跳至

首頁

尾頁

大宅

發仔痾到patpat紅晒

一換片就喊到拆天好陰公
佢平時唔多喊架...
而家日日喊到好似初出世就...
我好耐未見過佢流咁多眼淚...
次次一換片餵藥我個心就拿住拿住
明知佢好痛好怕我都要硬住頭皮去做
我都好想喊埋一份...

今日已經痾到第3日
連醫生開定但唔建議食既止痾水都比埋佢食
都唔止到痾
又on and off咁發燒燒左兩日
醫生話佢係腸胃病
我又覺得佢可能係出牙或者出疹...

渣左mustela既尿疹膏同醫生開既藥膏都係好紅
而家試緊渣好厚既花士令

大家有無秘方可以幫我攪下佢個patpat仔呀...
我好肉赤呀... :-( :-( :-(

大宅

Re: 發仔痾到patpat紅晒

lazymama,

照計出牙仔唔會痾得咁犀利喎, 駛唔駛入醫院驗下有無中咗菌呀, 前個排見有媽咪post過出唻話bb中咗輪狀病毒, 會痾好多次同好多日架, 大孖有時便秘patpat紅唒, 搽花士令係得架, 希望發仔都ok啦, 我睇見妳個post都好肉赤

子爵府

如果再痾入院檢查啦,會放心D架。

洋房

丁丁兩個月前都試過腸胃炎,所有醫生都唔建議這麼小的幼童服止痾葯的,所以若持繼太久,最好入院治理比較好。上之丁丁都係去左東區睇急症,因情況不太嚴重,所以容許她不住院。只叫我們留意她有沒有缺水。另外,營養師建議可以給bb飲粥水,因粥水有少許止痾作用。
希望發仔快些好返。

:-D myleung

別墅

Better to bring 發仔 to go to hospital la!

At least they have sufficent equitment and man power to do checking and investigation in the hospital.

Hope 發仔 get well soon and no need to suffer from this painful.

Remember to use warm water (not too hot) to clean his pat pat.

大宅

多謝咁多位關心~
我地最後都無去醫院
因為發仔佢好肯飲水同食野
無缺水情況出現
已經開始無痾咁多
燒就都仲係on and off咁...
今朝再去覆診
醫生都係叫我地觀察佢會唔會缺水
然後就係等佢痾清d 菌自己好番囉~

發仔今日好好多啦
都無前兩日咁扭
我已經安心好多了~ :-|

大宅

希望發仔快d好番啦~~

洋房

Wish he will get back very soon.

大宅

係呀係呀粥水有少許止痾作用架 之前澄澄all左成個星期我都係比粥水佢當水drink架, drink左係all小d架 不過真係要佢all清先會好所以我地e生都叫我地唔好比止痾葯澄澄食要佢自己all清佢 希望發仔快d冇事啦

大宅

希望發仔快的好返啦 ! 你可以試下, 揸完花士令之後, 再揸少少爽身粉, 個pat pat 會爽的, 無咁紅架 !

男爵府

lazymama, 好耐冇見你上bk喇, 祝你豬年事事順景, 發仔身體健康! 依家好番好多, 係咪?

jerry仔初二晚都突然發高燒, 攪咗幾日先confirm原來係出玫瑰疹........咁啱我工人放假兼病埋, 諗番過往嗰幾日又要照顧佢, 又要擔心佢, 又要番工.......今日d疹差唔多出晒....

祝大家個BB都身體健康, 精靈活潑, 大人都係喇!

大宅

pwypaulina ,

Jerry 仔好返未呀?? 你比多的水jerry 仔飲, 應該好快冇事架啦 ! Btw, 我忘記祝你心想事成, 豬年行大運,jerry 仔身體健康, 聰明令利呀 !!!

首頁

尾頁

跳至