跳至

首頁

尾頁

大宅

我好唔開心~

我生完bb之後好唔開心,好想喊,覺得好大壓力,
生活轉變得太快,以同老公2個人住e+因為有bb搬左同6299住,
好唔慣,我62好q煩成日都呢樣果樣,我e+坐緊用都要我呼佢d朋友,果日我食左藥入房訓覺,出到去佢d朋友走左,話我好e+先出去,攪到要佢針茶同要佢招呼d人
1日到黑坐係度咩都唔做成日ee鵝鵝,咩都管住晒,佢咩都啱晒,
我99對我就好好,成曰都俾佢話,同我老公講佢又話唔使理佢,我好難過,e+搬左返黎又搬唔走,點算呀?
講衰d真係好想佢快d死 :-(

大宅

Re: 我好唔開心~

返亞媽度, 咪鬼理佢地.
你老公要返工嗎?叫你老公話下佢地.

複式洋房

唔好唔開心啦∼ 我係3月媽咪,bb仲未出世,不過之后bb個嫲嫲會搬過黎住,照顧bb。唉,我一諗都已經覺得有壓力,會好唔習慣,不過冇人照顧bb可以點o者∼ 忍下先啦。

禁止訪問

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

我而家係奶奶度坐月(我冇得選擇, 因阿媽已經唔係度), 我初初都好唔慣, 奶奶有時d野唔係好乾淨, 又用d古法攪我個b(好似用咸酸菜洗阿b條利既奶漬, 用菊花水洗阿b隻眼), 我覺得唔會死人既野我唔會出聲, 要出聲都叫老公講, 不過阿b比得佢揍, 就預左佢既標準同自己唔同, 鬼叫自己要返工咩, 我餵人奶比阿b, 佢又成日入黎問阿b係咪食緊, 見阿b係度抖氣就即刻話要餵奶粉, 有1次佢有個唔知乜鬼親戚黎, 我都未餵完佢就夾硬抱左阿b出去, 激死! 我返工後冇可能再餵人奶, 所以而家我就算半夜幾眼訓都起身餵, 唔係就冇機會! 我明知佢唔鐘意我餵人奶, 但呢個係我既堅持, 我知道乜野對阿b最好!
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

我都覺得係...我1月31日生完, 原先搬左番自己新屋...
但因為得一個人照顧唔到個女...所以o係2月3日搬左去奶奶屋企...佢突登o係美國飛番黎睇個孫女...
我都覺得好辛苦...我知佢對我好好...乜都要乾淨...
淨係bb換片就一定要用水沖洗就知...大小都要用水沖洗...
成日叫我去訓覺...唔好抱bb, 又唔比我餵bb飲奶...
之前冇人奶, 佢好似比說話我聽咁..有次我嗅到bb d 屎反胃, 佢o係我個女面前話我"冇x用"...我一向都好唔鍾意d人講粗口...之後我喊住同我老公講...我老公話完佢, 佢就發脾氣, 嬲左我一晚喇..又話唔理bb...點知夜晚又係佢自己湊bb訓...
我都住到19號晚先搬番黎新屋...都對左佢兩個星期都想死...
幸好佢3月9日就會飛番美國...所以都冇咁辛苦...
而家自己請左個菲傭, 佢都幫到我手...所以比之前開心好多喇....之前成日到夜晚就o係我老公面前喊...不知幾慘...

禁止訪問

別墅

我岩岩出院果陣時
都有啲手亂腳忙好想喊架!
仲係係自己o既媽咪面前喊,因為我好緊張個bb

我老公係新年前放假,初四就開始返工,
諗到要同奶奶相處幾日我都超唔開心架,
不過我好啲,因為我同老公住o既地方好近,
所以都唔使同佢哋一齊住,不過都好唔習慣,
唉...
仲有好多好多..都唔知點講...總之好唔開心...
其實好想自己照顧 bb..之但係..自己又要返工..唉

禁止訪問

醒目開學勳章

大宅

我依家都o係99度坐月,雖然都過咗兩個week,依然好唔慣,我由出院到依家日日都cry.我都知咁對我同bb都唔好,但係真係好唔開心啊, 依家我日日都o係度倒數等bb滿月就可以返屋企......

日子真係好難捱啊 :-( :-( :-(

別墅

唔好話一齊住,我99緊張到乜咁...
佢好錫我,但老人家真係... 永遠覺得自己果套岩晒... sigh...
佢一黎睇亞B就比我壓力啦!
好簡單好似幫BB搽藥膏咁,我都未搽完,佢問我做乜唔搽果邊... 喂喂,我都未搽完!
你比我攪掂啦,個B係我既... 仲緊張過你啦...

子爵府

坐月, 係好多野要適應架喇~
我地本身身體賀爾蒙分泌又會影響我地情緒呢~

講真, 做左媽媽, 特別係第一次做媽媽的,
好多時都會將 bb 據為己有. 好多野都想自己黎, 自己做.
但, 到辛苦時又會嫌冇人幫到自己.
相反, 如果家人乜都做晒, 唔比我地照顧 bb, 我地又會覺得接受唔到.

點都好啦~ 同62 99 相處又好, 自己父母都好,
大家總有唔同的生活習慣/ 觀點/ 角度 .......

唔開心的, 唔好諗, 唔好理, 最緊要唔好記住.
做返自己, 盡量過返自己想過的生活.

要記住, 對住 d 貪得無厭之人, 你點做佢地都係唔會滿足的.
所以, 唔使煩! 做返自己就得架喇~

別墅

我都好唔開心..
成日都好想喊...
就好似今日我老公o既二加姐來我同老公住o既地方..
佢同我講話奶奶o既大加姐要來探bb叫我唔好瞓覺,
因為之前我兩次佢哋親戚來探bb我都係度瞓覺,
佢話我好無禮儀..唉
大佬...我夜晚要照顧 bb,因為 bb 唔知點解夜晚好鬼精神
要氹好耐先至會瞓覺,最高記錄係凌晨四點幾先至瞓,
我日頭瞓覺都唔係好過份啫,
但係佢就話我唔會次次都咁岩佢哋親戚來我就去瞓覺,\
但係我都要氹完 bb 瞓覺我先至可以去瞓架,
佢覺得我好唔禮儀,所以今日叫我唔好瞓住要等佢大姨媽來
打聲招呼先至入房瞓,
然後我就喊左,
佢我無企係我立場諗,只係企係佢阿媽立場諗,
但係我真係好累,去瞓覺係好正常啫,
我兩個姑奶都未結婚,佢哋話唔明我o既立場,
請問各位 mami 我係唔係真係好唔禮儀呢?
我岩岩生完,生完傷口仲係好痛,
夜晚要自己照顧 bb,日頭覺得累係唔係好正常??
我唔係怨無人幫我,相反我不知幾鍾意自己照顧 bb,
只係座月唔可以掂咁多生水....唉..
自從生完 bb,我發覺我好容易喊....

首頁

尾頁

跳至