在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 請跟我一起同世界各地媽咪分享異居海外的心聲 part 5

jovababy,

vv今日好d未? justin病唔肯食野我都係俾apple juice , banana蓉同yoghurt佢食架.

希望vv同大食妹快d好番.

大宅

Re: 請跟我一起同世界各地媽咪分享異居海外的心聲 part 5

Nillie,

I saw an OB today and he said it may be just a small baby. However, he will monitor the grow of the baby closely.

Yes, the standard of the UK is pretty high. The OBs don't want to take any risk and UK has the highest c-section rate in Europe....

Cheers

男爵府

大食媽,
Christy啱啱返 Day care, 病係正常架.. 當Christy 接觸慣 Day care嘅"菌"種, 就會冇事..
mostly係傷風感冒, 手足口病..

Jovababy, 大食媽, Lonely heart, winnie,
Amanda病就會飲鮮奶, ice -cream, yogurt, 同食 Vit C+魚肝油糖..
盡量食凍而易入口又高calories嘅嘢食..
佢paedi 都話我好夠胆.. 因為佢啲唐人 patient 嘅父母係教極都唔聽, 係要俾熱嘅白粥水-->小朋友食.. 小朋友因為吞唔落而唔食, or even 食都冇用.. 白粥水冇calories乜濟.. so, 食咗都唔頂肚餓, recover 得好慢呢..

Ava,
放心喇 .. 小B 快35 weeks喇! 細碼都唔緊要, 我哋有幾個weeks 俾BB長肉呢

大宅

nillie,
咁又係呀, 好似vv今次咁吖, 我亞媽直情唔知煮乜俾佢食, 因煮乜佢都唔食, 我頭先同佢睇完醫生跟住去醫肚, 但vv果餐都係諗唔掂點搞, 最後走去supermarket買pudding & ice-cream, 返到去即刻開pudding俾vv, 結果要用籐條威嚇佢先食左少少, 問佢要唔要ice-cream, 佢都係咁話唔要...都唔知點算??? :-( :-( :-(

等待驗證會員

jovababy 寫道:
nillie,
咁又係呀, 好似vv今次咁吖, 我亞媽直情唔知煮乜俾佢食, 因煮乜佢都唔食, 我頭先同佢睇完醫生跟住去醫肚, 但vv果餐都係諗唔掂點搞, 最後走去supermarket買pudding & ice-cream, 返到去即刻開pudding俾vv, 結果要用籐條威嚇佢先食左少少, 問佢要唔要ice-cream, 佢都係咁話唔要...都唔知點算??? :-( :-( :-(

唔好咁惡對Vv 啦.............. :-( :-(

大宅

首先,多謝大家關心~

係呢,見nillie講開魚肝油糖,我想問0下有無媽咪有俾司x脫魚肝油小朋友食架? 我返hk時買0左樽橙味既俾christy食,就咁俾佢,佢唔肯食,後尾開水俾佢,最初都肯飲,後來又話好酸唔飲...有乜辦法呢...

jovababy,
喂,雖然小朋友唔食野,大人會好擔心,不過唔好咁惡迫佢食野啦. 加上佢而家因為病先唔想食0者,病好就會好d架啦. 我驚你越迫佢,佢就越唔想食...

christy唔肯食野,我都係frequently問佢食唔食呢樣,食唔食0個樣咁架乍,佢唔食我都由得佢.

等待驗證會員

Nillie, Hoyinma,小詠,Kathy,

妳地有無幫BB 帶手套仔呀??聽0107 嗰邊啲香港媽咪講---健康院姑娘話唔好比BB 帶手套仔,BB用手黎學野,帶手套會影響佢地嘅手接觸不同的事物,妨礙觸覺發展................

子爵府

twingirls

我覺得都係吾好比手套bb 戴好,一黎佢地活動得吾好,2黎局住晒。果陣我就用沙巾,接成3角,包住佢對手,我凈係綁住手腕,輕輕反上去,對手有多d活動空間。。。不過吾知您明吾明我講乜。。

子爵府

jovababy

係呀,吾好咁惡,vv緊係好吾舒服先至連雪羔都吾食,尤得佢先,佢肚餓自然會食架喇,等佢好返,先至慢慢嘈返肥佢啦。

大宅

winnieyiu 寫道:
twingirls

我覺得都係吾好比手套bb 戴好,一黎佢地活動得吾好,2黎局住晒。果陣我就用沙巾,接成3角,包住佢對手,我凈係綁住手腕,輕輕反上去,對手有多d活動空間。。。不過吾知您明吾明我講乜。。

Yes, I agree with Winnie.
I didnt put any mittens on Sophia since she came back home (1 week).
Hoyin had ezcema when he was young so I put mittens on him all the time.
His hands are not as good as other kids but he is catching up now.
Add oil!!!

