乎~
恭賀新禧,迎春接福!

民房

Jesusma,
為什麼你想生個仔? 我勸你如果是自己喜歡仔, 咁都可以博下, 如果是為了別人, 就要唸清楚.

我都有兩個女, 不過我一定不會再生.

我老爺好"恨"仔, 經常給壓力我, 當我知道第二個又係女時, 都有一剎那的念頭想是否要生多個, 但想了不夠5秒, 即刻否定了此想法. 原因是養一個小朋友太辛苦了, 我不想一世兒女債, 生多個只是攞苦來辛, 又不是很有錢,而且現今社會仔都不會同父母住, 仔和女又有何分別呢? 更何況我比較喜歡女, 有沒有仔我自己無所為, 為什麼要為了別人辛苦自己?

我老爺奶奶只有3個仔女, 但全部結婚後加埋生了一大堆孫,假期回來一屋十多廿人吵吵閉, 看見都覺得煩. 我最怕吵, 唸起將來如果我屋企都是這樣, 真是想死, 所以我覺得兩個女簡簡單單就好, 最好她們以後結婚的話, 一人只生一個, 那就清靜好多.

[quote]
Jesusma 寫道:
雖然老公話唔介意,但始終個心都係希望生番個仔。
見同事意外有咗(第三件),佢特登花錢去驗性別。佢話呢胎係仔就要(佢又係有二個女),令我心情好起伏。
但香港養小朋友真係要好多錢。佢老公女女全部係澳門,當然可以啦,生活指數低,佢怕呢胎又係女,比人話。
唔知結果係唔係比佢追到個仔呢?

首頁

尾頁

跳至