母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb7個月,全埋身餵,需唔需要儲定奶以防m黎?

bb宜家7個月,我既m未黎,但聽依度好多媽咪話m一黎奶量就跌,宜家BB食粥仔又剛剛開始戒夜奶,驚親戚會隨時探訪,但我係全埋身既全職媽咪,咁其實使唔使儲定奶以防m黎唔夠奶俾bb呢?定係餵密D都會夠?

大宅

Re: bb7個月,全埋身餵,需唔需要儲定奶以防m黎?

又唔使0既,奶量就跌係因為大部份在職媽咪要儲奶嘛。

洋房

我同你一樣啊,B六個半月,我M都未來,你B7個月仲可以戒夜奶咩? 唔系過左兩個月就戒唔到了咩,我都好想戒夜奶啊,晚晚兩個幾個就要起一次身,好累啊.日頭佢訓覺放唔落,要抱住訓,同佢一起訓都唔得,所以成日都唔夠訓,好慘啊. :-( :-( 你戒唔戒到啊,點戒啊.可唔可以教我啊.我e-mail:[email protected]或者MSN唔該

大宅

thanks nikitac, 咁就好喇,因為已還左租果個電pump,最重要係冇pump一輪好懶再pump了.

你個人奶b好大隻呀,如果我冇記錯佢係叫日朗?如果係,咁o岩我個仔又係叫日朗,好名呀! 不過佢就冇你個仔咁大隻喇,而家得7.8kg.

大宅

可以架,有決心就得喇.之前問兒科醫生,佢話由得個bb自己決定幾時唔食,但我等左好耐啦,睇走勢我唔幫佢戒佢自己唔會quit囉.

我bb之前又係個幾兩個鐘就醒,抱都唔得,發唒癲R唒腰咁發脾氣直到我俾奶佢啜,咁落去唔係辦法,對bb同爸爸同我都唔好,所以決心同佢戒,睇下情況會唔會好d.

由於我bb除左未戒夜奶外,亦唔識自己訓,要啜住訓,所以我就著手幫佢戒左啜住訓先,等佢自己識訓,就再同佢戒夜奶.

你去依度睇下"想bb戒訓覺食人奶",我剛剛o係另一個post度講點教佢訓.

至於夜奶,我都係睇baby whisperer本書教,頭3晚冇到4點都唔俾奶佢,如果佢醒左喊,就安慰佢同俾奶咀佢(我見佢訓左就會攞返出黎,佢冇食奶咀習慣,我唔想佢d牙唔靚),到第4日就可以set到6點先俾佢食,當然個個bb唔同,你要因應自己個bb既反應黎處理.我執行左5日度,琴晚bb訓到5點先喊醒,真係第一次唔使半夜起身!!

我覺得如果想同佢戒,都係襯宜家bb唔識企就搞掂佢,否則到時bb半夜企o係床仔度喊仲驚佢會整親自己.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