美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

FER

別墅

Re: 有無試過去專櫃買野無收據?

聽落都幾似係"落格"

別墅

大宅

我諗佢應該賣咗公司供應比sales用的貨品比你(每月都有指定貨值, 另可以有7/8折折扣買公司貨品), 所以不能出單, 如果你打上公司投訢,我諗佢工都冇得做

子爵府

佢地職員每月會有一定金額free goods(tester)(通常幾百至1千)我以前做個間$500,佢地會law黎換落貨裝賣比D客,要等咁岩D客比cash 先可袋袋平安,如果你無單,用左敏敢係冇得換/退$架!

別墅

別墅

大宅

我都試過呀﹗我係沙田果間買既﹐但係真係唔會為意。因為佢入完袋比你﹐你真係唔會覺既。我落去交車飛想搵張單蓋車飛先發覺無單﹗真係有問題呀﹗

別墅

Re: 去專櫃買野用現金付款無收據?

我前日去朗豪坊植村秀買完嘢畀cash都係冇收據喎
哎呀~ 乜原來咁ga
我好少好少畀cash ga, 仲好憎張收據, 下次都係要拎返。

大宅

Re: 去專櫃買野用現金付款無收據?

我以前做過一間好貴嘅護膚品公司,D sales 都係咁做架,因為果時員工價係五折,重有 $1,000.00 free goods 添,所以我覺得貴嘅護膚品係搵笨嘅,我真係唔覺 D 產品真係咁好,但唔知點解又有好多人買喎,尤其是佢逢年尾都 "懶" 平賣 couple 果時,鬼咁多客買,個老闆真係賺到笑!

別墅

子爵府

都未必呀!! 我上次一次過比佢地d sales 係咁叫我買乜買物.....夾夾埋埋碌o左2皮幾. 佢地都無detail 單比我, 第二日去, 佢仲要話個supervisor 為o左你, 係咁計張單, 計到11點幾都未收工喎....到最後, 我只係有碌咭張單咋....因為o個時佢地成日叫我買乜就送乜比我咁. 感覺上好似好抵, 但事實上, 我完全唔知價, 因為x II 都無MARK D 價響CATALOGUE OR PRODUCT 樹. 仲無WEBSITE 添. 到E家係收到百貨公司O個D 大減價張紙才知係咩價....

總之一句, 都係自己春虫虫啦. :-( :-( 回頭一想, 個價已經係全家去東京O既價啦. :-( :-(
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

子爵府

你可以打去寫字樓問下,叫佢補番張單比你或去退$

子爵府

garfield097 寫道:
你可以打去寫字樓問下,叫佢補番張單比你或去退$

乜護膚品都可以退錢呀咩?? 我成日以為佢只會換貨, 仲要越換越貴又未必o岩用. 所以咪無做任何動作
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

男爵府

D sales賣比你的是正貨,不過佢地自己吞左公司的錢,即是等於穿櫃筒底,落格.
無論係幾大間公司,都有D咁既人,你想下,佢地做一日,人工加commission都大約是一萬左右,就算每一做一單衰野.食你幾百蚊,仲好過出雙糧.
視乎該公司有無規定點貨,通常貨物無左都係stock take時先知.
公司如無裝閉路電視,都未必會捉到.
有單新聞,話惠康收銀員叫阿媽來買幾百蚊野,但收阿媽幾十蚊咋.後來比人拉左.

伯爵府

我覺得唔係關free goods事囉~我以前都係做呢行...係一個好出名既化妝牌子...我覺得佢唔出單比你係因為佢想夾埋其他單一次過先出...咁樣咪變左佢次次sell野都係大單囉..通常d公司好睇sales呢樣野..因為你sell到個客買多d野即係prove到你既銷售技巧ok囉~係有比心機去sell客..唔係個客話買咩就拎咩比佢囉~所以唔關free goods事..因為通常d free goods係有少少問題..eg,個盒爛左少少..d字甩左少少色呀..咁就會比晒d員工囉..通常都係賣返比自己d朋友啦..點會賣比街外人喎..莫講話係落鋪頭買野既客啦~

同埋通常收錢個system係可以揀payment method...eg,一張單可以有visa,eps同cash咁樣比囉...都係一張單過~公司唔會理架..咁只會覺得係有幾個人客一齊買野開同一張單姐or人客自己要比幾種payment都得架...eg,張單既total係$10000..係人客total買左5樣野,即刻大約$2000一樣,咁如果另外一張單又係$10000,但係個人客係買左20樣野,咁除返開即係$500一樣,咁係咪$2000多過$500呀?公司就會覺得賣到$2000果個sales good喎~可以做到大單~通常淨係比card slip果d,都係"等"埋下張單先一次過出張receipt..咁張單又大左喇~

唔知你地明唔明我講咩呢!?

男爵府

我明呀,因我都係做 retail.你講的都有可能,因有時公司會計highest sales per receipt 去獎勵員工.
有時 BA又會還單,所以D單可能會比第二個 staff 打咁.
但穿櫃筒底都有可能,因我公司都捉到過.

別墅

子爵府

張D細單夾埋一個大數,重可free多D gift set,細牌子/美容院,重有貨裝 (有盒gift)free 添呀!落格重易呀
carrie_1102 寫道:
我覺得唔係關free goods事囉~我以前都係做呢行...係一個好出名既化妝牌子...我覺得佢唔出單比你係因為佢想夾埋其他單一次過先出...咁樣咪變左佢次次sell野都係大單囉..通常d公司好睇sales呢樣野..因為你sell到個客買多d野即係prove到你既銷售技巧ok囉~係有比心機去sell客..唔係個客話買咩就拎咩比佢囉~所以唔關free goods事..因為通常d free goods係有少少問題..eg,個盒爛左少少..d字甩左少少色呀..咁就會比晒d員工囉..通常都係賣返比自己d朋友啦..點會賣比街外人喎..莫講話係落鋪頭買野既客啦~

同埋通常收錢個system係可以揀payment method...eg,一張單可以有visa,eps同cash咁樣比囉...都係一張單過~公司唔會理架..咁只會覺得係有幾個人客一齊買野開同一張單姐or人客自己要比幾種payment都得架...eg,張單既total係$10000..係人客total買左5樣野,即刻大約$2000一樣,咁如果另外一張單又係$10000,但係個人客係買左20樣野,咁除返開即係$500一樣,咁係咪$2000多過$500呀?公司就會覺得賣到$2000果個sales good喎~可以做到大單~通常淨係比card slip果d,都係"等"埋下張單先一次過出張receipt..咁張單又大左喇~

唔知你地明唔明我講咩呢!?

伯爵府

咁又唔洗儲到張單好大都得...總之盡量唔好得1個item囉..起碼有2-3個啦~
我唔係做呢個牌子既...

youngmum 寫道:
carrie_1102,
我買左一樣野咋喎!
咁儲法佢咪儲好耐先夠開"大單"囉?!
你之前係咪做呢個牌子?
始終間間公司做法都唔同~以當日情景+電話對話內容~
我都係覺得[落格]成數高D~

首頁

尾頁

跳至