自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

公爵府

畀面勳章

回覆:(不喜勿進)大家覺得HKTV重要過反雙非嗎

係BK見過好多次:支持HKTV係因為想有電視睇

natzuki  陪你一齊  發表於 13-10-22 10:25
w_y  有人理想遠大, 有人考慮比較切身. 我又唔覺有問題。  發表於 13-10-22 08:03

公爵府

畀面勳章

引用:如果係理政治,+請先多了解,+現在香港情形係

原帖由 w_y 於 13-10-22 發表
如果係理政治, 請先多了解, 現在香港情形係好複雜的, 各路人馬都有。邊個係人邊個係鬼, 無咁易分得清, 係唔 ...
雙非其實都唔影響我,我一樣上街,但有必要想睇電視就鬧到毒人全家咁滯想當日遊行反雙非全身濕晒,都係千幾人,我明樓主,對某啲人嚟講,睇電視比雙非更重要,要知道我地心裡有多麽的不甘心當然,我都認為政府處理HKTV手法不當,支持遊行

伯爵府

終於搵到人跟我想法一樣啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都覺雙非問題大D囉....

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

梁振英唯一做得好, 可能就係截左雙非條龍, 之後數字回落緊。雙非最大影響, 係自由行後幾年開始生BB的家長,爭床位奶粉學位。(拿拿拿, 我憎梁振英憎到死, 千萬唔好屈我係梁粉, 以事論事咋)

你都知香港人,唔殺到埋身點會理。至於HKTV 單野, 連艾威都講過, 行會黑箱作業, 隻手遮天, 今日係HKTV, 明日就乜都得, 咁計法, 影響更大。清醒的港人都知道, 絕非單為睇電視咁表面。

每個人行動都會考慮自身利益, 否則真係日日咁多不公義, 無可能不停出來請願, 唯有尊重大家選擇吧!

男爵府

發牌比邊個,對我家庭來說意義不大,我家沒開電視4年了。但沒公義,黑箱作業嘅政府,對我家庭有好大影響啊!

子爵府

引用:開宗明義,HKTV+我是不大支持發牌,但又不是

原帖由 小純純 於 13-10-21 發表
開宗明義,HKTV 我是不大支持發牌,但又不是很抗拒,要為它上街我絕不會
至於為何不支持呢? 實話說,我不介意反 ...

珍珠宮

開宗明義,HKTV 我是不大支持發牌,但又不是很抗拒,要為它上街我絕不會
如果呢班人將支持力轉移去雙非問題仲有意義囉

Love and Kindness are never wasted.

大宅

Hktv 發吾發牌對香港市民係小事,但政府處理事件不同市民交代原因及細節係好大件事,下次雙非再重批都不需要同我地交代,政府一句保密就回答左你就算,希望樓主明白

hohobabygood  yes  發表於 13-10-22 15:56

子爵府

不單純是電視臺問題;黑箱作業喎

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

珍珠宮

香港現在已經有好多問題,除了雙非,仲有民生,房屋,經濟,零發展。但冇人有興趣。但一個電視台發牌,大家就千呼萬呼。
如果要我簡,我一定寧願政府解決雙非,民生,房屋問題先,不過,我估,政府現在都冇暇去理,只可以理電視台問題了。

禁止訪問

男爵府

小純純 發表於 13-10-21 23:46
雙非如何解決,我不懂,總之應該要解決 !

我只是知道,雙非不是一朝一夕之事,各種遺禍當年已可預見
要解決雙非,等於挑戰基本法

係釋法係可以解決,但釋法帶來既問題是人治大於法治,"菲比樂園"在#26帖有提及

唯一出路係修改基本法,但阿爺是絕對不能接受的....

我個人認為,根本雙非係民主派搞出黎既陰謀,要開修改基本法先例

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

2樣都重要,

無衝突,亦無需比較

琥珀宮

引用:香港現在已經有好多問題,除了雙非,仲有民

原帖由 ngokwan 於 13-10-22 發表
香港現在已經有好多問題,除了雙非,仲有民生,房屋,經濟,零發展。但冇人有興趣。但一個電視台發牌,大家 ...
就係唔明點解香港已有咁多問題等待解決,而個政府偏偏仲要去make一個明知有違民意既決定!呢個問題明明係政府自己製造出黎,而家走黎怪市民嘈嘈閉阻住政府解決民生問題?呢d咩logic,本末倒置!

男爵府

引用:以下是我有感而發,不喜歡者不用插我,我唔

原帖由 Miulo 於 13-10-22 發表
以下是我有感而發,不喜歡者不用插我,我唔會睇亦唔會覆,假如你哋係講民主嘅人士,就唔該俾人言論自由!
一 ...
又係政棍呀嘛:pppp:
見到你個大名出現就知内容啦:pppp:

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:小純純+發表於+13-10-21+22:46+開宗

原帖由 葡裔港人 於 13-10-22 發表
樓主, 你口口聲聲話 "不大支持發牌,但又不是很抗拒", 你既然唔關心HKTV事件, 你又有咩資格要人地關心雙非事 ...

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Agree agree

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Miulo+於+13-10-22+發表以下

首頁
45678...12

尾頁

跳至