少年成長

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

見好多JM嘅小朋友一上中一性格大變,我都想分享下自己成功與失敗,
我有三位小朋友,有兩位已經成年喇,佢哋細個時,都好喜歡圍住我,
我覺得,我係一位幸福媽媽,亦深信將來佢哋會好愛我,
個大女,中二開始駁咀,有自己嘅主意,
可能,係女仔關係,我同佢嘅緊張關係,只維持兩年左右,
經過磨合,學懂放手,互相體諒,當中有歡笑,亦有涙,
E+我哋係嘜都會同大家分享,難聽D講,痾C唔出,都會話過我知,
總算,自己對佢愛的堅持,收到了成果。

但個二仔,打從中學第一天起,就好像失去了他一樣,
第一天放學,已經性情大變,到現在已經六年,
這六年,苦佔據了99%,直至現在仍然係苦多於樂,
因為他,我試過幾個月以淚洗面,情緒跌落谷底,
慶幸自己樂觀性格,打救了我,好快,便走出谷底,
面對他,只可放手而不可放棄,
亦學懂了忍,不能每件錯事都題點,只抽重要的一兩件,
雖然大家關係未能回復以前,但吋進,總比後退好,
這一年他開始跟我有講有笑,我相信,我們嘅付出,
總有一天會感動他們,雖然革命尚未成功,
我們仍需一齊努力!

JoannaD  
共勉之  發表於 13-12-14 00:36

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔好意思...我想問..仔仔小學時同你關係係點?
一升上中學又點轉變??

我果個都係仔..想知多D

伯爵府

回覆:aromama 的帖子

Like 你呢句:只可放手而不可放棄

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

milkylok 發表於 13-10-18 10:48

Me too我仔依家S2, 但還未完全放手

侯爵府

回覆:各位JM加油,你真心的付出,子女總有一天會明白的。

近年,我都學懂放手(唔係放棄),意思係俾多啲空間小朋友,慚愧講句我以前有打駡他,現在我會多認同和讚賞他,我囝確實多了自信,屋企多咗好多歡笑聲,學習能力和成績真的有進步!

侯爵府

引用:見好多JM嘅小朋友一上中一性格大變,我都想

原帖由 aromama 於 13-10-17 發表
見好多JM嘅小朋友一上中一性格大變,我都想分享下自己成功與失敗,
我有三位小朋友,有兩位已經成年喇,佢 ...
係學業問題或是親子問題令你阿仔長期痛苦99%?

大宅

以前我大仔樣樣都好差,做人處事態度差,學習態度差,懶,脾氣大,講大話。。。。總之乜都齊,真係激到嘔血,死完又再死多幾次。
小四開始,大家關係進一步惡劣,到小五,我曾經有段時間,對佢係接近放棄狀態,呢段期間,我有反省,探索。。。慢慢再發掘佢嘅優點。
大仔係無我壓力底下,開始時完全鬆散,但慢慢,佢開始對自己有少少要求,開始慢慢變好。
上年中一,更加明顯見到佢有好嘅轉變,除咗佢自己識諗咗,學校老師都好重要,佢變得多咗自信,自覺。以前小學佢成績差到差不多科科唔合格,日日欠交,日日遊雲,懶到咩活動都唔願做,唔比佢打機,佢可以不停睇電視。
但中一佢居然交齊功課,有興趣打波做運動,積極到老師鼓勵佢參加訓練,比賽,開始有交帶,有責任心。更估唔到,佢居然有2科能夠考全級十名內,3科全級二十名內。雖然唔係名校,唔係band 1中學,但見佢有咁大轉變,真係好開心,好放心。

大宅

我仔小五,我已經好擔心升中後反叛期,又擔心佢成績,又擔心佢學壞

男爵府

回覆:aromama 的帖子

謝分享,為我打了強心針!

公爵府

引用:唔好意思...我想問..仔仔小學時同你關係係

原帖由 月希 於 13-10-18 發表
唔好意思...我想問..仔仔小學時同你關係係點?
一升上中學又點轉變??
Sorry! Post 完一直都冇時間覆,
我相信,每個人反叛嘅表現,係同佢家庭背景,和成長歷程有莫大關係,
所以,你都唔駛太擔心,
我跟個仔的關係,響中學前,係好好,
佢升中那年,妹妹出世,可能亦有大影響,

其實,做父母都係邊做邊學,教導子女亦冇一D特定方式,都係睇下佢哋受邊套,
不過,有一樣嘢係肯定嘅,如果,你另一半能配合你教導子女,效果一定會好一些。

公爵府

引用:Like+你呢句:只可放手而不可放棄

原帖由 milkylok 於 13-10-18 發表

公爵府

引用:Quote:原帖由+aromama+於+13-10-17+發表見

原帖由 liuliu 於 13-10-18 發表
係學業問題或是親子問題令你阿仔長期痛苦99%?
兩邊問題都有,這六年實在有太多,太多唔開心,不能用三言兩語講得完,
總之他越反叛,就越多責罵,越多責罵,就越反叛,
就是如此,循環不息,但這可是一個惡性循環,沒完沒了。

公爵府

回覆:香薰柔 的帖子

好羨慕啊

公爵府

引用:我仔小五,我已經好擔心升中後反叛期,又擔

原帖由 明白 於 13-10-18 發表
我仔小五,我已經好擔心升中後反叛期,又擔心佢成績,又擔心佢學壞 ...
每個年青人都會反叛,你我都年輕過,我們應該很理解,
如果不是太extreme反叛,那就接受這是他成長一部份,
不用太擔心,反正現在都擔心不來,放輕鬆啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

aromama 發表於 13-10-25 02:38
Sorry! Post 完一直都冇時間覆,
我相信,每個人反叛嘅表現,係同佢家庭背景,和成長歷程有莫大關係,
所以 ...
嘩...咁妹妹同佢咪差成12年?你都幾勇喎...我覺得我同仔仔關係係幾好架...
需要有時會打打罵罵..佢亦會講悔氣說話..
但係過幾分鐘我地2個就會完全冇事

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由+liuliu+於+13-10-18+發表係學

原帖由 aromama 於 13-10-25 發表
兩邊問題都有,這六年實在有太多,太多唔開心,不能用三言兩語講得完,
總之他越反叛,就越多責罵,越多責 ...
200% agreed.

看著她群埋一班損友,一步一步走進黑洞,如何能夠做到放手?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大宅

我都不知怎樣叫放手唔放手,小四開始從不打他,只係罵,現在上了中一,希望多點時間和他傾計,便朝朝早未夠7點同佢一齊出門口上學,如有同學我我家玩無任歡迎,更會準備小食招乎。
現在暫時係駁咀多,情況還未惡劣,其實我係好擔心,始終第一個不懂處理。

Flower

大宅

有經驗的媽媽,要等幾耐才變回正常人?
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

禁止訪問

伯爵府

引用:見好多JM嘅小朋友一上中一性格大變,我都想

原帖由 aromama 於 13-10-17 發表
我有三位小朋友,有兩位已經成年喇,佢 ...
你好叻!

首頁

尾頁

跳至