懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇人試過用金銀花煲水比BB洗面?

有冇人試過用金銀花煲水比BB洗面?我BB有濕疹,有冇幫助?

男爵府

Re: 有冇人試過用金銀花煲水比BB洗面?

I've tried it before. During the initial stage, it's work ga. But if the condition deterioates, you better consult doctor la.

珍珠宮

L.Squirrel 寫道:
有冇人試過用金銀花煲水比BB洗面?我BB有濕疹,有冇幫助?

OK o架! 我朋友個BB都係咁樣洗返好塊面珠仔同條頸, 一個星期左右已經好得7788. 你不防試吓, 真係好有用.

Love and Kindness are never wasted.

大宅

我個仔初生時有煲金銀花沖涼,佢咁耐都冇出過濕疹,皮膚滑滑!

別墅

我都問呀,要洗幾多次先得?我呀B洗左2次,塊面仲出多左濕疹,又紅又出哂水,好驚呀!

我有睇過兩個e生,但係D藥膏有類固醇,用左係好D,但係唔維持得好耐,又生返,要日日用 :-(

複式洋房

我囡囡六個月大出疹都是用金銀花沖涼的三日已冇晒D疹了
http://tickers.TickerFactory.com[img align=right]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10718;104/st/20060517/n/peggie/dt/14/k/7608/age.png[/img][/img]

大宅

注意:如小朋友有(G6PD)就唔好試啦.

珍珠宮

好媽媽勳章

夢芝芝 寫道:
我個仔初生時有煲金銀花沖涼,佢咁耐都冇出過濕疹,皮膚滑滑!

夢芝芝,
我想問, 每次沖涼約要用幾錢的金銀花? 煲幾耐呀? 謝謝!

複式洋房

我隻b就仲未出世, 但我自己而家個肚就有濕疹, 我睇廣華中醫, 佢話銎銀花沖涼是有用的, 而佢開俾我飲的藥也有金銀花在內

大宅

(G6PD)<----係咩黎架??
我個女面上邊有好多 粒粒呀....有d人話係奶(善)..如果真係奶(善)咁用金銀花掘面得唔得架?
janet7903 寫道:

別墅

我都有同呀B 用金銀花煲水洗面、very good
[url=http://www.TickerFactory.com/]

詩 1:2 惟喜愛耶和華的律法,晝夜思想,這人便為有福!

侯爵府

2024年龍年勳章

cherrywwc 寫道:
我都有同呀B 用金銀花煲水洗面、very good

me 2

男爵府

畀面勳章

my baby in one month got a lot of dot dot after take ts herbs bathing weeks.he can solve the problem

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都曾經用過金銀花煲水幫BB洗面,好好架

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

男爵府

For G6PD, please refer to the follow link for details.

http://health.popart.com.hk/qa/?jk=mypost&no=218

lamnicole 寫道:
(G6PD)<----係咩黎架??
我個女面上邊有好多 粒粒呀....有d人話係奶(善)..如果真係奶(善)咁用金銀花掘面得唔得架?[quote]
janet7903 寫道:
[/quote]

大宅

我個女四個月大時都用過金銀花水洗面,因她成面都出紅點,但可能她的皮膚偏乾和敏感,越洗越甩皮,好得人驚。因她有濕疹底,(由於內在免疫系統的問題,醫生說不能根治的),最後都要搽藥膏,和勤一點搽cream(試來試去,她最受雙妹嘜),才有點好轉。

別墅

totochu 寫道:
我個女四個月大時都用過金銀花水洗面,因她成面都出紅點,但可能她的皮膚偏乾和敏感,越洗越甩皮,好得人驚。因她有濕疹底,(由於內在免疫系統的問題,醫生說不能根治的),最後都要搽藥膏,和勤一點搽cream(試來試去,她最受雙妹嘜),才有點好轉。

我諗我呀B好似你個B咁,佢而家4個月,有濕疹,越洗越多疹 :-(

大宅

濕疹的特癥:
出疹的位置通常左右對稱,如右邊手背出現濕疹,左邊手的同樣位置都會有.
出疹位置的皮膚會變得越來越厚。

唔使太擔心,你的bb未必一定係濕疹,可能只是奶癬或敏感only.
就算真係,適當的清潔,使用溫和的潔膚露和潤膚霜,保持皮膚不要太乾就會好一點。
不過最緊要唔好俾bb抓癢處,因為抓損了會容易發炎和有疤痕,所以我每日都要幫女女清理指甲。

別墅

totochu 寫道:
濕疹的特癥:
出疹的位置通常左右對稱,如右邊手背出現濕疹,左邊手的同樣位置都會有.
出疹位置的皮膚會變得越來越厚。

唔使太擔心,你的bb未必一定係濕疹,可能只是奶癬或敏感only.
就算真係,適當的清潔,使用溫和的潔膚露和潤膚霜,保持皮膚不要太乾就會好一點。
不過最緊要唔好俾bb抓癢處,因為抓損了會容易發炎和有疤痕,所以我每日都要幫女女清理指甲。

唔該哂呀,咁你呀B而家幾大?佢塊面好番未?我呀B 4個月呀,睇左幾個醫生用左藥膏都未好,不過我呀B用左潤膚霜就好D,好快退紅,但要keep住用

大宅

我個b 前一排身上起好散佈的紅疹(應該不是濕疹), 不知是甚麼引起, 用左此沖涼一個星期都好番晒 ! 我的懶做法是 拿一小手掌size 金銀花, 放在紗巾中, 扎成一個球, 先用滾水出一出水, 再成個球放入沖涼水中一起浸, 不怕金銀花散出來

另外, 好乾的日子, 我都有同佢用 swiss 寶寶的 cream 擦在身, 面仔就用 Vendome 打底, 再用 qv balm 落在面珠同咀角, 而家比較濕就只用 Vendome.

首頁

尾頁

跳至