嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

粥仔

bb宜家食緊一餐粥仔,想請問食到幾多個月先加多一餐,即三餐奶兩餐粥呀.....

大宅

Re: 粥仔

我BB大約8.5月,我就開始比佢食2餐粥。其實,如果BB1餐粥食得好,可以隨時加多1餐粥。
We live by faith, not by sight............

大宅

好媽媽勳章

我囡囡而家16個月, 每日都只係比1餐粥佢食, 有時間中放假先比多餐, 因平時我要返工, 唔想比工人喂(怕佢d口水)比埋BB食lor..

別墅

jenkygma,

me 2..... 都係唔想工人餵,所以若轉兩餐粥時唔知點算,唔轉又怕bb唔係營養,不過我發覺bb食粥係好快會餓,請問點解呢?

大宅

好媽媽勳章

sandylyw :

係呀! 我都怕bb唔夠營養, 唔知會唔會

大宅

係呀!我啱啱比bb(7個月多)試食咗幾日粥仔,每日1餐粥晚上食,差不多1滿碗ga,但唔夠1hr佢又要食奶,昨晚飲咗6oz半(平時7oz半)才睡,但我發覺食咗粥仔呢幾日,佢每朝早cry醒,未夠6am(平時7-8am),要比奶食咗先收聲,應該係肚餓餓醒,之前食糊仔無試過咁(食完糊仔只飲3-4oz已ok),一樣食差不多1滿碗,攪到我地無覺好瞓! 妳地知唔知點解會咁,我都聽過老人家講食粥唔"襟"飽,點算?係咪要比返正常奶量佢食?大家研究吓啦!

別墅

jenkygma,

我個b都食晒一碗,但唔夠三個鐘就喊餓,夜晚餐奶都已經比7安佢,不過尋晚唔知係咪唔飽,兩點鐘開始幾個字叫一次叫到天光 :-(

大宅

好媽媽勳章

sandylyw,

之前囡囡都試過, 但都忍唔住會開2~3安奶佢再飲, 等佢可以訓得好d lor

別墅

jenkygma,

但我已經煲到好似飯仔咁,好杰,都唔知點解咁唔飽,不過我都試過早d比奶佢吃,佢又食到嘔奶,可能消化唔切

大宅

我BB一向都食好少,又唔鍾意食,所以一碗粥都好噤飽。但BB就唔係太吸收,又唔長肉。 :-(
We live by faith, not by sight............
該用戶已被刪除

別墅

灝&童媽咪,

我係晚飯時間比佢食,但唔知點解到臨訓食奶後都咁快餓

別墅

有朋友個仔都唔食粥仔, 一食就喊,佢一直食糊仔食到1歲半.

首頁

尾頁

跳至