自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

點解d飲食業要用咁多膠匙,膠,紙杯呢~

請大家愛護地球
我家有隻曳曳豬

大宅

Re: 點解d飲食業要用咁多膠匙,膠,紙杯呢~

係囉,
如味千拉"面"咁,當食都係用膠匙

大宅

貪方便,懶衛生,免洗囉!
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

男爵府

畀面勳章

n年前去KFC食早餐(第一次食)…睇見佢執份早餐…wa…嚇死我…全部發泡膠碗、碟、仲有膠餐具…當堂好後悔幫襯佢兼有罪惡感…自從o個次之後…話過已後都唔會再幫襯佢!

子爵府

其實除咗呢d野....好似我習慣去超市買餸,雖然我已經BYOB...不過買佢地D新鮮肉呀,菜呀,魚呀咁全部都係一包包咁PACK好...煮一餐飯試過掉5個發泡膠盒..3個膠袋...叫人BYOB又有咩用呢? ?-(
試過話我唔要用D盒用袋,佢地又話要貼個價錢牌,唔可以咁做..結果都係要用返...想為環保出一分力....我諗我唔多夠力LAW

男爵府

[quote]
pinkyhsy 寫道:
其實除

男爵府

如果淨係得少部份人注意環保有咩用呀? 我每次去超巿或街巿買野, 都會自備購物袋同膠盒, 但每次見D人去完超巿或街巿買野, 手上拎住起碼5個膠袋, 真係有D灰心架! 點解唔可以為自己住既地球出一分力呢?

子爵府

唯有做好自己,教好下一代先啦~~

男爵府

carol_kk 寫道:
如果淨係得少部份人注意環保有咩用呀? 我每次去超巿或街巿買野, 都會自備購物袋同膠盒, 但每次見D人去完超巿或街巿買野, 手上拎住起碼5個膠袋, 真係有D灰心架! 點解唔可以為自己住既地球出一分力呢?

拎都唔止,仲要問人

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

sharonwong 寫道:
請大家愛護地球

男爵府

agree
bighug 寫道:

[quote]
sharonwong 寫道:
請大家愛護地球
[/quote]

首頁