跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇9月b都而家都仲未識講野?

好擔心呀, 我個仲未識發有意思單音字呀! 醫生話到18個月就要睇專科, 會唔會唔識講野呢? :-(

禁止訪問

睛靈勳章

Re: 有冇9月b都而家都仲未識講野?

翡翠宮

好媽媽勳章

大包都係未講野呀..... 重係咩都『丫』 同 bb話...
最慘係, 佢咩放得入口都叫 『mun mun』, 即係 奶咀、奶、水、餅、包 ... 全部都叫 mun ..... 估都估 c 我 ...
叫佢講, 扭到訓哂地都唔講...

禁止訪問

睛靈勳章

翡翠宮

好媽媽勳章

蘋果仔會 『走開去』... 大包太為食哪... 佢唔會走, 係大嗌大喊訓地, 流哂眼淚, 扭到我俾佢食為止... 但點都唔肯講......

子爵府

jolo~
世然同大包一樣呀..叫佢講餅餅..死都唔肯 :tongue:
依家淨識a ..b ..e..ma ..ba ..mum ..唔..唔好
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

大宅

Chloe都係咩都唔識講,淨係'

複式洋房

我阿媽話我2歲先識講野. 但一講就成句講. 咁遲先識講野..阿媽話o個時得我同佢係屋企. 爸爸輪班返工. 佢唔會成日講野. 所以我自然慢一點.

所以唔駛太擔心.

講開又講. 有d人話如果屋企有菲菲講英文. 屋企人講廣東話咁. 有d人就話小朋友可能會混淆. 或未咁快掌握咁.

熙熙由公公婆婆湊冇英文. 不過一出世我都買左唔少英文書比佢. 但一路留意佢應該都唔係特別有語言天份的. 所以我暫時都只係同佢講廣東話. 最多係偶然比佢睇下d 英文vcd咁. 等佢大小小先教佢英文.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mat 都未識講

有一次, 偶然間見到一個語言治療師, 問佢 mat 未識講, 怎好?
她 say: 男仔遲 d 唔奇.
有些 bb 過早說話 (即未掌握好 聽及發音 而說話, 這是因人而異), 會發音不準確, 她就寧願遲 d 說話,
因為當他們長大後, 會好難矯正發音.
而我就用這話安慰自己...

複式洋房

旭旭星期五去

翡翠宮

好媽媽勳章

我已經係不停口同大包講野....
只要係對住佢, 就唔停口講, 係街係巴士 d 人成日眼望望, 以為我傻o架.... 連老公都問我點解可以唔停口... 不過, 都係無用 ~~~
我講咩, 大包係會有即時反應, 重會望向我講果樣野... 或者佢會丫丫丫+手指指, 叫我睇佢望o既野, 但係點都唔肯講.... :tongue: :tongue:

大宅

我對twin girl都唔係好識講, 來來去去都只會講腳腳,襪襪, 鴨鴨, 吉吉(曾經比地毯吉腳仔),一二, WOW WOW(狗叫聲),有時會講Daddy,但媽咪一次都未叫過. 講bb話就超級流利. 但我覺得早同遲講野係因人而異, 只要亞b對你講野有反應. 有發音, bb話都係正常.唔駛o甘擔心, 遲d一定識講野. 仲可能講到你厭煩.

大宅

我個仔也是不識講,bb話就說不停,現在只懂說dad dad,姐姐,bird,車,bu(即bus),奶奶,mum mum,one,和懂得扮幾種動物叫,你鼓勵他,引誘他,逼他,他也誓不低頭,好硬頸
開心寶寶祉翹仔[/url]

大宅

我bb都淨係會發- daddy, mama, d音,都唔可以叫做識講嘢,bb話就不停講,真係失禮

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我臭 b 都係唔肯講野, 連 ma ma 都唔識講, 但係趁我老公行開就指住叫亞 dad, 臭 b 最醒就係搵人帶佢去睇車車, 見到狗狗就叫 "wow wow" 衰仔包, 唔識叫我亞媽,
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

複式洋房

我Eagle 仔, 只係識 鴉 鴉叫
:-( :-( :-(

民房

我個仔都只係識叫"爸爸", 仲係好清楚的! 仲有會講MAS MAS (Thomas), "row row" (狗) , 佢平時係都唔肯叫"媽媽", 除非求救增援時..... 其他都係BB話.

天朗BB 於05年9月25日出世啦~ :-D

別墅

lionly 寫道:
我阿媽話我2歲先識講野. 但一講就成句講. 咁遲先識講野..阿媽話o個時得我同佢係屋企. 爸爸輪班返工. 佢唔會成日講野. 所以我自然慢一點.

所以唔駛太擔心.

講開又講. 有d人話如果屋企有菲菲講英文. 屋企人講廣東話咁. 有d人就話小朋友可能會混淆. 或未咁快掌握咁.

熙熙由公公婆婆湊冇英文. 不過一出世我都買左唔少英文書比佢. 但一路留意佢應該都唔係特別有語言天份的. 所以我暫時都只係同佢講廣東話. 最多係偶然比佢睇下d 英文vcd咁. 等佢大小小先教佢英文.

Agree !!

別墅

[quote]
kittypig 寫道:
旭旭星期五去

複式洋房

我 B仔,只係会鴉鴉叫渣 :-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至