懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

產假計算問題

我想問一下大家, 我預產期係2/3, 按此日子計算放前1後9, 即23/2開始放, 到4/5才上班, 若我個bb做過2/3出生, 是否無影響, 都係4/5上班呢?

大宅

Re: 產假計算問題

yes i think so bor....

大宅

若遲過預產期,有些公司會要求補番遲了的天數才上班,
遲了的日子以無薪假期計算,理由是確保產婦有足夠休
息時間,好似我公司就係咁,可能有d公司沒有要求的,
所以你一定要返公司向人事查詢一吓!

子爵府

根據勞法,如果BB比預產期早出生,即由生產翌日開始計算十星期有薪產假~

子爵府

咁如果 放前 4後6既, 放左2WEEK就出世, 咁後面放返6定8架?

珍珠宮

我諗你要問下公司既人事部,因為我bb舊年都係早過預產期出世,但我都係跟返之前既預產期黎計產假,我老公間公司就唔同,如果早左生,就跟生個日黎計,所以你問下人事部好d

大宅

咁樣冇影響架,跟原定的上班日子一樣,實際產後
有 8weeks 休息 law,變了前2後8,頭尾都係10
星期,所以返工日子不變!
艾莉 寫道:
咁如果 放前 4後6既, 放左2WEEK就出世, 咁後面放返6定8架?

大宅

bb早了出世基本上沒有影響產假的日子,除非早到
跟本未開始放假就生咗,咁就以出世那天起計10星
期假 law...

子爵府

我問左同事喇, 如果亞B早左...係計DATE OF BIRTH囉..唔抵.. :evil:

別墅

Oh no..........

大宅

According to Labour Department, http://www.labour.gov.hk/public/pdf/wcp/ConciseGuide/06.pdf
it sould be 70 days started from the date you take maternity leave, no matter you deliver earlier or later than expected.
Don't let your company CHEAT you!!

首頁

尾頁

跳至