論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

個賓賓不停食全盒d糖,你會點? 

jelly糖,chocolate, 唔正唔食!
jelly糖一隔,昨天給她食餘三粒,我已特登唔加糖入去住,等佢唔好噤狼,點知...今日只餘一粒...
其實佢都知我個仔都鍾意食呢隻糖!
今日,我仲發現佢食左一片我特登買比我個仔食的蛋糕...我個仔早午晚都食一片,全個蛋糕得八片!我昨天特登坐車去買的...
食飯若食雞的話,佢通常都會揀雞脾食漆!

我都唔知可以點開口同佢講!話佢,又好似好小噐...我覺得自己好似連manage一個工人都無能力...唉...

是否要硬起心腸?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Re: 個賓賓不停食全盒d糖,你會點? 

全盒方面可以同佢講呢d糖果用黎招呼親友,唔係自已食(呢個係事實)。仔仔鍾意食既話你可以收起一d,自己比仔仔食,咁樣仲可以控制仔仔唔會食太多糖。

蛋糕都可以直接同工人講係買比仔仔食,佢好鍾意食,你特登買比個仔食。唔怕唔好意思,又唔係你地全家人食好野淨係唔比佢食。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我會直接講,但就笑笑口話佢聽. 呢d係中國傳統要黎招呼親友既.
仔仔既蛋糕就同佢講:哎呀,我特登搭車買番黎比仔仔食架,我都唔捨得食呀,您唔好食啦,留番比仔仔.

平時個d真係好難搞.惟有衰d,碟雞一上,您就先夾起比仔/家人先,詐傻扮唔知囉. 整多幾次,佢應該識做啦.
以前我bun都會,我會自己唔食,比99/老公佢地食,我夾工人唔會敢出聲,佢會見到我都無食.

大宅

我上一個工人都試過一次, 0個陣佢剛剛黎冇耐, 平時佢都驚驚青青唔敢夾送, 點知有一晚(工人已經訓左), 我帶左D沙薑雞腳返屋企雪响雪柜諗住第二日叮返熱黎食, 但佢就同我第二日朝早聲都唔聲一次過同我食晒8隻!我發覺左之後咪同佢講: 你阿MOM我特登帶返D野食返黎, 我自己食都冇食過架! 自此之後佢都唔敢亂咁食我D野。 平時見佢食好似好少野, 但雞腳一野又同我食晒8隻 ?-(

禁止訪問

別墅

工人上工第一日我就同佢講雪櫃的食物要我叫佢食至可以食。餅乾、零食開左就可以隨便食,飯菜由我分。至今一年多,效果幾好。其實我都唔想咁尊制,但之前的工人就完全唔想D野究竟係唔係另有用,亂咁開。有一次就開左盒我諗住送俾亞媽的月餅,問佢就話sorry,咁俾番你送俾你亞媽。

禁止訪問

大宅

不如直接同工人講: 我給你這一個吉盒,用來載你自己買的食物,家裡其他的食物如果未有我批准不可以食.
另外,告訴她,衛生起見,食飯前幫她把送夾開食.
Twins 媽咪

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

這是一個好方法

fc926 寫道:
不如直接同工人講: 我給你這一個吉盒,用來載你自己買的食物,家裡其他的食物如果未有我批准不可以食.
另外,告訴她,衛生起見,食飯前幫她把送夾開食.
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

珍珠宮

我個工人都好為食, 唔聲唔聲, d糖比佢逐日逐日咁食晒. :tongue:

洋房

我會比幾粒佢,然後叫佢唔好再自己拎黎食,因為要招呼親友.食雞脾方面,我會自己夾開俾她.

首頁

尾頁

跳至