嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呀女全日只飲奶,粥粉面飯糊包餅,任何煮法,喊甜無味,試過哂。未試過有一歺食多過一湯匙份量! 基本上是五啖內一定lur返哂出黎。大仔果時一樣咁湊完全肯食,只可說呀女無咩食嘢癮,學另外有個帖媽咪話齌,唯有放開d,佢生長進度0K就算喇!日子飛逝,拖拖下,呀女好快兩歲,我係擔心到時返nursery點攪呢!? 人人開歺,佢點呢? 我在職人士,打算安排呀女讀全日制的。
有媽媽可分享下嗎?

翡翠宮

餓都唔肯食?有無試過餓下佢?

男爵府

係呀,餓都唔食。
幾啖即lur。

大宅

回覆:15個月了,仲未可以一歺固體。

都唯有再餓下佢,只靠奶不夠營養,佢唔食就唔好俾奶,另外bb喜歡食水果嗎?如果鐘意,試下用水果加麥皮/粥,等佢慢慢食多d! 15個月大個女了,要幫佢改變下飲食習慣

男爵府

回覆 yannietimb 的帖子

水果,雜食通通一樣。三幾啖內一定lur。唉!

翡翠宮

LSLC 發表於 13-10-15 23:33
係呀,餓都唔食。
幾啖即lur。

lur佐就唔再喂,奶都唔好俾,15個月,應該要以固體為主嘅喇,唔好就佢,而且唔咀嚼,都會影響以後講嘢

平時佢飲唔飲湯嘅?可以煲D湯水俾佢補充下營養

男爵府

玩具勳章

15個月一定要食固體了,一來奶唔夠營養,二來影響咀嚼同講野能力。
我諗要忍心唔俾奶佢飲,由粥開始試。佢如果吐就由佢,都唔俾奶佢直至下一餐。湯水都試下。
以前我仔仔初初轉固體都喊要奶。初初都由佢等佢飲完再試幾啖,知道佢係吞到就開始由佢喊,唔食就冇奶飲。

大宅

畀面勳章

試吓落重味少少,係咪味太淡唔鐘意。試吓例如番茄肉醬紅蘿蔔蜜糖豆飯/通心粉
芝士白汁菠菜三文魚意粉等等

子爵府

煲湯做湯底煮粉都應該幾好味,有無試過?

男爵府

湯水有照比,平時我地開飯都預埋佢一齊。佢食,但幾啖之後就lur,吾會再食架喇!
已經咩都比佢食下,佢食到幾多得幾多,唉! 日日望佢大d會好d,知道食物係食吾可以lur。
到早日見到有個帖,有d小朋友到廿幾個月都未食到!我就諗起呀女到兩歲返學點算呢!

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

煲稀少少,易入口.
平時煲D蘋果雪梨水比佢飲,助消化,胃口會好D.

大宅

試下係用餐時間方面可以改一下,減奶,奶只可當小食,等佢唔好食太飽,120ml加少少包包or餅,再隔3個中食正餐,因為我個女食都係好麻煩,一路一路睇住越大越瘦,加油吖,同埋比多啲唔同choice 比佢

大宅

趣教勳章

食糊無問题?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

咁樣真喺要慢慢適應喇,咪俾咁多小食奶類bb

男爵府

糊都唔食,只是飲奶同水!
任何食物五啖內必lur。
只有慢慢適應,望下又一個月,望下又一個月。

複式洋房

可唔可以試吓用玩具分散佢注意力?我嗰仔都係几啖就唔食,用玩具氹吓氹吓就食多D。
雖然健康院話唔好用,我都堅持咗兩個月唔用玩具,但阿仔真係一D都唔食。我覺得試吓無妨,到佢習慣咗食固體食物,就唔洗用玩具啦!

男爵府

回覆 et1510 的帖子

都有玩具,係可能有時有機會會食多兩啖! 但仍未試過完成到多過十啖!

大宅

煲瑤柱瘦肉粥

伯爵府

試米糊先?美素隻米糊好香,我B好like
(加工野總好味过住家饭)

男爵府

係啦,樣樣都試下啦。

首頁

尾頁

跳至