產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教開刀媽咪

我想請教開刀媽咪小便時會唔會痛同埋d惡露幾時先完, 仲有係醫生幫我貼d防水膠布係唔係真係唔入水, 因為我好想沖涼 ? 唔該 !

別墅

Re: 想請教開刀媽咪

你係咪開刀完抽左喉係尿道呀!?

咁會小便痛...正常~~

我個陣抽左喉...小便時有D痛

幾日就冇事,不過你同醫生講

等佢幫你驗尿...睇吓有冇尿道炎

防水膠布就冇用過~~

男爵府

咦...我小便時沒有痛wor∼∼∼如果很痛或痛得太耐,我想要告訴醫生呢!
至於惡露幾時完,是因人而異,如果你的醫生幫你清得乾淨d,便會快點完吧!不過,肯定比自然分娩的快完∼∼∼
醫生貼的防水膠布,真的好鬼掂,唔入水架

公爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章 陪月勳章

我開刀後第二日就有小便痛的現象. 第三日就無. 可能係之前插尿喉所致.
惡露, 我就成個半月先停.... 幾可怕架.
不過一直d惡露個量都唔係太多. 只係黎左好耐.... :-|

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我開刀後無小便痛的現象.
惡露, 我就成兩個星期先停.... 不過一直d惡露個量都好少.
醫生貼的防水膠布,真的好鬼掂,唔入水架.照沖涼得架.

大宅

請問,開刀係咪不可以如順產般 "搓肚" (令子宮收縮排清惡露)?

是否第二天就可以用束腹帶?

謝謝!

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

納奧美 寫道:
請問,開刀係咪不可以如順產般 "搓肚" (令子宮收縮排清惡露)?

是否第二天就可以用束腹帶?

謝謝!

開刀係唔需要如順產般 "搓肚".
第二天記住要用腰封.因為可以固定傷口,減輕痛楚.我個醫生好好,自己親自幫我"cool"

大宅

littleangelyy,

咁你個醫生真係好好 wor. 我上講座聽 d 姑娘講, 係人佢地幫我地攪 ga jar. 不過邊個整都好, 我最緊要係唔好痛就得 ga lah, 因為我係一個超怕痛既人...

大宅

咁,請問束腹帶著上後是否全日著住 (因為開頭只抹身不沖涼)?晚上睡覺時要脫下嗎?著多久(幾多日)呢?

謝謝!!!

別墅

我基本上是全日帶住的,睡覺時怕自己不小心拉到傷口,所以無除到,而且帶住腰封個傷口會無咁痛。

伯爵府

Yes, 方醫生係一個超細心的好醫生.

係呀, 係醫院幾日我係全日帶住的,帶住腰封個傷口會無咁痛。返屋企後就間中除下,比d皮膚抖下氣.

大宅

明白了。再請教,是否不論打橫開刀或打直開刀都可以用束腹帶的呢?

(不好意思,問完又問)

首頁

尾頁

跳至