夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你會點安排?

老公遲d可能要去外地做野一年, 屋企只有我同兩歲大的小朋友, 平日我返工, 老爺奶奶會過黎湊bb, 我地放工返屋企佢地就走, 老公去左做野之後, 我想搬返去同亞爸亞媽到住&請工人(因為父母都年紀大), 但老公唔想我返娘家, 話照請工人但留返响自己屋企住, 我唔想, 因為得我同bb兩個我唔放心, 但唔請工人留返响自己屋企, 我就要每日放工趕返屋企同老爺奶奶接更, 因為如果老公响香港佢會早過我返到屋企, 你係我會點安排
注意 : 我同老爺奶奶係無計傾個種

男爵府

好媽媽勳章

Re: 你會點安排?

如同6299真係相處唔到,唔想見到佢地既話
比我會照請工人,叫媽咪過黎我家幫忙睇下個工人,
如唔想媽咪走黎走去辛苦,而又唔想得自己同BB工人住,
咁我會搬去同媽咪住

子爵府

好媽媽勳章

其實你可以同你老公傾下...話佢去外地做野...屋企得番你同bb...你好寂寞...想暫時搬番去同阿媽佢地住...假期會返自己屋企...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

你老公要去外地公幹,我覺得可以的話,要盡量少轉變,因為你老公一唔在身邊,你就要走返亞媽度住,好似要避開你6299咁,唔知你老公會點諗?不如請個工人返黎,照舊比你6299過黎,可能會辛苦d,但係可以比你老公在最放心的情況之下去工幹,我相信你老公會暗暗地感激你!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁呢一年佢會住宿舍??
咁你唔做野跟埋去得唔得??
一年咁耐, 我怕你老公會寂寞難耐.............

大宅

我會照請工人,不過搵自已媽咪

民房

finger 寫道:
咁呢一年佢會住宿舍??

Agree, 要同老公分開咁耐好冒險喎。

如果真係唔可以跟佢去(照計事在人位啫),我會返去亞媽度住,起碼半夜三更有mud事都有人照應。

做老公都唔可以咁專制,自己唔係香港咁耐,但又要遙控老婆,明知老婆同一亞媽冇計傾自己又唔係香港點可以強人所難?有d自私噃。咁如果你老公每星期回香港,就返屋企一家團聚lor.

大宅

Via 寫道:
[quote]
finger 寫道:
咁呢一年佢會住宿舍??

Agree, 要同老公分開咁耐好冒險喎。

如果真係唔可以跟佢去(照計事在人位

男爵府

其實你放心既話可以只請工人,62,99唔洗日日到你家,又或者你可以比bb返幼兒班(全日)

複式洋房

我老公都係大陸工作, 如果你係一個比較倚賴或者缺經驗o既媽媽, 住近老人家比較好, 我試過阿囝4個月時, 無故肚瀉, 吃奶嘔奶, 晚上帶他看醫生時已寫定入院紙, 剛吃完藥好像好了點, 但半夜四點忽然咕嚕咕嚕聽到他放屁, 打開尿片原來又再瀉(灰灰綠綠的大便, 而且好"水"), 半夜天寒地凍, 唔想嘈醒唔同住o既父母, 自己好掙扎, 唔知應該等天光再帶佢去睇還是即刻去醫院. 最後換衫坐的士去浸會, 慶幸身上有700元, 因一程的士已花了100元, 還要到浸會看病, 又唔知要多少錢. 其實都幾徬徨. 樓下看更伯伯見到自己一個半夜揹住個BB出街都問:"吓, 你自己一個呀?" 睇完醫生已經天光 6:30, 再搭的士返屋企瞓到8:00, 再換衫揍BB去媽咪那兒放下(一個地鐵站), 自己又要返工. 問題係無人商量, 驚自己做錯決定, 累了小朋友. 呢D係大陸工作的男人唔會知o既苦況, 好彩自己比較硬淨, 睇番轉頭, 都覺得自己好利害, 不過唔希望其他人有同類經驗, 因為唔值得經歷!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我會請工人,然後9時9返去自己娘家住下,得閒先返去老爺、奶奶樹睇下......反正你老公唔係hk,講真,你想去邊樹住,佢都管唔到你 :mrgreen: 因為我老公都去左外地做野半年有多,我自己鐘意點就點,最緊要我開心 :mrgreen:
My Two Princess

男爵府

多謝你地的回應, 我本身有份收入同福利都唔錯的工, 所以唔會跟老公一齊去, 而佢去的地方比較遠, 所以最快都只可以三個月返黎一次, 中間我有假期我都會帶亞囝飛過去探佢, 我唔係好依賴個類, 好多野都可以自己攪掂, 只係擔心囝囝或我有唔舒服會麻煩d, 因為我都試過盲腸炎老公唔係香港, 又唔想嚇親老人家, 自己忍痛一晚, 第二朝抱住亞囝去睇醫生, 醫生話要寫紙比我入院, 但當時一個人抱住個囝點入院, 所以都係等老公返黎同佢商量院隔日先入院做手術.
囝囝九月會返半日n1, 6299會湊佢放學, 我放工會返去接手, 只係我份工, 有時唔可以準時收工, 要成八點先返到屋企, 到時6299可能有微言
我都明老公唔想我搬返娘家住(因為佢好大男人), 當然如果我堅持佢都無辦法
我諗我可能留返响自己屋企, 請個家務助理(每日傍晚兩-三個鍾), 週末先返娘家

首頁

尾頁

跳至