男爵府

Twingirls, Hoyinma, winnie,
我都唔俾 Gabriel 用mittens (拳師套), 因為會block咗個血液循環. 加上如果mittens入面有線頭, 好易"界"到手指.
只要小心cut finger nails 就冇需要戴 mittens 架喇
小朋友係要用手去touch and feel, 去explore, 唔好包住佢

Jovababy,
食嘢唔好迫, 正如 Hoyinma, 大食, winnie話齋, 佢肚餓就會揾你.. 唔急得.. 之前佢存貨(啲肥膏, 豬腩肉)夠, 而家尤得佢.. 佢肯食乜飲乜.. 唔好set limit.. Amanda病親就慣咗食ice cream, yogurt, (actually 係佢1歲後, 病親同好乖, 我哋都請佢食).. so.. 放鬆啲, 等佢識曳曳就會餓, 餓就會揾食

大宅

我都知唔迫得架喇, 但見佢兩日都冇食過嘢就心急左d囉...
今日係第3日喇, 食左都冇9安奶, 我諗呢3日加埋都冇10安奶呀, 你話心唔心痛吖, 唔知如果我尤得佢唔食, 可以頂幾耐呀...i mean佢嘅體力, 我今日返左工, 婆婆話佢今朝11點幾至食第一次藥, 之後就落過街買少少嘢, 返到屋企又瞓過, 中途都有醒一陣, 但都唔起身唔落地, 瞓喺床度唔郁唔成, 但就要人部住佢, 婆婆話佢成日都冇講嘢, 淨係一問佢食唔食呢d果d時就係咁話唔好唔要, 到我6點幾返到去佢都仲瞓緊, 至於d燒就食藥就退, 藥力一過又就燒過, 大概38.5左右, 初初聽婆婆講佢今日咁嘅反應真係擔心到我想送佢入院, 但daddy又話問吓醫生先, 醫生就話vv唔係好燒又有飲水問題不大, 但佢聽到我好擔心vv冇食嘢太耐, 就話可以入院吊鹽水, 最後同daddy再discuss左一陣, 都係摷醒vv睇真佢嘅精神狀況先, 撩左佢好耐終於彩我喇, 仲識玩, 即刻安心d, 不過佢都係食唔到嘢....希望聽日會好d啦~ :cry:

大宅

Thanks Nillie,

As long as the baby is healthy, I don't mind how heavy she will be....

Cheers

大宅

jovababy,

Being a mum is not easy, we worry the baby from pregnancy...

Hope vv can get well soon.

Cheers,

大宅

jovababy,

Dont worry!!!
vv will be fine soon!!
I will pray for her!!!
Maybe you can take a day-off and stay home with her to cheer her up?
Add oil and take care!!!

大宅

jovababy,
vv今日點呀? 其實會唔會係佢喉嚨痛,所以唔想食野,連奶都唔想飲呢
醫生有無話佢喉嚨發炎0個d呀?...

等待驗證會員

winnieyiu 寫道:
twingirls

我明,但用手巾仔得唔得呢

等待驗證會員

Nillie_Mami 寫道:
Twingirls, Hoyinma, winnie,
我都唔俾 Gabriel 用mittens (拳師套), 因為會block咗個血液循環. 加上如果mittens入面有線頭, 好易"界"到手指.
只要小心cut finger nails 就冇需要戴 mittens 架喇
小朋友係要用手去touch and feel, 去explore, 唔好包住佢

Nillie,

唔知點解,幫Kiyomi 剪咗手指甲,都會爪損咗個臉..............

Hoyinma,

Thanks~

等待驗證會員

hoyinma 寫道:
jovababy,

Dont worry!!!
vv will be fine soon!!
I will pray for her!!!
Maybe you can take a day-off and stay home with her to cheer her up?
Add oil and take care!!!

jovababy,

係呀,攞一、兩假陪吓Vv 啦..........

子爵府

twingirls

you have to use a "chor" to make her nails smooth ga... Owyn also the same, i use a chor to chor his nails everytime after I cut his nails...

首頁

尾頁

跳至