自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+葡裔港人+於+13-10-22+00:02+

原帖由 葡裔港人 於 13-10-22 發表

子爵府

引用:只有一句,因為很多人從雙非中得到利益,所

原帖由 蝦米豬 於 13-10-21 發表
只有一句,因為很多人從雙非中得到利益,所以不會出來遊行。批唔批hktv 牌,利益大者只有其他媒體及政治

...
Agree !!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+13-10-21+23:48+雙非

原帖由 小純純 於 13-10-22 發表
是的,兩種不同範疇的事,不比較都是可以的
即使泛民反雙非,又不代表他們不可以支持 HKTV 發牌
兩件事情發生 ...
雙非事件係歷史遺留既問題,政府可做到既唔多,人地可以「點 」咬住政府唔放呢?

chan803    發表於 13-10-22 00:12

禁止訪問

禁止訪問

用戶要求終止服務

小純純 發表於 13-10-22 00:08
切身利益 ? 又有多切呢 ? 畢竟都是一個電視台罷了,劇集質素亦是未知之數.....政府也發了另兩個牌....

雙 ...

首先, HKTV事件並不只是一個電視台嘅問題, 而係政府黑箱作業, 破壞制度嘅問題

但雙非係合法來港(雖然我好反感), 係資源競爭嘅問題, 更何況有大把人/行業因雙非而得益 (醫生/教師/地產/零售.....)

事實上, 受雙非問題影響嘅本地家長的確係屬於少數, 而且亦不熱衷於政治 (大部分政黨都冇興趣)

hohobabygood  yes  發表於 13-10-22 15:43

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:木土土+發表於+13-10-22+00:08+雙非

曾蔭權一句千萬人口時,泛民議員有要求過用甚麼特權條例要求政府交代行會人口政策嗎 ? ...
法治社會好似沒有「特權」架wo?

珍珠宮

畀面勳章

小純純 發表於 13-10-22 00:08
切身利益 ? 又有多切呢 ? 畢竟都是一個電視台罷了,劇集質素亦是未知之數.....政府也發了另兩個牌....

雙 ...

如果你真的認為只是一個電視台發牌咁簡單, 而唔用另一個層面去分析呢件事, 只可以說, 大家的思維唔同; 相信呢度好多JM都反雙非, 但好多JM都為發牌問題動怒了, 就係因為大是大非的分別.

加上我又留意到你一直提及泛民點解唔支持反雙非, 何解你又唔提保皇黨唔去支持反雙非呢?? 是否"醉翁之意不在酒"???

hohobabygood  GOOD  發表於 13-10-22 15:44
yiyi222  無錯  發表於 13-10-22 09:54
sleepchuchu    發表於 13-10-22 00:59

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+13-10-22+00:08+雙非

曾蔭權一句千萬人口時,泛民議員有要求過用甚麼特權條例要求政府交代行會人口政策嗎 ? ...
講講下又變咗講前朝政府?個論點好飄忽!

公爵府

以下是我有感而發,不喜歡者不用插我,我唔會睇亦唔會覆,假如你哋係講民主嘅人士,就唔該俾人言論自由!
一路以來香港沒變,變的是香港人,香港人動不動就遊行示威抗議,郁D就投訴,我從來唔反對佢哋做法,但e家已到濫用了,每次看見D議員、學生,我真係覺得討厭。
雙非嘅產生,泛民人士功不可沒,十幾年呢個擔子好重,將來我哋下一代至慘,點解冇人講,冇人反雙非,就因為D人話民主,唔可以釋法,雙非衍生太多問題,e家逐一點浮現,學位問題,D人仲好意思猛鬧政府唔做嘢,將責任俾咗政府。唔該去問D民主人士啦!
成日鬧CY,什麼難聽都講得出,請問D人識唔識尊重人!CY殺你哋父母嗎,講嘢有冇咁毒呀,將來你哋點去教小朋友呀,我真係唔明議員唔做嘢冇人鬧,個個月斗十萬元人工,由其是長毛佢哋,次次開會就玩嘢,俾人請咗出去,咁又收工。做嘢嘅就鬧到PK,真係搵你去做啦。
HKTV唔發牌,又俾攞來政治化,個個起哄,原本BK與世無爭,俾D打手入來撩興D人,個個義憤填胸,話為了下一代,成日講中央打壓,唔可以唔出來。成日講到冇民主自由,冇言論自由、話中央干預,我想講中央要打壓你哋,係好易嘅事,唔好以為你哋出來挑戰阿爺底線,阿爺就好驚你,六四嘅事已證明中央唔會怕你哋遊行的,你哋玩寸個party踢走CY,你估中央會俾你哋普選咩,佢會再派個強硬D,甚至是由中央來的,你可以點啦!又或者真係俾你哋普選,你選邊個都一樣,就算長毛做特首,佢身在其位,佢就唔同晒啦!

琥珀宮

引用:只有一句,因為很多人從雙非中得到利益,所

原帖由 蝦米豬 於 13-10-21 發表
只有一句,因為很多人從雙非中得到利益,所以不會出來遊行。批唔批hktv 牌,利益大者只有其他媒體及政治

...
呢個論點好牽強,自由行都仲可以話對零售業(involve好多人)有重大得益!但可以由雙非身上有大得益既港人,有都一定唔多同影響好有限law!

公爵府

回覆 菲比樂園 的帖子

釋法已有先例(非婚生子女居留權),咁e家HK咪仲系度,人大早講你哋曲解基本法,等你要求釋法,佢哋隨時可以解釋!

大宅

好媽媽勳章

引用:以下是我有感而發,不喜歡者不用插我,我唔

原帖由 Miulo 於 13-10-22 發表
以下是我有感而發,不喜歡者不用插我,我唔會睇亦唔會覆,假如你哋係講民主嘅人士,就唔該俾人言論自由!
一 ...
好認同你最尾的段落!真係好驚wo,唔想香港變成大陸一樣。香港人可以做什麼?遊行、大聲嘈、討論,還有咩可以做?

別墅

引用:開宗明義,HKTV+我是不大支持發牌,但又不是

原帖由 小純純 於 13-10-21 發表
開宗明義,HKTV 我是不大支持發牌,但又不是很抗拒,要為它上街我絕不會
至於為何不支持呢? 實話說,我不介意反 ...

用戶要求終止服務

小純純 發表於 13-10-21 22:46
開宗明義,HKTV 我是不大支持發牌,但又不是很抗拒,要為它上街我絕不會
至於為何不支持呢? 實話說,我不介意反 ...
樓主, 你口口聲聲話 "不大支持發牌,但又不是很抗拒", 你既然唔關心HKTV事件, 你又有咩資格要人地關心雙非事件

當其他人爭取權益時, 你又有冇支持? 定抑或冷眼旁觀, 批評人地搞事?

你要怪就怪香港人各家自掃門前雪嘅心態

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

樓主, 原來有反雙非爭學位的集會呀, 係政府總部, 大家都可以參加, 詳情如下:

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

禁止訪問

禁止訪問

首頁
12345...12

尾頁

跳至