少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

英語差的媽咪,你o地會點去惡補?

我本身響廣州大,普通話難不到我,但英文就好差,
BB仲細,宜家仲可以用簡單的說話去教他,
但想到他讀小學就好驚會教唔到。

我想去讀番英文,但又唔知讀邊間會好些?
我讀過F1-F4的夜校,又讀過英國文化協會,
現在要湊BB,想搵D就腳D。。。定有其它方法? ?-(

男爵府

Re: 英語差的媽咪,你o地會點去惡補?

好欣賞你咁有心裝備自己去教小朋友, 如果只為教仔做功課, 可以用番阿仔的書自學, 真正遇上不明白的地方, 上網問下人都好足夠. 大人點都學得快過細路.

至於發音, 網上都有好多on-line dictionary, 簡單如 yahoo字典, 都有發音功能. 同小朋友一齊上網, 一齊溫英文, 都幾好呀!

超級版主

減齡達人勳章 2021勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我英文都唔好,每次教到 d 單字我未 confirm 到個發音時,我會同囡囡講等一陣再教佢,之後就上網搵發音網或者查下字典,有時我會打畀朋友問添,
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

複式洋房

我自己啲英文都係有限公司, 如果遇到唔識或唔肯定的, 我都係上網查發音再唔得就問人. 我都有讀書o既想發, 但湊住小朋友都幾難搵時間出去讀, 而且我只係為左唔想仔仔細細o個o既時間已經覺得我咋過佢, 所以我都唔需要咩証書........打算請補習老師返屋企教, 咁樣時間上會好就啲.

伯爵府

哈哈,我同你既做法一樣啊

miriam 寫道:
我英文都唔好,每次教到 d 單字我未 confirm 到個發音時,我會同囡囡講等一陣再教佢,之後就上網搵發音網或者查下字典,有時我會打畀朋友問添,

超級版主

2021勳章 超級版主 BK Milk勳章 15週年勳章

1. 學英文唔係為了教小朋友

2. 教小朋友英文 , 老師係負起大部分責任

學英文,看報紙/看電視都得

別墅

samanthavikki 寫道:
我自己?英文都係有限公司, 如果遇到唔識或唔肯定的, 我都係上網查發音再唔得就問人. 我都有讀書o既想發, 但湊住小朋友都幾難搵時間出去讀, 而且我只係為左唔想仔仔細細o個o既時間已經覺得我咋過佢, 所以我都唔需要咩証書........打算請補習老師返屋企教, 咁樣時間上會好就?.

我都有想過去補習社或請老師返屋企教,但會不會貴過出去返學?
我雖然有兩個,不過自己工都可以有少少時間去返學。

複式洋房

我E+都係讀緊英國文化協會, 但都係進展好慢, 有諗過請外籍英文老師以1對1 或1對2咁惡補, 但會好貴。我個小朋友因為在幼稚有教英文併音, 有時佢重話我讀得唔正確, 激死 :tongue:

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

其實讀英文報紙, 查字典係有好大幫助, 持之以恆一定得.
睇/聽英文news.

(一定唔好用online果d translation, 誤人子弟也. )

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

伯爵府

好媽媽勳章

由老公負責教囉 佢以前教佢D姪仔/囡英文架
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

大宅

我都有因為呢樣野, 好自卑
重好後悔以前做女既時侯, 咁自由既黃金時間, 我全部用晒去玩...冇好好咁去讀書
而家帶女兒去玩playgroup 聽就聽得明(但係有時都會有d唔明) 但係我唔識講(就算識都係有限, 有好多都唔係好記得)
不過而家邊帶個女去學, 自己又學埋一份, 成日拎個女d 英文故事書查字典, 真係從頭學起, 想去讀又冇時間亦沒有多餘錢
怪就只怪自己當年冇用功
所以我好面皮厚咁成日問人英文, 什至乎連去playgroup d 家長我都走去請教...
而家都有d 幫助, 起碼都會拾回以往學過既記憶, 印象...
希望女女進步既同事, 我亦會有啦, 大家一起努力吧!! :-( :-( :-(

子爵府

我自己英文都唔好,只少唔可以自己去教!
我個女小二,一路讀緊英作班,只係輕鬆o既creative writing,想佢放膽去寫吓~
而家有請上門補習,只報英文,老師教佢之餘,我自己喺文法上唔明白亦會問一問(其實同我講三幾句就ok),咁我自己明左就可以平時都幫一幫個女!
自己遇上唔識解or唔識講時,有時叫個女查字典睇解釋,還上唔識讀就我查發聲字典,先再教佢!
其實我自己都有睇個女d英文書,workbook,工作紙,quiz等等,總之自己一遇到唔明白,就會去問,去查!
所以我而家英文文法程度頂多去到二年級,haha~,我以前都有諗過自己係咪應該去報讀有關課程,但時間上其一係問題,最主要係我目的係想幫個女,發覺而家同佢一齊去學好似效果都ok,而且唔洗再分配時間自己出去讀!

別墅

It's not too hard to learn English !! The easiest way and fastest way is to watch TV. Watch the english channels everyday and you'll be able to know alot of words and basic conversation. Trust me, I've learned alot of different languages by watching different language TV shows.

子爵府

b9lingling ,
咁應該由咩英文節目開始睇會易d?
因為真係聽唔到佢講乜,有英文字幕都或者半聽半睇可以明少少,但淨係聽,我自己都未得啊,,,hahha
thx~
定係買碟睇好呀,,,,有咩節目介紹!! :mrgreen:

別墅

cameo,

Usually TV is fine. cuz they will have 字幕. The longer you listen to those TV and watch the 字幕, you'll basically know alot of words and pronounciations. Any kind of English TV shows are ok. Although alot of words you might not understand now but usually those ppl will repeat and repeat alot of them and you'll know. There's a show called the "rison Break" which is really hit right now and it's good (I don't mean the words that are saying are good but the show is good) and it might be more interesting for you to watch. Or if you want something more educational, you can watch the Discovery Channel or even the Super Nanny stuff like that. Remember those are the daily conversation that you'll learn which is more useful and helpful.

首頁

尾頁

跳至