自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Alex123+於+13-10-17+發表考

原帖由 tkop 於 13-10-17 發表
快唔快都係出咁多糧㗎
可以請小幾個人咪可以省公幣囉!

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+tkop+於+13-10-17+發表快唔快

原帖由 Alex123 於 13-10-17 發表
可以請小幾個人咪可以省公幣囉!
政府唔會炒人喎

伯爵府

畀面勳章

其實, 依家D人話WIKI唔夠財力, 話搞一個電視台, 唔係10億8億就搞掂

但我想話, 就算CABLE & NOW有財力又如何? 我完全睇唔到佢地搞電視的誠意

就講CABLE, 佢EVEN已經收費, 但D節目係又舊又悶, 重覆又重覆, 電影台1日可以重覆3次, 我想問, 收費已經比呢D野你睇, 唔駛比錢時佢會比咩你睇?????

有時唔係人撐我撐, 係明眼人睇到, WIKI係實事求事, 做好佢自己份工, 係值得我地比個機會佢

又有人話, 政府避免鄭大班同類事件再次發生, 我又想講, 鄭大班係上一任政府係FD底, 之後日日反梁撐唐, 講得明白一點, 就已經得罪咗人, 連原本李國寶本身撐佢, 都抵受唔住中央壓力而關水喉, 所以先出現財政問題, 但最後, 個問題D人就只係以為只係鄭大班一個人問題, 事情邊有咁簡單??

以上事件, 已經顯示我地依家個政府班子有幾獨裁, 有你講無人講, 市民先咁大反應, 全城憤怒, 你估真係因為一個王維基咩? 佢只係導火線, 市民想要係不同聲音....

男爵府

真正有能力挑戰TVB嘅台就踢走,司馬昭之心路人皆見,我就真心好懷疑攞到牌果兩間電視台有無心做好條免費頻道,有無投資者會咁蠢開條免費頻道打自己D收費頻道,最怕就好似亞視咁,將以前收費台D舊節目放落個免費台度不停咁重播,到時又多兩個CCTV台

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:"香港電視" 該死

政治審查 / 考慮 一向都存在 , 就算做公務員都一樣

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:miffy+發表於+13-10-16+21:24+王生都

原帖由 newbiee 於 13-10-16 發表
atv夠有經驗喇, 咪又係做到咁, 佢咁廢都可以留低, 我睇唔到正苦要求有幾高囉! ...
講得好,super agree

人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

男爵府

miffy 發表於 13-10-17 07:59
fresh grad都冇往積比人睇

幾有質素幾有heart都係吹水
有邊個一出世就咩都識?唔比機會佢就一世都無機會,有線/NOW未比收費電視牌之前咪又係新人一個,以你邏輯佢地應該都唔可攞到收費電視牌,香港就無新公司可以挑戰舊公司,永遠都係既得利益者主導一切

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+Alex123+於+13-10-17+發表可

原帖由 tkop 於 13-10-17 發表
政府唔會炒人喎
咪自動流失囉,Y理也行得通,一定可以省公幣!就算政府真係炒人又如何?洗話你知原因呀!行會早上開個會咪得囉!

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:"香港電視" 該死

就住啲人成日話經驗問題,請睇下以下節錄(fm太陽報):

----------
文件指出,廣管局注意到顧問研究結果指出,市場未必能夠支持五間機構持續經營,但由於競爭環境不斷轉變,認為決定應否批出牌照時,不應以市場持續經營環境,或個別申請機構的持續經營能力為首要考慮因素,加上三家機構已證明有能力符合法例訂立的所有要求,因此向行政會議建議原則上批准向三家申請機構批出免費電視牌照。

其後,行政會議審視有關申請,信納需以循序漸進方式處理,文件列出十一項行政會議考慮發牌的因素,包括三個機構提交的申請資料、廣管局的建議、公眾利益、公眾意見等,及廣管局認為並非首要考慮因素的「免費電視市場的可持續經營能力」。結果,只有兩家機構原則上獲批牌照,香港電視不獲發牌…
----------

重點~~"但由於競爭環境不斷轉變,認為決定應否批出牌照時,不應以市場持續經營環境,或個別申請機構的持續經營能力為首要考慮因素"

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:其實,+依家D人話WIKI唔夠財力,+話搞一個電

原帖由 boobecky 於 13-10-17 發表

其實, 依家D人話WIKI唔夠財力, 話搞一個電視台, 唔係10億8 ...
我都認同今次事件係導火線

禁止訪問

引用:Quote:newbiee+發表於+13-10-16+21:30+atv

首頁

尾頁

跳至