跳至

首頁

尾頁

大宅

冇責任心的醫生

好黑仔, 咁遲先知自己搵了個冇責任心的醫生 ... 我已38週 , 本來今個星期要產檢, 診所冇人接call, 於是再pager醫生, 醫生留言有urgent野call x醫生, 冇講幾時番, 真係離哂大普, 上星期先睇完佢, 完全冇提過,我對佢真係好失望, 而家想搵第2個醫生幫我生 ... 不過咁急點搵? 搵到醫生, 床位都full哂啦, 你叫我點算 ... :-(

洋房

Re: 冇責任心的醫生

ice_blue 寫道:
好黑仔, 咁遲先知自己搵了個冇責任心的醫生 ... 我已38週 , 本來今個星期要產檢, 診所冇人接call, 於是再pager醫生, 醫生留言有urgent野call x醫生, 冇講幾時番, 真係離哂大普, 上星期先睇完佢, 完全冇提過,我對佢真係好失望, 而家想搵第2個醫生幫我生 ... 不過咁急點搵? 搵到醫生, 床位都full哂啦, 你叫我點算 ... :-(
哈哈..我果個醫生仲衰呀
3月28日開刀, 一早講好晒手術費同入院 d 野
係咁叫我快快交按金
點知佢早兩個禮拜突然話要加錢
仲死都唔肯講要加幾多錢!!
只係話 "你比唔起錢咪讓個位比其他比得起錢果 d 人囉"
問佢攞返按金居然話無得退
擺到明行騙呀...真後悔當日無當場報警

洋房

佢叫乜名? 咁衰都有?

公爵府

好媽媽勳章

大肚婆小姐,
咁你而家咩境況呀? 個醫生仲未話到比你知實際收費?

你都要理清而家收嘅按金, 係醫生收定醫院收, 收據由邊方面開出, 如果係醫院開, 就吹個醫生唔脹.

相反, 如果係醫生收嘅....嘿嘿.....你就多野玩囉...
你可以 :
1. 去消委會投訴 - 但你要錄影同醫生的對話 (擺明裝佢架啦, 吹咩~~)
2. 去醫務委員會投訴專業失德 (同樣, 你要有証據 - 因為你已交按金, 你可以要求醫生白紙黑字寫比你知佢接生收幾錢; 另外向醫院查詢醫院收費, 醫院一定報得出.)
3. 你仲可以搵報紙幫手投訴 (有需要就PM我, 我可以refer記者搵你.)

我好討厭d醫生讀咁多書, 就一d品德修養都冇 - 我媽媽都係因為私家醫生的醫療失德, 而喪失咗黃金醫療期...我地左撲右撲, 用咗幾十萬, 卻令佢延誤醫治而送命.

公爵府

好媽媽勳章

ice_blue,
你想唔想試吓搵我個醫生, 佢係黃樹邦, 接生只在九龍法國醫院; 我覺得佢好好, 令我好放心. 有需要就PM我比個電話你試吓問啦.

複式洋房

可唔可以公怖呢唔負責任醫生o既名? 等大家有個驚掦.

洋房

Winchanchan & 長今姑娘:

個醫生叫鄧遠釗!!

大宅

大肚婆小姐 :

wow, 你個 e 生好唔掂
鄧遠釗 --- 個名好熟, 係边樹架??

洋房

ellawyc 寫道:
大肚婆小姐,
咁你而家咩境況呀? 個醫生仲未話到比你知實際收費?

你都要理清而家收嘅按金, 係醫生收定醫院收, 收據由邊方面開出, 如果係醫院開, 就吹個醫生唔脹.

相反, 如果係醫生收嘅....嘿嘿.....你就多野玩囉...
你可以 :
1. 去消委會投訴 - 但你要錄影同醫生的對話 (擺明裝佢架啦, 吹咩~~)
2. 去醫務委員會投訴專業失德 (同樣, 你要有証據 - 因為你已交按金, 你可以要求醫生白紙黑字寫比你知佢接生收幾錢; 另外向醫院查詢醫院收費, 醫院一定報得出.)
3. 你仲可以搵報紙幫手投訴 (有需要就PM我, 我可以refer記者搵你.)

我好討厭d醫生讀咁多書, 就一d品德修養都冇 - 我媽媽都係因為私家醫生的醫療失德, 而喪失咗黃金醫療期...我地左撲右撲, 用咗幾十萬, 卻令佢延誤醫治而送命.

我已找左生果日報服務板幫忙了, 但醫生唔認數
即係唔認我地之前口頭 confirm 左既野...
我都想錄佢音呀, 宜家已經揚左 (記者找過佢), 呢樣都幾難做到了
下一部係去醫務委員會投訴佢囉..

另外比按金時我都好奇怪, 因其他醫生都唔洗收按金的,
而且姑娘比按金收據我又唔肯寫明係邊日幾點做手術,
我要求之下姑娘先寫係邊日但始終唔肯寫幾點

最後果次醫生突然話要收多錢 (點都唔肯講會收多幾多錢)
佢連入醫院封信都唔想比我, 又係我要求佢先叫姑娘寫比我
仲沒有寫明邊日做手術, 只係寫預產期乍
記者話個醫生應該都係唔係第一次呃人, 都做慣做熟了
我都覺得係呀...

我知道佢咁衰之後立即轉左另一位醫生了
好彩醫院有位..

洋房

happy727 寫道:
大肚婆小姐 :

wow, 你個 e 生好唔掂
鄧遠釗 --- 個名好熟, 係边樹架??
佢醫務所係佐敦
前果排仲整斷過人地 bb 隻腳骨見晒報

洋房

ice_blue 寫道:
咁你宜家打算點? 就生得喇啵

公爵府

好媽媽勳章

嘩......呢個醫生超無良呀!
好在你仲搵到醫生咋!

good luck :)

大肚婆小姐 寫道:
我已找左生果日報服務板幫忙了, 但醫生唔認數
即係唔認我地之前口頭 confirm 左既野...
我都想錄佢音呀, 宜家已經揚左 (記者找過佢), 呢樣都幾難做到了
下一部係去醫務委員會投訴佢囉..

另外比按金時我都好奇怪, 因其他醫生都唔洗收按金的,
而且姑娘比按金收據我又唔肯寫明係邊日幾點做手術,
我要求之下姑娘先寫係邊日但始終唔肯寫幾點

最後果次醫生突然話要收多錢 (點都唔肯講會收多幾多錢)
佢連入醫院封信都唔想比我, 又係我要求佢先叫姑娘寫比我
仲沒有寫明邊日做手術, 只係寫預產期乍
記者話個醫生應該都係唔係第一次呃人, 都做慣做熟了
我都覺得係呀...

我知道佢咁衰之後立即轉左另一位醫生了
好彩醫院有位..

子爵府

祝妳脫離個無良醫生魔掌,早日知道好過遲知,希望妳生產順順利利,妳同bb都健健康康 :lol:

複式洋房

自己唔會用佢不特止, 仲要叫埋其他認識o既朋友小心呢個無良醫生添呀

大宅

乜會有d咁無良醫生o架??? 佢上次扯斷bb腳骨無比人告咩? 又或者佢比太多人告, 所以要騙人多d錢去比律師費

公爵府

有些咁負責任的醫生, 咁無醫德

首頁

尾頁

跳至