論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今晚同工人既對話~

聽日去旅行, 叫佢幫我執袋野, 帶紙包奶, juice, 片, wet tissue, 一套衫. 點知佢放晒6包=1pack紙包奶250ml, 2包coo juice入背long, t-shirt一件, 褲一條, 低衫都冇, 唔講果d 當然唔會放入去, eg. 餅乾, tissue, 毛巾...

9點開奶, 佢又開支熱奶比我仔. 我鬧佢, 佢答我, 去沖下水米得囉, 又唔係成日都係噤.... (佢做左年半, 比我發現既第3支熱奶)..我鬧佢, 噤我唔係屋企噤點....

我9:30同仔入房暗佢訓, 10:30出番黎佢訓左, 廳好亂but原風不動... 佢答我佢聽日都要clean....

仔仔書包有本書唔見左, 今晚比我揾番, 放埋係堆舊書度.... 佢答我佢唔知, 唔係佢做, 佢冇比我仔玩書... 已經係第2次, 上次 c 爛左添....

真係好

本來都想忍到完約...而家比著妳係我, 妳仲忍唔忍

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 今晚同工人既對話~

比著係我,唔忍都忍左年半咯,唔爭在忍多半年啦......
1.去旅行o既o野真係唔好旨意工人執呀,費事有咩執漏到時自己勞氣之餘真係唔知點算,我o岩o岩去完5日旅行返o黎,d野全部自己一手一腳執o架,工人又點知自己需要d咩呢?
2.熱奶呢點最嚴重,同佢講明以後沖奶凍水幾多熱水幾多,再比你發現就出warning letter.....
3.懶呢家o野都唔係今時今日啦.....
4.賴皮呢家o野都唔係今時今日啦.....

大宅

可能博炒, 唔好比她得呈, 自己跟緊D仔仔D野la

男爵府

嘩6個月就博炒戰鬥格, 佢還完agent未 ?? 搵定個新工人啦

大宅

嘩! 熱奶好危險姐 如果唔需要上班我就一定炒

珍珠宮

佢都就來完約梗係心散, 也預你唔同她續約, 你都係小心睇住她, 包括阿仔同家裡東西, 炒佢就無謂, 除非突然有野發生變差.

洋房

重有6個月, 都要忍吓先, 始終BB細, 你返咗工都唔知發生什麼,

洋房

是 "賓賓" 定 "印印"?

侯爵府

睛靈勳章

agree!

子峰mama 寫道:
1.去旅行o既o野真係唔好旨意工人執呀,費事有咩執漏到時自己勞氣之餘真係唔知點算,我o岩o岩去完5日旅行返o黎,d野全部自己一手一腳執o架,工人又點知自己需要d咩呢?
2.熱奶呢點最嚴重,同佢講明以後沖奶凍水幾多熱水幾多,再比你發現就出warning letter.....

禁止訪問

子爵府

佢係咪博炒呀
好似唔憂做咁
仲要等6個月先完約
都好難頂吓
至於沖奶問題
我諗d工人都係咁上下
成日都冇冷熱之分
你個囝就飲熱奶
而我個囝就飲凍奶 :-(
唉...我都唔識教
唯有跟實d

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都相信佢既問題唔係一朝一夕, 之前有問題發生可能你無認真處理, 令佢覺得你好易話為, 無咩所謂.

如果你忍到就忍埋呢半年啦, 無謂賠錢益佢嘛~~~ 如果忍唔到就同佢bye-bye啦......迫自己忍好辛苦架!!

大宅

cindy:

我都會忍 !!!因為半年好快過,唔想炒佢益佢!
况且,今次俾妳發現咗,最緊要冇傷害阿囝。
以後自己跟貼d.

妳工人好<串>,一定玩野,想妳炒佢,因為佢知道妳唔會再簽contract~

忍到就忍埋佢啦!最緊要阿囝o.k.

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

佢想駁炒有得賠, 唔好比佢得呈呀!!

你要自己跟足 d, 執奶粉袋, 我次次都親力親為嫁, 因為佢地執既始終唔岩心水.

另外, 沖奶, 你自己試一次幾多安熱水幾多安凍水可以mix 出合溫度既奶, 你話佢知, 如果咁都沖唔到, 真係白痴都不如, 叫佢唔好再做家傭, 你實唔會比 reference letter 佢 or 唱衰佢.

我覺得工人的敏感度 = 青蛙, 後知後覺, 冷熱不分. 冇 sense & 個腦大部份都坐住左.

別墅

我以前個賓又係好鍾意用勁熱用開奶,早成個鐘開定,有時到要食時仍然好熱,話佢就Yes,Mum,但仍然照舊。唔知關唔關佢年紀大,因為我D姨甥BB時D奶粉好難溶要用滾水開。佢仲停留在那時代。

洋房

忍佢~~佢都係想你賠多一個月比佢,囉三千幾食左佢或者買野比呀仔好過益佢

伯爵府

我一定俾warning letter佢, 再有發現, 我告佢謀殺tim ar!!

不過我唔會炒佢, 仲有半年, 我會忍埋佢.

我出街d野不嬲都唔會要工人執, 因為一定谷鬼氣, 費事影響到去街街的心情.

大宅

我都agree.
唔好話去旅行﹐平時去街o既o野我都係自己跟。
奶方面﹐自己再跟緊d。
其他佢已經食住你啦

子峰mama 寫道:

子爵府

醒目開學勳章

忍多半年啦

首頁

尾頁

跳至