跳至

首頁

尾頁

大宅

幫BB注射六合一&肺炎鏈球菌&輪狀病毒

各位媽咪:
你們會否幫BB注射六合一疫苗(合共4針=每針$700)
肺炎鏈球菌(合共4針=每針$700)
輪狀病毒(合共口服3次=每服$600)
你們會否這樣做

別墅

Re: 幫BB注射六合一&肺炎鏈球菌&輪狀病毒

會...

男爵府

yes, 已經打左第一枝5合1, 第一枝肺炎 及 食左一次輪狀 ~ 好肉赤, 不過如果對BB有用都OK~~

如你JOIN PACKAGE會平少少, 我之前在護協見過有打針的PACKAGE~

大宅

hialice
是否同一天做

民房

我都會同bb注射, 雖然係貴d, 但對bb有益冇計啦

大宅

但二月開始,政府都打四合一,都係無細胞架,咁再補打其它針咪得囉,省好多架。

複式洋房

乜輪狀病毒唔係有問題咩,有d食

大宅

輪狀病毒口服劑好新咋喎, 0係2006年8月先引入, 所以我做護士的親戚叫我唔好同亞 b 食, 唔好做白老鼠喎......好似之前98年果隻輪狀病毒疫苗, 因為有可能引起腸套疊, 0係99年停止供應....嘩, e+ 用緊0既 06年口服劑, 都唔知會唔會07年就發覺有其他副作用0架??

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

係呀, 我會睇定d先!
我會係健康院打4合一, 再打肺炎鏈球菌!
輪狀病毒唔會啦,
1來針太新, 唔做白老鼠.
2來,打針單張輪狀病毒係引致肚瀉, 令寶寶脫水, 肚瀉唔係致命, 我覺得唔一定要.
3來, bb太細, 打太多針唔好

大家可參照一仔, 呢期係傳 染 病

我本來想打埋5合一, 問過姑娘, 佢話腦炎針係香港唔普遍, 所以自己決定, 一仔話有d針"一 些 傳 染 病 發 病 率 低 , 但 副 作 用 大 , 家 長 應 衡 量 風 險 才 打 。 如 日 本 腦 炎..." quoted from Next Magazine current issue...

tulipsodas 寫道:
輪狀病毒口服劑好新咋喎, 0係2006年8月先引入, 所以我做護士的親戚叫我唔好同亞 b 食, 唔好做白老鼠喎......好似之前98年果隻輪狀病毒疫苗, 因為有可能引起腸套疊, 0係99年停止供應....嘩, e+ 用緊0既 06年口服劑, 都唔知會唔會07年就發覺有其他副作用0架??

男爵府

chimlo

基本上係可以同一天做, 不過輪狀病毒我係BB一個半月大時帶佢去食, 因為當時佢塊面生左好多粒粒, 我順便去睇醫生~ 到足2個月就打5合1 及 肺炎鍊球菌~

大宅

而家攪到我唔知比唔比b食輪狀好tim....
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

伯爵府

yotal,

我都係會係健康院打完四合一先至返私家打hib, 到一歲先至同阿囝打肺

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

elaineho73

yeah, i agree with you!

where do you get the hib done?
I wanna to know, I search the doctor's net, the cheapest is 250, anywhere can find 200?
Thx

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

hialice
i want to told you your girl looks lovely with her smile

hialice 寫道:
chimlo

基本上係可以同一天做, 不過輪狀病毒我係BB一個半月大時帶佢去食, 因為當時佢塊面生左好多粒粒, 我順便去睇醫生~ 到足2個月就打5合1 及 肺炎鍊球菌~

伯爵府

Babyeddie,

我會去返我個婦科醫生度打hib! 我兩個囡都係係

大宅

多謝各位媽咪意見
我都係唔比bb食輪狀病毒住,但係照打六合一針(因在c+訂
o左) 另hib是否肺炎鏈球菌呀 價錢好平hkd280,可否給我dr電話. thanks!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

chimlo

六合一針(include hib) 了!!
肺炎鏈球菌 是另一種針

大宅

我想知道打

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

根本係私家好少發燒

大宅

WHY?
政府四合一都