論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲律賓政府剛出了顧傭新例..

菲律賓政府剛出了顧傭新例

聽聞新例就是工人自己不像以前需付萬多元之培訓費, 而這筆費用由顧主付, 即是,一開始顧主如特地聘請某女傭的話, 那顧主需付那筆培訓費先, 然後待女傭通過考試才批她出境工作, 如她不能通過考試, 她可以補考, 直至她通過為止才批她出境工作...

而新例更說明菲律賓當地的agency不可以收工人錢, 及25歲以下之女傭不淮出海外打工...

此事引發當地工人出街遊行, 這些例等同打爛她們飯碗, 很簡單啦, 一般人會退而求其次請印囉!

呢個"亞來約"繼上次外傭稅抗議香港政府提出禁止女傭輸入香港後, 又一次發傻!!

真係唔知佢用邊榭諗野! 真妙想天開!!
幫佢地付培訓費??不如供埋這些女傭讀大學好未??

因此, 我真的再一次鼓勵大家趕快去參與11/3之大遊行, 就是本星期日, 話比這些貪得無厭既菲律賓人知, 我地唔係好好屈!我地唔係水魚, 唔會攤係到, 比佢地慢慢剭!!

如果我們顧主們都唔齊心團結一致的話,就冇人幫到我地!!
只是用你們半天時間而已, 大家可以一家大小(family day)(家庭樂)當行馬拉松或行山, 都係好有意義的!!

其他媽咪請幫忙post, 及post到其他section, many thanks!!!

禁止訪問

Re: 菲律賓政府出了的顧傭條例..

大宅

要僱主俾錢先? 培訓完唔黎或者做一兩日唔做咪俾佢玩死?
又要再俾錢培訓第二個呀?

係呀!!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

路過搭咀..
遊行前一定要check清楚最update既新例先呀,唔係到時會好尷尬架.

別墅

umu...
25歲已經唔update...而家係23...
agent比晒呢...都係一句...未落實...
唔好嚇親d mami...唔係大家又會道聽途說...
流言不逕而走...

大宅

cricri 寫道:
唔請賓, 咪請印囉

男爵府

真的有點混亂, agent 都說改了例, 23 都可以來, 但當初修定25歲 時, 電視, 報紙就登晒, 改
:-P

男爵府

市場主導

mama55 寫道:
[quote]
cricri 寫道:
唔請賓, 咪請印囉
[/quote]
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

別墅

唉...菲律賓d政策真係好鬼搞野...
仲有好多唔同既樓梯聲...
不過...未真係行既就唔好理佢咁多...
要請工人就早d請...免佢地真係加晒去個僱主度...
之前話3月落實ga...但未見影...

禁止訪問

大宅

果d發音唔標準既英文唔學也罷啦!

珍珠宮

我工人一月尾係菲放假番香港, 佢話條例係3月度實行, 每個番菲的工人如再回港都要考試, 好似1,300菲律賓紙/科, 每次考3日 , 但係工人自己畀, 唔係僱主 要合格先批出境

我工人都話個政府有病, 個考試唔合格淨話唔合格, 唔會講邊度錯, 真係 所以個政府淨識'榨'佢地d $$$

大宅

umu...
25歲已經唔update...而家係23...
agent比晒呢...都係一句...未落實...
唔好嚇親d mami...唔係大家又會道聽途說...
流言不逕而走...
----------------------------------------------------
ellieku,

唔係未落實, 而係反對聲音太大,現正拉剭戰, 可能有某些地方會作出讓步而已, 這是我的理解....

我說出來的目的只是讓大家多一些資訊及有些心理預備而已, 如果你有更update及可信之消息, 可否向大家通報吓?

別墅

一個月前開始...菲傭放假係唔駛考coc同owwa...
叫你工人再去問過啦.

別墅

當然係因為有人反對至會令個政策無法落實...
最update? 就係仲傾緊...但之前話3月會有結果...

但大家唔好過份憂心...好似d mami話...
唔請菲就請印lor...not a big deal...
樣樣都擔心又擔心得幾多呢?

大宅

ellieku,

update意思, 當然係指不久既將來啦! 我想一般人也能理解我的意思吧!

你好似好擔心d媽咪唔再請外傭多d會??

別墅

umu...作出呢一類型既澄清我唔係第一次,
d mami有需要請既自然會請,
都唔會因為一兩句話而請or唔請...
只係唔想d有需要請既mami多左一份無謂既驚擾,
支持遊行係好...但都唔可以將風聲變真,
嚇親大家就唔好.

公爵府

ellieku 寫道:
umu...作出呢一類型既澄清我唔係第一次,
d mami有需要請既自然會請,
都唔會因為一兩句話而請or唔請...
只係唔想d有需要請既mami多左一份無謂既驚擾,
支持遊行係好...但都唔可以將風聲變真,
嚇親大家就唔好.

係呀,如遊行時將d未落實既野擺出黎,就可能會引發其他問題,所以一定要收最update既資訊.
唔係遊行完後被訪問/約見時真係口都啞埋.
其實太擔心都無用,佢地政府出個咁既政策,佢地d國民都鬧到佢C.反而HK係一個好被動既角色,因不能干預他國既政策嘛,係咪??
我地可以做既咪如佢個搶$$政府要實行,咁我地咪唔用佢國家既人民囉.到時睇下邊個C先??

洋房

路過見到, 有點睇唔過眼...
ellieku=FA8866?? =agency
講野同一口徑嘅??

人地遊行資料早已update了, 有心遊行的話,請多點主動留意此網站吧! 不是光坐著嚷吧!!

我是支持遊行的, 希望那些反對者唔好玩咁多無謂嘅小動作!!

公爵府

木火通明,
哈哈哈,我就係我,唔駛分身,亦唔係agent.
我都只係好心提醒各位遊行前最緊要update資料啫,您唔啱聽我可以唔講,無須奇怪.
講野口徑似有咩問題呢??
另您點知我唔支持遊行呢??真得意.

首頁

尾頁

跳至