家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

屋企人話怕電飯煲有塗層怕甩掉食咗唔好,買咗個不鏽鋼番嚟用,但係就好多飯黏住煲底,好鬼實 要用熱水浸好耐至洗得

每次煮完飯都side好多飯,好浪費真係唔想但唔知可以點做。

請問有無高人指教吓呢? 非常感激

大宅

回覆:不鏽鋼電飯煲勁黏底

不要飯一煮好就食,等煲cool down 10~15 mins.

象牙宮

萌貓 發表於 13-10-17 08:17
屋企人話怕電飯煲有塗層怕甩掉食咗唔好,買咗個不鏽鋼番嚟用,但係就好多飯黏住煲底,好鬼實 要 ...

對付 電飯煲 黏底之方法.
1. 吃飯時, 抜掉電源
2. side 好多飯, 飯黏住煲底 + dd 水, 再按制... 飯仍可食.
3. 清洗 黏住煲底 + 多多水, 再按制... 飯黏會自然脫身.
4. 電飯煲旦, 不能用來洗米
5. 電飯煲有塗層, 甩左, 不故意刮它, 它不會自然甩掉.
(甩左, 又不停破坏它, 用 "網絲"洗, 飯匙刮它, 才會甩掉)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

Rowena 發表於 13-10-17 08:39
不要飯一煮好就食,等煲cool down 10~15 mins.

之前試過啦,唔Work呀一樣咁黏,個底好厚的飯

伯爵府

回覆 333s 的帖子

我會試吓加D水再按制呢個方法
Thanks very much

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

試下蒸飯啦

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至