烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 牛油雞翼

我都好想試吓arh, 望落好正wor!!!

別墅

Yes,

咁樣可以避免雞翼煎唔熟.

火石 寫道:
wingkiu
雞翼先用鹽及糖醃1小時,
然後再 用熱水煮熟, 瀝乾水??

別墅

yes

heihei媽 寫道:
我想問最初煎時用油煎, 是不是???

別墅

bryanmami,

係呀, 差唔多半磚牛油

可能我食得比較濃味, 所以穩陣d, 你都係落左2cm厚先, 唔夠先好加

bryanmami 寫道:
[size=medium]wingkiu

下一次先用植物牛油,穩陣D都係學妳用牛油磚,4CM係唔係1/3磚呢 但妳係半磅雞翼,我就一磅,0甘用半磚就差唔多嘞0掛!今日唔記得買牛油,真係搥心口! :-(

子爵府

牛油磚 係咪係超市買呀? 未買過你講呢隻有salt 既tim....
唔知亞女幾時先會叮一聲

別墅

我係"華潤"買, 好似係$12.9大塊, $6.9細塊, 用錫紙包住, 我見過專康都有 :-P

子爵府

仲有個問題呀, 啲chicken wing 呢 如果用salt 同 sugar 調左味先用水整熟, 會唔會無晒味, 定係應該用水整熟先放salt and sugar

蒜頭幾時落呀?
唔知亞女幾時先會叮一聲

別墅

heihei媽,

如果你驚無味, 你可以用水將雞翼煮至半熟先煎, 如果你唔怕lon, 你可以直接放落去煎.

煎香雞翼後先兜起, 再起鑊, 落蒜頭及牛油.

heihei媽 寫道:
仲有個問題呀, 啲chicken wing 呢 如果用salt 同 sugar 調左味先用水整熟, 會唔會無晒味, 定係應該用水整熟先放salt and sugar

蒜頭幾時落呀?

子爵府

wingkiu

我昨晚整左lu, 亞女話好好食呀, 不過我覺得唔夠牛油未囉, 可能我落得小, 下次可以試多啲,同埋我覺得咸左小小, 唔知係咪我調味時落得太多salt, 而啲牛油又咸呢. 我見你有整lemon 味呀, 咁其實係咪都係要整熟啲chicken wing 先煎再加lemon 呀?
唔知亞女幾時先會叮一聲

大宅

醒目開學勳章

今日煮左牛油雞翼,結果係唔多理想,請教下邊度要改善

我先醃雞翼,用油煎熟,但有水出,另起鑊加蒜粒及牛油(2cm),放雞翼入鑊兜,上碟。(雞翼好似浸係牛油蒜泥入面,好肥) :-(

伯爵府

畀面勳章

想問係出完水先醃定醃完先出水好D?
另外,牛油買邊個牌子好D?
日本の平安を祈ります

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

等我今晚試下先﹗

別墅

heihei媽,

lemon味果個係唔駛先煮熟雞翼, 因有時間可以慢慢張雞翼"蚊"熟.

[quote]
heihei媽 寫道:
wingkiu

我昨晚整左lu, 亞女話好好食呀, 不過我覺得唔夠牛油未囉, 可能我落得小, 下次可以試多

別墅

catmummum,

我會先醃, 因煮熟左我驚會好難入味. 而於牛油, 我都唔係買什麼特別的牌子, 你係普遍supermarket買就可以.

catmummum 寫道:
想問係出完水先醃定醃完先出水好D?
另外,牛油買邊個牌子好D?

別墅

bryanmami,

就咁睇, 你同我係一樣咁煮, 除左我先將雞翼放滾水先煮至半熟, 會唔會因為係咁, 逼左好多油出黎

bryanmami 寫道:

今日煮左牛油雞翼,結果係唔多理想,請教下邊度要改善

我先醃雞翼,用油煎熟,但有水出,另起鑊加蒜粒及牛油(2cm),放雞翼入鑊兜,上碟。(雞翼好似浸係牛油蒜泥入面,好肥) :-(

大宅

BK Milk勳章

我都整過~~我老公好鍾意食tim呀!!

男爵府

我今晚試下先﹗

男爵府

頭sin煮左la, 老公同r b都好鍾意!!
thanku~~

大宅

醒目開學勳章

唔該晒 我會再繼續努力!下次會先用水煮雞翼再落鑊兜 :wink:

就咁睇, 你同我係一樣咁煮, 除左我先將雞翼放滾水先煮至半熟, 會唔會因為係咁, 逼左好多油出黎

伯爵府

畀面勳章

唔該晒你,wingkiu!等我都試下整先!
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至