跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你地個bb會唔會咁樣呢?

唉....我個bb本來已經唔係好食奶(5安),宜家一d都唔食,但係
佢食糊仔同粥佢就食得好好,可以點樣呢?

大宅

Re: 你地個bb會唔會咁樣呢?

"宜家一d都唔食" 是冇增加份量還是完全唔食 我個仔呢幾日突然都食得好少(大約1日12-15安奶, 之前大約18-20安奶), 同樣粥仔及糊仔就食, 冇計

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係小小都唔食....
但係唔可以唔食奶嫁.........
SweetBaby2006 寫道:
"宜家一d都唔食" 是冇增加份量還是完全唔食 我個仔呢幾日突然都食得好少(大約1日12-15安奶, 之前大約18-20安奶), 同樣粥仔及糊仔就食, 冇計

大宅

kimiwhy 寫道:
唉....我個bb本來已經唔係好食奶(5安),宜家一d都唔食,但係

Bosco 肯飲奶, 佢醒ge時就要用餅仔送, 我都知唔係咁好,
但係好過唔肯飲, 一支6安奶大約食3-4粒牙仔餅,
你試吓睇係得唔得呀

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我bb無牙食唔食得牙餅呢??[quote]

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我BB都未有牙,我都比佢食牙仔餅,
我比佢食個D牙仔餅通常都係入口即溶架~
你唔放心既,可以自己試左先比佢食架~

複式洋房

唉....我個女仲衰,奶又唔肯食,一定要完全瞓著先食,仲要未必係餐餐都肯食,糊仔/粥仔又要引又要tum先肯食,再大D識行個時都唔知點餵佢食野。:-(
kimiwhy 寫道:

別墅

我個B暫時又無咁嘅情況,佢樣樣都會食.

珍珠宮

kimiwhy 寫道:

係咪剛剛轉奶粉丫
有d bb係咁間唔中會玩下野唔飲奶ga wow , 唔駛擔心, 唔好迫佢, 過一排又會飲返ga la
同埋佢都仲肯食糊仔同粥仔就更加唔駛擔心佢唔夠營養/唔飽la

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

但唔食奶會唔會唔夠營養呀,人地話bb每日要飲一定既奶.
我個b重係細b...唉...
個個都話佢細粒,我c6d親戚見佢咁細粒,好似以為我無比野佢食咁呀...
佢6個月得6.1or6.2kg ja :-(

大宅

係呀, 起碼都要20安.

努力加油! 總有方法ge, 新年咪咁灰啦

kimiwhy 寫道:
個個都話佢細粒,我c6d親戚見佢咁細粒,好似以為我無比野佢食咁呀...

珍珠宮

kimiwhy 寫道:

食粥食糊仔一樣都有營養ga, 只要你有比菜同肉就冇問題
奶....當然飲就最好la, 但有d bb真係唔like飲奶ga wow, 佢地好快就自己介左奶tim
如果佢由出世而家都keep住係細size冇問題, size呢樣野好睇bb吸唔吸收 & 父母遺傳ga

如果你真係好擔心, 你試下轉第二個牌子奶粉睇下好唔好d

男爵府

會唔會係奶咀問題,細孔佢食唔到,久而久之唔想食,因為食粥大大口快快飽.

複式洋房

如果佢肯食糊仔,加d奶入去啦。可能佢鍾意用匙羹食唔鍾意啜奶咀?

大宅

我個女就相反...勁鐘意飲奶, 食粥/糊要心情靚先肯食 --> 要唔眼訓, 唔太餓...有時要1淡奶, 2淡粥甘喂佢呀

大宅

唔洗擔心啦…bb體重平穩增長就無問題
可能呢個時候bb出緊牙仔,d牙肉痛先唔想食
慢慢來啦
kimiwhy 寫道:
[9/7~3.49kgs] [13/1~9.86kgs]

大宅

我個囡唔肯食粥仔, 食糊仔只係食少少...
奶就肯飲... 另外鐘意食包...
會食少少飯...
我都無擔心...佢食果d我咪俾多d囉...
佢唔食既, 咪間唔中餵下囉...

我哥個仔都唔鐘意食奶...
只係夜晚果餐俾...
佢飲到幾多就幾多咁囉...

複式洋房

我個女反而依家食奶好左~~9 唔 9都飲到6oz~~
初時頭幾個月就慘~~一食奶時就 "ee 餓餓" 扭晒咁~~
但開始食糊仔就變好左~~同埋之前帶亞女去睇醫生..睇下點解唔食奶~~醫生就開左d開胃水比亞女~~食完開胃水一排又真係好左~ 起碼依家都肯食~~試過一次亞女飲倒7oz~
最叻果次~~
不過亞女好like食蜜"早"粥~~
不過唔肯食魚粥!!
不過唔知係未似我食黎食去都唔肥!!
細粒B妹起2006年6月30日出世喇~~起屯門醫院出世GA~~ 柔柔豬起2007年3月2日出左牙牙喇~一次出兩隻tim! 叻叻柔柔小館

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

人地話要食20安奶,糊仔算唔算呢?
開胃水你d咩野黎?藥?

大宅

我仔仔1日都係飲10-15安奶+2餐粥, 原來1日要飲20安奶架, 咁點算 :-( :-(

首頁

尾頁

跳至